Maestro Gintaras Rinkevičius apie orkestro gastroles Vokietijoje: „Čia svarbūs visi koncertai“

Praėjo kiek daugiau nei savaitė, kai Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, išvyko gastrolių į Vokietiją. Jose orkestras surengs net dvylika koncertų, kuriuose skambės J. Sibeliaus, A. Dvořáko, L. van Beethoveno, M. K. Čiurlionio, F. Mendelssohno, J. Brahmso, R. Schumanno ir F. Chopino kūriniai.

LVSO Dortmundo koncertų salėje.<br>M. Grass nuotr.
LVSO Dortmundo koncertų salėje.<br>M. Grass nuotr.
LVSO Dortmundo koncertų salėje.<br>M. Grass nuotr.
LVSO Dortmundo koncertų salėje.<br>M. Grass nuotr.
G. Rinkevičius Dortmundo koncertų salėje.<br>M. Grass nuotr.
G. Rinkevičius Dortmundo koncertų salėje.<br>M. Grass nuotr.
G. Rinkevicius Kelno filharmonijoje.<br> LVSO nuotr.
G. Rinkevicius Kelno filharmonijoje.<br> LVSO nuotr.
Kelno filharmonija.<br> LVSO nuotr.
Kelno filharmonija.<br> LVSO nuotr.
 LVSO Miunchene.<br> LVSO nuotr.
 LVSO Miunchene.<br> LVSO nuotr.
 LVSO Miunchene.<br> LVSO nuotr.
 LVSO Miunchene.<br> LVSO nuotr.
 Miuncheno „Prince Regent Theater“ istorinė salė.<br> LVSO nuotr.
 Miuncheno „Prince Regent Theater“ istorinė salė.<br> LVSO nuotr.
 LVSO gastrolės.<br> LVSO nuotr.
 LVSO gastrolės.<br> LVSO nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Ieva Bačiulytė, LVSO

Dec 5, 2023, 2:55 PM, atnaujinta Dec 5, 2023, 3:51 PM

Koncertų turui persiritus į antrą pusę – po pirmųjų aštuonių iš dvylikos koncertų – plačiau apie gastroles paprašėme papasakoti maestro G. Rinkevičių.

– Maestro, kaip jaučiatės, kaip sekasi orkestrui?

– Pirmieji šeši koncertai buvo gana įtemptas laikas: keitėsi miestai ir viešbučiai, važiavome iš vienos vietos į kitą. Likę koncertai turėtų būti ramesni, nes jau priprantame prie gastrolių ritmo, įgrojame kūrinius, daug repetuota ir su solistais.

Labai svarbus buvo pirmasis mūsų koncertas Kvakenbriuke, taip pat koncertai Dortmunde, Miunchene, Kelne. Iš tiesų nėra nesvarbių koncertų – mes vis dėlto turime prisiminti, kad reprezentuojame Lietuvos muzikinę kultūrą, ir tokios gastrolės yra be galo reikšmingos tiek pačiam simfoniniam orkestrui, tiek mūsų valstybei, ypač šalies muzikinės kultūros sklaidai.

– Gal jau teko sulaukti atsiliepimų apie koncertus?

– Atsiliepimų teko sulaukti gerų ir net ypatingai gerų. Pavyzdžiui, Dortmunde susirinko pilna 1600 vietų salė, koncerte dalyvavo W. A. Mozarto muzikos mylėtojų organizacija, mus sveikino miesto kultūros vadovai ir lygino su geriausiais Vokietijos simfoniniais orkestrais.

– Koncertuose jau grojote su vokiečių smuikininke Anne Luisa Kramb, olandų pianistu Nikola Meeuwsenu ir Pietų Korėjos smuiko žvaigžde Bomsori Kimu. Kaip sekasi darbas su solistais?

– Solistai jauni, bet labai perspektyvūs. Pavyzdžiui, Anne Luisa Kramb jau dabar groja Stradivariaus smuiku. Nuostabus garsas, nuostabiai groja, bet, aišku, dar yra labai daug galimybių tobulėti.

 

Pianistas Nikola Meeuwsenas, su kuriuo koncertavome Dortmunde, kitais metais debiutuos Amsterdamo „Concertgebouw“ salėje. Smuikininkė Bomsori Kim jau yra sulaukusi tarptautinio pripažinimo, vien šį sezoną ji koncertuoja su tokiais simfoniniais orkestrais kaip BBC filharmonijos ir Los Andželo filharmonijos. Tiesa, šį pavasarį ji pasirodė ir Vilniuje, tad Lietuvos publika jau turėjo progą susipažinti su šia soliste. Labai tikiuosi, kad ji dar atvažiuos į Vilnių pagroti su mūsų orkestru.

– Kokie jūsų įspūdžiai apie koncertų sales Vokietijoje?

– Dortmundo koncertų salė yra puiki – labai graži, labai geros akustikos – tikrai pasaulinio lygio salė, kurioje koncertuoja žymiausi atlikėjai, tokie kaip Janine Jansen ar Hilary Hahn, ir patys geriausi Europos šalių orkestrai. Šioje salėje tikrai jaučiama ypatinga aura ir atmosfera.

Miuncheno „Prince Regent Theater“ istorinė salė įspūdinga savo architektūra, tačiau akustikos atžvilgiu – vidutiniška, su Dortmundo sunkiai palyginama. Tačiau Miunchene mus pasitiko itin šilta publika – ji reagavo labai gyvai, po mūsų pasirodymo buvo didžiulės ovacijos.

Dar karščiau mus sutiko Kelno filharmonijoje – didelis džiaugsmas po pertraukos grįžti į tokio lygio salę, matyti ją pilną klausytojų ir jausti tiek palaikymo.

– Ar publika Vokietijoje skiriasi nuo mūsiškės?

– Negaliu apibendrinti – publika truputį skiriasi kiekviename mieste. Galbūt labiausiai nuo mūsiškės skiriasi savo amžiumi – vokiečių publika yra vyresnė, todėl Lietuvos publika turi daugiau perspektyvų.

Artimiausias Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas Vilniuje – „Vytauto Juozapaičio jubiliejinis koncertas“ – įvyks 2023 m. gruodžio 22 d. 19 val. Valdovų rūmuose. Dirigentas maestro Gintaras Rinkevičius. Bilietus platina Vilniaus kongresų rūmų kasa ir Bilietai.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.