Patvirtintame 2024 m. valstybės biudžete – daugiau lėšų kultūros sričiai

Seimui šiandien patvirtinus kitų metų valstybės biudžetą, kultūros srities biudžetas, lyginant su pirminiu 2024 m. valstybės biudžeto projektu, padidėjo 4,2 mln. eurų. Kitu sprendimu Seimas dar penkeriems metamas – iki 2028 metų pabaigos – pratęsė pelno mokesčio lengvatą kino filmų gamybai.

 Ministerijos  nuotr.
 Ministerijos  nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija

Dec 5, 2023, 2:24 PM

Papildomos lėšos skirtos kultūros sklaidai ir atmintinoms datoms: 300 tūkst. eurų, pasiekiant bendrą 5 mln. sumą, didėja Šimtmečio dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ finansavimas, būsimiems Lietuvos sezono Prancūzijoje renginiams papildomai skirta 625 tūkst. eurų (iš viso 3,125 mln. Eur), parengiamiesiems M. K. Čiurlionio 150-ųjų gimimo metinių minėjimo darbams – dar 166 tūkst. eurų (iš viso 466 tūkst. Eur).

Naujai įkurtam Medijų rėmimo fondui papildomai skirta 1,5 mln. eurų, pasiekiant jo bendrą 6,5 mln. eurų biudžetą. Kino valstybiniam finansavimui papildomai skirta 1 mln. eurų.

Papildomos lėšos taip pat skirtos pastatų priežiūros poreikiams: 248 tūkst. eurų Lietuvos nacionalinio dramos teatro saulės elektrinės kofinansavimui ir 360 tūkst. eurų Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos priestato priešgaisrinės sistemos remontui ir atnaujinimui.

Seimas įteisino biudžeto projekte buvusias nuostatas kitais metais toliau ženkliai didinti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus, taip pat didinti finansavimą atskiroms kultūros ir meno sritims, užtikrinti lėšas svarbiausiems valstybės kultūros pristatymo renginiams, atverti daugiau galimybių NVO sektoriui.

Kaip jau esame informavę, nuo pat XVIII Vyriausybės kadencijos pradžios nuosekliai siekiama Vyriausybės programoje numatyto tikslo – didinti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus. 2024 m. valstybės biudžete tam papildomai skiriama 25 mln. eurų (iš jų 2,8 mln. eurų – įgyvendinant horizontalius sprendimus, bendrai didinančius darbuotojų pajamas).

Numatoma, kad iš viso šios Vyriausybės kadencijos metu kultūros ir meno darbuotojų atlyginimams didinti 2021–2024 m. laikotarpiu papildomai skirta suma galėtų siekti beveik 65 mln. eurų. Lyginant su 2020 m., 2024 m. pajamos kultūros ir meno darbuotojams vidutiniškai augs 412 eurų (po mokesčių).

Lietuvos kultūros tarybai (LKT) kitų metų biudžete papildomai skirta 2 mln. eurų. Ypač svarbu, kad šios lėšos yra tęstinės, taigi sukuriama sąlyga tvariam biudžetui ir ateityje. Didesnis LKT finansavimas atveria didesnes galimybes ir šalies NVO sektoriui.

Kitąmet NVO sektoriui atsiveria naujų galimybių ne tik dėl didesnio LKT biudžeto bei artėjančio Lietuvos sezono Prancūzijoje. Auga ne tik finansavimas, bet ir veiklos kryptys bei galimybės: nuo kitų metų NVO sektorius taip pat galės tapti Socialinio recepto iniciatyvos dalimi, aktyviai įsitraukti į „Dizaino sparnų“ projektą. Dar viena galimybė – dalyvavimas Kultūros paso priemonėje: nuo kitų metų šios priemonės finansavimas iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos perkeliamas Kultūros ministerijai – iš viso 4 mln. eurų.

Išsami informacija apie 2024 m. kultūros srities biudžetą paskelbta čia 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.