Meno maršrutai: kryptis – užsienis

Amsterdamas. Olandų dailininko Rembrandto 1635 m. nutapyti miniatiūriniai 69 metų Jano Willemszo van der Pluymo ir 70 metų jo žmonos Jaapgen Caerlsdr portretai buvo dingę kelis šimtmečius. Prieš dvejus metus jie atsirado. Šie paveikslai svarbūs ne tik todėl, kad yra mažiausi Rembrandto nutapyti portretai, bet ir dėl to, kad Janas ir Jaapgen buvo menininko šeimos draugai. Pernai šiuos portretus įsigijo Henry M.Holtermano šeima. Ji 13 mln. eurų vertės paveikslus ilgam laikui paskolino Amsterdamo valstybiniam muziejui („Rijksmuseum“). Juos kartu su kitomis Rembrandto drobėmis nuo šios savaitės galima apžiūrėti vienoje šio muziejaus salių.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2024, 1:22 PM, atnaujinta Jan 6, 2024, 11:41 AM

Berlynas. Lietuvių sopraną V.Miknevičiūtę (45 m.) Naujųjų metų vakarą išgirdo milijoninė operos mėgėjų auditorija. Jos debiutas su Berlyno filharmonijos orkestru, diriguojamu vadovo K.Petrenkos, buvo tiesiogiai transliuojamas 12 Europos šalių kino teatruose ir skaitmeninėje šio orkestro koncertų salėje. Trijuose koncertuose artistė pristatė R.Wagnerio operos „Valkirija“ pirmąjį veiksmą, kuriame įkūnijo vieną pagrindinių veikėjų – Zyglindę. Šios herojės brolį Zygmundą dainavo tenoras J.Kaufmannas. Šiemet V.Miknevičiūtė pakviesta debiutuoti Zyglindės vaidmeniu legendiniame Bairoito festivalyje.

Čikaga. Prieš pat Naujuosius metus, gruodžio 30 d., mirė vyriausias dirbantis JAV aktorius M.Nussbaumas. Jam buvo 99 metai, vos po dienos jis būtų šventęs 100 metų jubiliejų. M.Nussbaumas, padaręs didžiulę įtaką Čikagos teatriniam gyvenimui, iki pat paskutinės savo gyvenimo savaitės dalyvavo pjesių skaitymuose ir kituose projektuose.

Londonas. Prieš savaitę Didžiosios Britanijos sostinėje buvo sulaikyti du vyrai, kurie, kaip įtariama, pavogė naują garsaus menininko Banksy kūrinį tą pačią dieną, kai jis atsirado Pekheme, Pietų Londone. Vagys vidury dienos tiesiog nulupo „Stop“ ženklą, ant kurio buvo pritvirtinti trys dronų atvaizdai. Anoniminis grafičių kūrėjas Banksy tos pačios dienos rytą instagrame buvo pasidalinęs keliomis naujojo kūrinio nuotraukomis.

Niujorkas. „Metropolitan Opera“ Naujuosius metus pradėjo išskirtine premjera – pripažinta anglų režisierė C.Cracknell šiame operos teatre pristatė G.Bizet „Karmen“. Klasikinės operos veiksmą kūrėja perkėlė į šiuos laikus, akcentuodama dabarties problemas: seksualinį smurtą, išnaudojimą darbe ir troškimą peržengti visuomenės tradicijų ribas. Karmen vaidmenį atlieka iš Rusijos kilusi išskirtinių bruožų dainininkė – mecosopranas A.Achmečina (nuotr.). Don Chosė partija atiteko lenkų tenorui P.Beczalai. Gruodžio 31 d. pristatyta opera bus rodoma iki gegužės 25 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.