Aktoriai ir režisieriai artėja prie „Oskarų“

Santa Monikoje įvyko kasmetinė „Critics Choice Awards“ apdovanojimų ceremonija, o Holivudo profesinės gildijos – aktorių ir režisierių – paskelbė savo apdovanojimų nominantus.

 „Barbė“ – vienas populiariausių praėjusių metų filmų.
 „Barbė“ – vienas populiariausių praėjusių metų filmų.
 Filmas „Prasti reikalai“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko E.Stone (nuotraukoje su Marku Ruffalo), yra vienas „Barbės“ ir „Openheimerio“ konkurentų.
 Filmas „Prasti reikalai“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko E.Stone (nuotraukoje su Marku Ruffalo), yra vienas „Barbės“ ir „Openheimerio“ konkurentų.
C.Murphy, suvaidinęs pagrindinį vaidmenį filme „Openheimeris“, pretenduoja į geriausio aktoriaus titulą.
C.Murphy, suvaidinęs pagrindinį vaidmenį filme „Openheimeris“, pretenduoja į geriausio aktoriaus titulą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-01-16 14:38, atnaujinta 2024-01-16 14:56

Pagrindiniai varžovai  „Barbė“ ir „Openheimeris“

Per „Critics Choice Awards“ ceremoniją lyderiu tapo Christopherio Nolano (53 m.) „Openheimeris“, gavęs aštuonis apdovanojimus, tarp jų – geriausio filmo. Gretos Gerwig (40 m .) „Barbė“ pelnė šešis apdovanojimus, o serialų kategorijoje favoritais tapo „Lokys“ („The Bear“) ir „Beef“ – šios juostos pelnė po keturis apdovanojimus.

„Openheimeris“ nugalėjo šiose kategorijose: geriausias filmas, geriausias režisierius, geriausias antraplanis aktorius (Robertas Downey jaunesnysis, 58 m.), geriausias aktorių ansamblis, geriausias originalus garso takelis (Ludwigas Göranssonas, 39 m.), geriausias operatoriaus darbas (Hoyte van Hoytema, 52 m.), geriausias montažas (Jennifer Lame) ir geriausi vaizdo efektai.

„Barbė“ buvo pripažinta geriausia komedija ir taip pat apdovanota už geriausią dainą („I'm Just Ken“), geriausią originalų scenarijų, grimą ir šukuoseną, kostiumų dizainą ir scenografiją (Sarah Greenwood ir Katie Spencer).

Geriausiu užsienio filmu pripažintas „Kryčio anatomija“ („Anatomie d'une chute“), o geriausiu animaciniu filmu – „Žmogus-voras: aplink multivisatą“ („Spider-Man: Across the Spider-Verse“).

Aktorių kategorijose, be R.Downey jaunesniojo, buvo pagerbti Paulas Giamatti (56m., „The Holdovers“), Emma Stone (35 m., „Prasti reikalai“/ „Poor Things“), Da'Vine Joy Randolph (37 m., „The Holdovers“) ir Dominicas Sessa (21 m., „The Holdovers“). Harrisonui Fordui (81m.) įteiktas apdovanojimas už karjeros laimėjimus.

„Palikimas“ neužleidžia savo pozicijų

Serialų kategorijoje geriausia drama ne pirmą sezoną tapo „Palikimas“ („Succession“), geriausia komedija – „Lokys“, o geriausiu mini serialu – „Beef“. Geriausiu užsienio serialu tapo „Liupenas“ („Lupin“), o geriausiu animaciniu serialu – „Scott Pilgrim Takes Off“.

 

Aktorių kategorijose nugalėjo Sarah Snook (36m., „Palikimas“), Kieranas Culkinas (41m., „Palikimas“), Elizabeth Debicki (33 m., „Karūna“ / „The Crown“ ), Billy Crudupas (55 m., „The Morning Show“ ), Ayo Edebiri (28 m., „Lokys“), Jeremy Allenas White'as (28 m., „Lokys“), Meryl Streep (74 m., „Only Murders in the Building“), Ebonas Mossas-Bachrachas (46 m., „Lokys“), Ali Wong (41 m., „Beef““), Stevenas Yeunas (40 m., „Beef“), Maria Bello (56 m., „Beef“), Jonathanas Bailey (35 m., „Fellow Travelers“).

Aktoriai pagerbė savo kolegas

Aktorių gildijos favoritais tapo jų kolegos, vaidinę filmuose „Barbė“ ir „Openheimeris“, o režisieriai taip pat nominavo šiuos filmus savo apdovanojimams.

Memais virtusi G.Gerwig „Barbės“ ir Ch.Nolano „Openheimerio“ konfrontacija, prasidėjusi šių filmų premjera tą pačią 2023 m. liepos dieną, tęsiasi iki apdovanojimų sezono ir, matyt, baigsis tik per „Oskarų“ teikimo ceremoniją. Abu filmai gavo po keturias Ekrano aktorių gildijos apdovanojimų (SAG Awards) nominacijas, tarp jų pagrindinę – už geriausią aktorių ansamblį. „Barbė“ taip pat nominuota geriausio kaskadininkų ansamblio kategorijoje, o jame vaidinę Margot Robbie (33 m.) ir Ryanas Goslingas (43 m.) gali laimėti atitinkamai geriausios aktorės ir geriausio antrojo plano aktoriaus apdovanojimus.

Cillianas Murphy (47 m.), suvaidinęs pagrindinį vaidmenį filme „Openheimeris“, pretenduoja į geriausio aktoriaus titulą, o jo filmavimo aikštelės partneriai R.Downey jaunesnysis ir Emily Blunt (40 m.) varžysis su kitais antrojo plano aktoriais ir aktorėmis.

Pagrindinės metų kino poros konkurentai geriausio filmo ansamblio kategorijoje – Cordo Jeffersono „Amerikieriškas skaitalas“ („American Fiction“), Blitzo Bazawule (41 m.) „Violetinė spalva“ („The Color Purple“) ir Martino Scorsese (81 m.) „Gėlių mėnulio žudikai“ („Killers of the Flower Moon“). Iš pastarųjų taip pat nominuoti Lily Gladstone (37 m.) ir Robertas De Niro (80 m.) („Geriausias antrojo plano aktorius“).

Viena SAG staigmenų – geriausio aktoriaus kategorijoje neminimas Leonardas DiCaprio (49 m.), taip pat vaidinęs filme „Gėlių mėnulio žudikai“, nors kritikai šį vaidmenį vadina vienu geriausių jo karjeroje.

Be to, kolegos visiškai ignoravo Toddo Hayneso (63 m.) psichologinės dramos „Gegužė gruodis“ („May December“) aktorių ansamblį: Natalie Portman (42 m.), Julianne Moore (63 m.) ir naujokas Charlesas Meltonas (33 m.), laikyti apdovanojimų sezono favoritais, liko be nominacijų, kaip ir Greta Lee (40 m.) iš Celine Song (35 m.) melodramos „Praėję gyvenimai“ („Past Lives“).

Vietoj jų aktorių gildija pagerbė Annette Bening (65 m.) ir Jodie Foster (61 m.) iš Jimmy Chino (50 m.) ir Elizabeth Chai Vasarhelyi (45 m.) sportinės biografinės dramos „Nyad“ atitinkamai geriausios aktorės ir geriausios antrojo plano aktorės kategorijose. Į pastarąją gana netikėtai įsiveržė ir Penelopė Cruz (49 m.), suvaidinusi Enzo Ferrari žmoną Michaelo Manno (80 m.) filme.

Pagrindinė L.Gladstone konkurentė jos kategorijoje dabar yra E.Stone („Prasti reikalai“) – abi aktorės už savo darbą pelnė Auksinį gaublį ir turi rimtų šansų laimėti. Dar viena vieta šioje nominacijoje atiteko Carey Mulligan (38 m., „Maestro“).

Savo ruožtu C.Murphy pagal prognozes kol kas pirmauja savo kategorijoje, kurioje kartu su juo atsidūrė Colmanas Domingo (54 m., „Rastinas“ / “Rustin“), P.Giamatti („The Holdovers“) ir Jeffrey Wrightas (58m., „Amerikietiškas skaitalas“).

Prognozuoja „Oskarų“ laureatus

SAG apdovanojimai tradiciškai laikomi vienu svarbiausių būsimų „Oskarų“ rodiklių. Per visą šio apdovanojimo gyvavimo laikotarpį nuo 1995 m. tik keturi filmai laimėjo „Oskarą“ už geriausią filmą be gildijos nominacijos geriausio aktorių ansamblio kategorijoje.

Tai „Narsioji širdis“ („Braveheart“, 1995 m.), „Vandens forma“ („The Shape of Water“, 2017 m.), „Žalioji knyga“ („Green Book“, 2018 m.) ir „Klajoklių žemė“ („Nomadland“, 2020 m.). O pernai būtent SAG apdovanojimų laureatai laimėjo visus keturis aktorinius „Oskarus“.

Vis dėlto tai neužbraukia gildijos aplenktų aktorių galimybės būti bent jau nominuotiems „Oskarui“ – tokių precedentų taip pat esama, tad laidoti bent jau L.DiCaprio apdovanojimų kampaniją dar per anksti.

Žodį tarė ir režisieriai

Režisierių gildijos apdovanojimai (DGA Awards) taip pat turi reikšmės „Oskarų“ kontekste: nuo jų įsteigimo 1948 m. DGA ir Kino akademijos pasirinkimai nesutapo tik aštuonis kartus. Pastarąjį kartą – 2020-aisiais, kai gildijos prizas atiteko Samui Mendesui (58 m.) už filmą „1917“, o režisieriaus „Oskaras“ – Bongui Joon-ho (54 m.) už „Parazitą“ („Gisaengchung“).

Šį kartą DGA ignoravo neanglakalbius sezono favoritus: Justine Triet (45 m.) „Kryčio anatomiją“ ir Jonathano Glazerio (58 m.) „Interesų zoną“ („The Zone of Interest“). Taip pat dėmesio nesusilaukė „Gegužės gruodžio“ režisierius Toddas Haynesas (63 m.) ir Bradley Cooperis (49 m.) su biografiniu filmu „Maestro“ apie Leonardą Bernsteiną (1918–1990).

O geriausio vaidybinio filmo režisieriaus kategorijoje nominuoti G.Gerwig, Ch.Nolanas, Yorgos Lanthimos (50 m., „Prasti reikalai“) ir Alexandras Payne'as (62 m., „The Holdovers“).

C.Song ir C.Jeffersonas nominuoti geriausio režisūrinio debiuto kategorijoje, kur prie jų prisijungė čilietė Manuela Martelli (40 m., „Chile '76“ arba „1976“), australė Noora Niasari („Shayda“) ir jų kolegė amerikietė A.V.Rockwell („Tūkstantis ir vienas“ / „A Thousand and One“).

Kaip ir pernai, debiutų kategorijoje dominuoja moterys, tačiau vieta pagrindinėje kategorijoje joms vis dar yra išimtis.

DGA apdovanojimai bus įteikti šių metų vasario 10 d., o SAG apdovanojimai – vasario 24 d. (šią ceremoniją pirmą kartą tiesiogiai transliuos „Netflix“). Jų rezultatai pakoreguos „Oskarų“ dėlionę ir nužymės paskutinį apdovanojimų sezono etapą, kurį kovo 10 d. užbaigs Kino akademijos  „Oskarų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.