Lėlių teatro režisieriui ir dailininkui Rimantui Driežiui įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“

Šiandien Vilniaus teatre „Lėlė“ kultūros ministras Simonas Kairys lėlių teatro režisieriui ir dailininkui Rimantui Driežiui įteikė praėjusių metų pabaigoje jam skirtą aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Juo R. Driežis įvertintas už aktyvią ir prasmingą švietėjišką veiklą puoselėjant profesionalųjį lėlių teatrą.

Vilniaus teatre „Lėlė“ kultūros ministras Simonas Kairys lėlių teatro  režisieriui ir dailininkui Rimantui Driežiui įteikė garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.<br>Gintarės Grigėnaitės nuotr.
Vilniaus teatre „Lėlė“ kultūros ministras Simonas Kairys lėlių teatro režisieriui ir dailininkui Rimantui Driežiui įteikė garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.<br>Gintarės Grigėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LKM inf.

2024-01-17 12:05

Sveikindamas R. Driežį, S. Kairys dėkojo jam už nuolat kuriamą stebuklą. „Tai nelengvas uždavinys, nes auditorija, su kuria dirbate, yra ypatinga. Ji greitai pajunta melą, netikrumą, ji ypač imli, bet ir atsargi. Bet jeigu vaikas jūsų kuriamu stebuklu patiki, pelnote išskirtinę vietą jo atsiminimuose. Ir tie atsiminimai apie spektaklį, koncertą, apie nepaprastą lėlę ar kitą žaislą vėliau lydi visą gyvenimą. Tai turbūt pats didžiausias įvertinimas, kokio žmogus gali sulaukti“, – sakė kultūros ministras. Jis linkėjo neapsiriboti vien vaikais ir jaunu žiūrovu, nes nuo savo ištakų lėlių teatras buvo skirtas ir suaugusiesiems.

Teatro režisierius, dailininkas, istorikas, edukatorius jau kelintą dešimtmetį kuria Vilniaus teatre „Lėlė“, kituose teatruose. Pastarąjį dešimtmetį jis itin didelį dėmesį skiria švietėjiškai veiklai, rengia kultūrinių edukacinių programas bei projektus vaikams ir jaunimui.

Kasdienė R. Driežio veikla – vadovavimas „Gyvajam lėlių muziejui“, įkurtam minėtame teatre, parodų rengimas ir kuravimas, edukacinių programų organizavimas. Teatro rūsyje veikiančiame muziejuje R. Driežis kelis kartus per savaitę po spektaklių, įvairių renginių proga arba pagal teatro susitarimą su vaikų grupėmis veda interaktyvias paskaitas apie lėlių teatrą. Kūrėjas vaikams, o kartais ir suaugusiesiems pasakoja apie skirtingus lėlių tipus, supažindina su lėlių teatro terminais, demonstruoja lėlių valdymo ypatumus.

R. Driežis yra daugybės lėlių teatrui skirtų parodų organizatorius ne tik Vilniuje, bet ir įvairiuose Lietuvos regionuose. Išskirtinio dėmesio sulaukė 2018 m. galerijoje „Arka“ veikusi paroda „Dailė lėlių teatre“, skirta Vilniaus teatro „Lėlė“ 60-mečiui ir atkurtos Lietuvos 100-mečiui. Vėliau R. Driežis, bendradarbiaudamas su Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejumi, parengė ir kuravo penkias kompleksines parodas: „Kinas iki kino“, „Kaukė lėlių teatre“, „Vanduo ir žemė (Martinaičio trilogija Mazūro teatre)“, „Vitalijaus Mazūro plakatai lėlių teatrui“, „XS / studentų lėlių teatrai“.

R. Driežio dėka Vilniaus teatro „Lėlė“ repertuaras papildytas išskirtiniais edukaciniais renginiais – ne tik ekskursijomis į atnaujintą muziejaus ekspoziciją, bet ir skirtingų temų kūrybinėmis dirbtuvėmis, kuriose vaikai su tėvais mokosi šešėlių, karpinių teatro, mirioramų, siluetinių, kotinių ir pirštininių lėlių gamybos paslapčių.

Jau keletą metų R. Driežis aktyviai vykdo Lietuvos profesionalaus lėlių teatro įkūrėjo, dailininko Stasio Ušinsko kūrybos tyrimus ir ją populiarina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.