Atvertas antikos aukso amžiaus paminklas – rūmai, kuriuose karūnuotas Alexandras Makedonietis Meno maršrutai: kryptis – užsienis

Aigai. Tūkstančiai lankytojų plūsta į didžiausią išlikusį klasikinės Graikijos paminklą senojoje Makedonijos sostinėje – Aigų rūmus, praėjusią savaitę atvertus publikai po 16 metų trukusios rekonstrukcijos. Triskart didesnis už Atėnų Partenoną, antikos aukso amžių simbolizuojantis kompleksas ilgiau kaip 2000 metų tebuvo architektūrinių liekanų krūva. 20 mln. eurų iš Europos fondų sugrąžino šiam paminklui blizgesį. 

Aigų komplekso rekonstrukcija truko 16 metų. <br> AP nuotr.
Aigų komplekso rekonstrukcija truko 16 metų. <br> AP nuotr.
 H. Hahn.<br> DECCA nuotr.
 H. Hahn.<br> DECCA nuotr.
H. Holbeino jaunesniojo „Darmštato madona“.<br> Wikipedia nuotr.
H. Holbeino jaunesniojo „Darmštato madona“.<br> Wikipedia nuotr.
 Parodos „Botticelli piešiniai“ eksponatas.
 Parodos „Botticelli piešiniai“ eksponatas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 12:07 PM, atnaujinta Jan 19, 2024, 12:24 PM

336 metais prieš Kristų čia buvo nužudytas Makedonijos karalius Pilypas II ir karūnuotas jo sūnus Alexandras Didysis. Pasak istorikų, prikeltasis paveldas aktualizuoja jo laimėjimus. Iš mažos, provincialios karalystės Alexandras leidosi į savo istorinius žygius, nukariaudamas pusę tuometinio pasaulio. Aigai rūmų atidarymo ceremonijai vadovavo Graikijos premjeras Kyriakosas Mitsotakisas.

Dublinas. Airijos sostinėje veikia didžiausia kada nors šioje šalyje surengta A. Warholo paroda „Trys pertraukos“ (angl. „Three Times Out“), kurioje rodoma daugiau kaip 250 menininko kūrinių, įskaitant garsiuosius darbus, vaizduojančius M. Monroe ir „Campbell’s“ sriubos skardines.

Dublino galerijai „Hugh Lane Gallery“ A. Warholo paveikslus, fotografijas, filmus ir instaliacijas paskolino JAV, Kanados, Europos muziejai ir privatūs kolekcininkai. Parodą galima apžiūrėti iki sausio 28 d.

Frankfurtas. Po daugiau kaip dešimties metų Frankfurte iki vasario 18 d. galima išvysti vokiečių Renesanso tapytojo H. Holbeino jaunesniojo (1497–1543) šedevrą „Darmštato madona“ (nuotr.). Tai vienas parodos „Holbeinas ir Šiaurės Renesansas“, surengtos „Städel Museum“, eksponatų.

180 šios parodos kūrinių pasakoja apie įspūdingąją meno istorijos epochą, prasidėjusią Italijoje ir įgijusią naują veidą Šiaurės Europoje. Joje rodomi ir H. Holbeino Vyresniojo, H. Burgkmairo, jų įkvėpėjų A. Dürerio, Donatello, J. van Eycko, taip pat kitų Augsburgo meistrų bei jų kolegų iš Vokietijos, Italijos ir Olandijos darbai.

Maskva. Sausio 11 d. mirė garsus rusų aktorius, ilgametis Maskvos Mažojo teatro vadovas Jurijus Solominas. Per savo karjerą jis sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų teatre ir daugiau kaip 60 – kino filmuose ir televizijos serialuose. Ypač žinomi jo darbai seriale „TASSas įgaliotas pranešti“, „Baltųjų naktų melodijos“, „Paprastas stebuklas“, Akiros Kurosawos režisuotame filme „Dersu Uzala“, kuris pelnė „Oskarą“ kaip geriausia užsienio juosta.

J. Solominas visada palaikė savo šalies valdžią, pelnė galybę Rusijos valstybinių apdovanojimų, buvo SSSR bei Rusijos federacijos nusipelnęs ir liaudies artistas, 1990–1992 m. – Rusijos kultūros ministras.

Niujorkas. JAV smuikininkės H. Hahn (44 m., nuotr.) meno laimėjimai įvertinti vienu didžiausių klasikinės muzikos apdovanojimų – 2024-ųjų „Avery Fisher Prize“. 50 metų gyvuojančio prizo vertė – 100 tūkst. JAV dolerių. Jį yra pelnę ir Lietuvoje lankęsi kūrėjai – violončelininkas Yo-Yo Ma, smuikininkas J.Bellas, „Kronos“ styginių kvartetas.

H. Hahn yra koncertavusi mūsų šalyje – 1998 m. surengė sonatų vakarą su pianistu A. Žlabiu Nacionalinėje filharmonijoje, mat abu muzikai yra buvę bendramoksliai, Curtis instituto Filadelfijoje auklėtiniai. Prizas smuikininkei įteiktas po jos koncerto su Niujorko filharmonijos orkestru Niujorko salėje „David Geffen Hall“.

San Fransiskas. Muziejuje „Legion of Honor“ iki vasario 11 d. veikia įspūdinga paroda „Botticelli piešiniai“. Tai pirmoji paroda, skirta Renesanso menininko S. Botticelli (1445–1510) piešiniams, leidžiantiems pažvelgti, kaip atsirado garsieji dailininko paveikslai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.