Pirkti knygų prieniškius pasiuntė į Kauną

Prienuose daug metų toje pat vietoje veikė knygynas. Metų pabaigoje jis užvėrė duris. Kodėl taip nutiko ir kur prieniškiams keliauti norint įsigyti knygų?

Prienų centre veikęs knygynas praėjusių metų pabaigoje buvo uždarytas. Kito šiame mieste nėra ir nežadama atidaryti.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Prienų centre veikęs knygynas praėjusių metų pabaigoje buvo uždarytas. Kito šiame mieste nėra ir nežadama atidaryti.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-22 08:26

„Metaforiškai sakant, pastatas, kuriame daug metų veikė knygynas, verčia kitą puslapį“, – taip apie tai, kad Prienuose uždarytas vienintelis šiame mieste veikęs knygynas, kalbėjo prieniškė bibliotekininkė Marytė Žaromskienė.

Moteris pasakojo, kad į Prienus gyventi atsikraustė 1979 metais ir jau tada miesto centre, Vytauto gatvėje, 30-ajame name veikė knygynas.

Einant metams jame šeimininkavo vis kiti su knygomis bei leidyba susiję verslininkai, bet patalpų paskirtis nesikeitė.

Pastaruoju metu, daugiau kaip 10-metį, tai buvo „Pegaso“ knygynas.

„Nemažai Prienų gyventojų buvo pripratę į jį užsukti, įsigyti kokią nors knygą, atvirukų. Tačiau pernai gruodį ant knygyno langų buvo pakabinti pranešimai, jog knygų namai užsidaro, veiks iki gruodžio 23 dienos. Ši žinia labai nuliūdino“, – mintimis dalijosi bibliotekininkė.

M.Žaromskienė prieš knygynui užveriant duris dar įsigijo Romos imperatoriaus ir filosofo Marko Aurelijaus filosofinių minčių rinkinį, kuris sudėtas į knygą „Sau pačiam“.

„Tai bus prisiminimas apie mūsų knygyną“, – atsiduso bibliotekininkė.

M.Žaromskienė sakė, kad anksčiau knygynas veikė ir Birštone, bet vietoj jo kyla naujas gyvenamasis namas. Norint įsigyti knygų, dabar prieniškiams teks važiuoti į Kauną.

Prienų gyventojai svarsto, kas įsikurs patalpose, kur anksčiau buvo parduodamos knygos. Vieni mano, jog ten bus dar vienas grožio salonas, kurių Prienuose nestinga, kiti – kad odontologijos kabinetas arba batų parduotuvė.

„Girdėjau, kad bus avalynės parduotuvė. Kiek per metus jų porų reikia? O štai knygų, vaikų pratybų mokyklai pirkdavome knygyne. Be to, vien į jį užeiti, pavartyti knygas būdavo savotiškas malonus ritualas. Gaila, kad taip nutiko“, – kalbėjo kita Prienų gyventoja Aurika Kairienė.

Prienų centro seniūnaitė Vilma Malinauskienė taip pat apgailestavo, kad knygyno neliko.

„Aš jame taip pat pirkdavau pratybas vaikams. Dabar tai teks daryti internetu arba važiuoti į Kauną. Tai nėra patogu. Kiti, kurie pirkdavo knygas, net pasipiktinę, kad knygyno neliko“, – sakė seniūnaitė.

Bendrovės „ALG knygynai“, valdančios „Pegaso“ knygynų tinklą, generalinė direktorė Rita Račkaitė priminė, kad Prienuose „Pegaso“ knygynas veikė 15 metų.

„Pagrindinė priežastis, kodėl teko uždaryti šį knygyną, – jis tapo nuostolingas. Artimiausiu metu naujo knygyno šiame mieste atidaryti neketiname“, – pranešė R.Račkaitė.

Bendrovės vadovė Prienų gyventojus pakvietė lankytis internetiniame „Pegaso“ knygyne arba vykti į artimiausius knygynus, esančius Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.