Į kultūrinės spaudos nuogąstavimus sureagavo Medijų rėmimo fondas: „Mes girdime, matome, jaučiame ir dirbame“

Žurnalo „Kultūros barai“ redaktorė Laima Kanopkienė portale delfi.lt pranešė, kad dėl naujai įsteigto Medijų rėmimo fondo vėlavimo gali būti priversta nutraukti žurnalo leidybą. 

„Kiekvienas pereinamasis laikotarpis atneša daug išbandymų. Džiugu girdėti kad tokiu sunkiu metu leidiniai nepasiduoda ir ieško inovatyvių būdų kaip išgyventi šį laikotarpį. Fondas kartu su Fondo Taryba padėtį labai gerai supranta, girdi, mato ir jaučia, juolab kad Taryboje yra kone visų žiniasklaidos sričių, kūrybinių sąjungų atstovai. Dirbama labai daug ir produktyviai. „Kolegos, dirbame fronto sąlygomis“ – nuolat kartoja Tarybos pirmininkas Gytis Norvilas, ir aš su juo visiškai sutinku“ – pažymėjo Fondo direktorius Ruslanas Iržikevičius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Kiekvienas pereinamasis laikotarpis atneša daug išbandymų. Džiugu girdėti kad tokiu sunkiu metu leidiniai nepasiduoda ir ieško inovatyvių būdų kaip išgyventi šį laikotarpį. Fondas kartu su Fondo Taryba padėtį labai gerai supranta, girdi, mato ir jaučia, juolab kad Taryboje yra kone visų žiniasklaidos sričių, kūrybinių sąjungų atstovai. Dirbama labai daug ir produktyviai. „Kolegos, dirbame fronto sąlygomis“ – nuolat kartoja Tarybos pirmininkas Gytis Norvilas, ir aš su juo visiškai sutinku“ – pažymėjo Fondo direktorius Ruslanas Iržikevičius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 10:03 AM, atnaujinta Jan 24, 2024, 11:09 AM

„Pernai, baigiantis metams, girdėdama prieškalėdinius Kultūros ministerijos džiūgavimus, kad naujai įsteigto Medijų rėmimo fondo biudžetas padidintas dvigubai, palyginti su tuo, kuo disponavo jau panaikintas SRTR fondas, tačiau nerimaudama, kad vis neskelbiamas tos paramos skirstymo konkursas, 2023 m. gruodžio 21 d. ir 2024 m. sausio 8 d. parašiau du atvirus laiškus LR kultūros ministrui Simonui Kairiui, – delfi.lt rašė L.Kanopkienė. – Ministrui Simonui Kairiui: „Norėčiau Jūsų paklausti, ar Medijų rėmimo fondas įsteigtas tuo tikslu, kad būtų galutinai sužlugdyti kultūros leidiniai? Kodėl sukelta dirbtinė krizė? Argi nebuvo galima organizacinių naujojo fondo steigimo darbų atlikti pernai ankstyvą rudenį? 

Dabar MRF žada konkursą dėl paramos paskelbti vasario pabaigoje, vadinasi, kovo mėnesį bus rengiamos paraiškos, balandžio, gal ir gegužės mėnesiais (turint omenyje šio fondo jau pademonstruotą apsisukimų „greitį“) vyks tų paraiškų svarstymas, taigi net jei parama bus suteikta, paraiškovus ji pasieks anksčiausiai birželį. Ministre, kaip manote, ar kultūros leidiniai ištvers tokį pusmečio badmetį? „Kultūros barų“ žurnalo leidybą esame priversti nutraukti nuo 2024 m. sausio mėnesio, nes išaugus spausdinimo kainoms neišgalime sumokėti spaustuvei, jau nekalbant apie kuklius honorarus bendradarbiams ir autoriams. 

Gal Kultūros ministerija žino, kaip kultūros leidiniams išbristi iš krizės, kurią ji pati sukėlė? Galbūt Medijų rėmimo fondas disponuoja tam tikra bazine lėšų suma, kuri, visiems kultūros leidiniams išdalyta po lygiai (pavyzdžiui, po 60 proc. paramos, gautos 2023 m.), leistų jiems išgyventi, kol bus paskirstyta konkursinė parama? Ar jokia gelbėjimo akcija net nesvarstoma? Jeigu ne, vadinasi, gelbėtojai taps žlugdytojais. Juk nutrūkusi, pavyzdžiui, „Kultūros barų“ leidyba reikš, kad žurnalas išnyks ir nebeatsigaus. Būčiau dėkinga už Jūsų atsakymą, nes atsisveikinime su skaitytojais „Kultūros barų“ redakcija turės nurodyti konkrečią priežastį, kodėl žurnalo leidyba nutraukiama, nors Medijų rėmimo fondo biudžetas 2024 metams padvigubintas.“

Į kilusį sujudimą trečiadienį sureagavo pats Medijų rėmimo fondas, išplatinęs štai tokį pranešimą: „Medijų rėmimo fondas (MRF) kartu su Fondo Taryba sparčiai kuria taisykles ir gaires būsimoms programoms. Gerai supranta, kad visi lenktyniauja su laiku. Kaip ir buvo planuota anksčiau MRF pagrindinį dėmesį skiria kultūrinei ir regioninei žiniasklaidai. Prioritetai yra nepasikeitę ir jų bus laikomasi.

„Kiekvienas pereinamasis laikotarpis atneša daug išbandymų. Džiugu girdėti kad tokiu sunkiu metu leidiniai nepasiduoda ir ieško inovatyvių būdų kaip išgyventi šį laikotarpį. Fondas kartu su Fondo Taryba padėtį labai gerai supranta, girdi, mato ir jaučia, juolab kad Taryboje yra kone visų žiniasklaidos sričių, kūrybinių sąjungų atstovai. Dirbama labai daug ir produktyviai. „Kolegos, dirbame fronto sąlygomis“ – nuolat kartoja Tarybos pirmininkas Gytis Norvilas, ir aš su juo visiškai sutinku“ – pažymėjo Fondo direktorius Ruslanas Iržikevičius.

„Norėčiau dar kartą priminti, kad Taryba, kuri yra varomoji Fondo dalis, ir atstovauja visus žiniasklaidos sektorius, savo darbą pradėjo tik gruodžio 11 d. Iškirpus šventinį laikotarpį Taryba ir specialiai sukurta Tarybos darbo grupė dirba tik šiek tiek ilgiau nei mėnesį. Per šį laikotarpį padarytas gigantiškas darbas, ir jau kitos savaitės pradžioje Tarybos darbo grupė Tarybos posėdžiui teiks konkursų taisykles ir jų priedus. Juos priėmus taisyklės ir priedai bus derinami atsakingose institucijose ir teikiami Kultūros ministrui pasirašyti“ – sakė Fondo direktorius R. Iržikevičius.

Planai nesikeičia, Fondas ir Taryba dės visas pastangas skelbti konkursus kaip galima greičiau, blogiausiu atveju vasario pabaigoje. Taip pat nesikeičia nuostata, kad Fondas yra atviras dialogui, konstruktyviems pasiūlymams, juolab kad naujas žiniasklaidos rėmimo modelis kuriamas nuo nulio. „Esame už tiesioginį ir atvirą bendravimą. Fondas atsakys į laiškus ir skambučius adresuotus Fondui, o ne ministrams ar politikams. Be to, mieli kolegos, nepamirškime ir jūsų sektorius atstovaujančių Tarybos narių. Jie aktyviai dalyvauja Fondo veikloje ir atstovauja Lietuvos žiniasklaidos lauką bei puikiai žino situaciją“ – teigia R. Iržikevičius.

„Susierzinimą, kilusias emocijas dėl vėluojančių konkursų puikiai suprantu. Natūralu, o ir  gerai – reiškia rūpi. Ieškoti kaltų dėl susidariusios situacijos būtų neproduktyvu ir kvaila. Vėluotas priimti Visuomenės informavimo įstatymas, kiti procesai – jų neminėsiu, nes turėčiau vartoti daug biurokratinės terminijos... Ir man nepatinka biurokratija, bet ačiūdie esam teisinė valstybė ir turime laikytis tam tikrų procedūrų. Permainos yra permainos – padidinto aktyvumo zona. Visgi tos permainos neabejotinai bus į gera visam žiniasklaidos sektoriui, neišskiriant nė vienos srities: nei kultūrinės, nei regioninės, nei nacionalinės, nei tautinių bendrijų. Man asmeniškai svarbu, kad tarp skirtingų medijų sektorių esama sutarimo – tiek dėl principų, tiek krypčių. Nematau, nejaučiu nei politinių, nei vidinių prieštaravimų ar povandeninių srovių. Mus tiesiog ištiko laikas. Galiu tik apgailestauti, kad šioje situacijoje kai kas bando pigiai nusipirkti dėmesio, kiršinti, įžvelgia menamus žaidimus. Drąsiai galiu pasakyti ir tai, jog bus padaryta klaidų, modelis turės būti tobulinamas, tai nesibaigiantis procesas, nes ir pati žiniasklaida keičiasi labai greitai“ – Gytis Norvilas.

Šių metų fondo biudžetas yra 6 milijonai 518 tūkstančių eurų. Fondas skirs paramą viešosios informacijos rengėjų ir (ar) skleidėjų projektams ir veiklai pagal programas kurios yra prioritetines sritys.  Tai kultūrinė žiniasklaida ir kultūros periodinių leidiniai, taip pat regioninė žiniasklaida. Į šią kategoriją taip pat yra įtrauktos tokios sritys kaip naujienų, tiriamoji ir šviečiamoji žurnalistika, stipendijos žiniasklaidos projektams, bei žiniasklaida tautinių mažumų kalbomis ir lietuvių išeivijos (diasporos) žiniasklaida. Fondas taip pat finansuos kitas programas, parengtas Tarybos, atsižvelgiant į visuomenės informavimo kultūros raidos ir plėtros bei informacinio saugumo ir visuomenės atsparumo stiprinimo prioritetus, ir patvirtintas Fondo visuotinio dalininkų susirinkimo.“

* * *

ELTA pranešė, kad šią savaitę žurnalo „Kultūros barai“ redaktorei Laimai Kanopkienei pranešus apie leidinio veiklos nutraukimą dėl vis dar neaiškaus finansavimo 2024-aisiais, Kultūros ministerijoje penktadienį bus rengiamas trišalis susitikimas leidinio redakcijai kylantiems klausimams aptarti. Pasak ministerijos, susitikime dalyvaus už kultūrinių leidinių finansavimą atsakingo Medijų rėmimo fondo (MRF) atstovai, taip pat „Kultūros barų“ bei ministerijos darbuotojai.

„Susitinkame penktadienį. Norime išsiaiškinti, kokia finansinė padėtis ir problemos mastai, ar yra galimybė toliau tęsti leidybą, kaip planuojama tai daryti“, – teigė kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius. Pasak viceministro, apskritai sprendimą dėl lėšų skyrimo fondui turi priimti ne ministerija, o praėjusių metų pabaigoje veiklą pradėjęs MRF, kurio biudžetas, pabrėžė viceministras, šiemet didėjo nuo 3,7 mln. iki 6,5 mln. eurų.

„Apskritai apie nefinansavimą neina kalba. Kultūros leidiniams ir kultūros programai šiemet finansavimas daugiau nei dvigubėjo, lyginant su pernai. Šiemet bus finansuojamas ne tik jų turinys, bet ir leidinių veikla. Tai tas finansavimas bus stabilesnis ir tvaresnis“, – pabrėžė V. Gasparavičius, pridurdamas, kad ministerija paragino fondą plačiau komunikuoti apie MRF veiklą ir priimamus sprendimus.

„Akcentavome ir Medijų rėmimo fondui, kad reikėtų sprendimų terminus ir tai, kas vyksta taryboje, deramai komunikuoti“, – teigė viceministras.

Sprendimus dėl šių metų biudžeto paskirstymo fondo taryba turėtų priimti jau iki vasario, sakė MRF vadovas Ruslanas Iržikevičius. Pasak jo, procesai dėl finansavimo užtruko, kadangi MRF taryba savo veiklą pradėjo tik prieš kiek daugiau nei mėnesį. „Sprendimo skirti ar neskirti finansavimo dar nėra, nes šitie sprendimai dar nėra priimami“, – ELTA teigė R.Iržikevičius.

„Pirmasis fondo tarybos susitikimas vyko gruodžio 11 d. Dabar, per mėnesį, esame jau paruošę taisykles ir jų priedus, kurie sudarys pagrindą konkursams – juos planuojame skelbti vasario pabaigoje. Tai šią ar kitos savaitės pradžioje taryba jau turės patvirtinusi konkursų taisykles“, – teigė fondo vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.