Vargonai, kuriais galėjo groti M. K. Čiurlionio tėvas, tapo kultūros vertybe

Kultūros ministro įsakymu Ratnyčios senosios bažnyčios vargonų dalys, įvertinus jų istorinę ir meninę vertę, įrašytos į Kultūros vertybių registrą. Taip šiam kultūros objektui suteikta teisinė apsauga.

Išlikusios vargonų dalys saugomos Vilniaus arkivyskupijos Bažnytinio paveldo muziejuje Vilniuje.<br> Bažnytinio paveldo muziejaus nuotr.
Išlikusios vargonų dalys saugomos Vilniaus arkivyskupijos Bažnytinio paveldo muziejuje Vilniuje.<br> Bažnytinio paveldo muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija

Jan 26, 2024, 10:44 AM

Menotyrininkė Aušra Česnulevičienė yra surinkusi įrodymų, kad Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tėvas Konstantinas Čiurlionis 1877–1878 metais vargonavo Ratnyčios bažnyčioje, o joje buvę mediniai vargonai vėliau buvo perkelti į Varėnos rajone esančios Kabelių bažnyčią.

Šiuo metu išlikusios šių vargonų dalys saugomos Vilniaus arkivyskupijos Bažnytinio paveldo muziejuje Vilniuje, o meninę vertę turintys prospekto drožiniai eksponuojami Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus ekspozicijoje Kaune. Tokią informaciją ir prašymą suteikti šiam kultūros objektui kultūros vertybės statusą pateikė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Ratnyčios senosios bažnyčios vargonai į Kultūros vertybių registrą įrašyti gavus jų savininko Vilniaus arkivyskupijos sutikimą. Artėjant 150-osioms M. K. Čiurlionio gimimo metinėms, tai yra puikus bendradarbiavimo pavyzdys ir atminties ženklas, papildantis Čiurlionių šeimos originalių artefaktų archyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.