Meno maršrutai: kryptis – užsienis

Hamburgas. Nustebę praeiviai sustoja, kai pirmą kartą pamato didžiulę nuogos moters, kuri sėdi ant statybinio konteinerio šalia teatro „Thalia“, figūrą. Mat jos šukuosena bei veidas smarkiai primena buvusią Vokietijos kanclerę A.Merkel. „Thalia“ teatro atstovė spaudai pasakojo, kad pati skulptūra buvo sukurta 2012 metų spektakliui, kuriame ji buvo be galvos, nes vaidinimo metu aktorė įlįsdavo į šią tuščiavidurę formą ir iškišdavo galvą pro skylę. Vėliau nenaudojama dekoracija buvo parduota privačiam asmeniui, o po kiek laiko atsirado ant konteinerio jau su galva ir tapo Hamburgo peizažo dalimi. Todėl teatro žmonės buvo gerokai nustebę, kad šis meno objektas sukėlė tiek diskusijų, kai jo nuotrauka pasirodė laikraštyje „Hamburger Morgenpost“ su klausimu, ar tai menas, ar pagarbos stoka.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-27 12:48

Londonas. Kultūros inovacijų centre „Somerset House“ šią savaitę atidaryta paroda „Mielas“ (angl. „Cute“), kviečianti patyrinėti nenugalimą švelnumo jėgą šiuolaikinėje kultūroje. Nuo emodžių iki internetinių memų, nuo vaizdo žaidimų iki pliušinių žaislų – šiuolaikinį pasaulį užvaldė mielumas. Bet kaip tokie žavingi ir iš pažiūros nekenksmingi dalykėliai – gražūs vaizdeliai, gyvūnėliai didelėmis akimis, pūstažandžiai vaikiukai, gėlės, širdutės, žvaigždutės, saldumynai – tapo tokie patrauklūs? Parodoje galima pamatyti ne tik specialiai jai sukurtus meno kūrinius, bet ir eksponatus iš muzikos, mados, žaislų, vaizdo žaidimų pasaulių bei socialinių tinklų.

Los Andželas. Sausio 23-iąją buvo paskelbti svarbiausių kino pasaulio apdovanojimų – „Oskarų“ nominantai. Net 13 nominacijų įvertintas Ch.Nolano epas apie atominės bombos kūrėją „Openheimeris“. 11 nominacijų paminėta romantinė mokslinės fantastikos kino juosta „Prasti reikalai“. M.Scorsese istorinis epas „Gėlių mėnulio žudikai“ nominuotas 9 apdovanojimams, o populiarioji juosta „Barbė“ – 8. Dokumentinis filmas apie karą Ukrainoje „20 dienų Mariupolyje“ pretenduoja į geriausio dokumentinio filmo „Oskarą“. „Oskarų“ teikimo ceremonija vyks kovo 10 d.

Niujorkas. JAV meno sostinės galerijoje „Canal Projects“ atidaryta pasaulyje pripažintos lietuvių menininkės ir kino kūrėjos E.Škarnulytės personalinė paroda, kurioje pristatoma naujausia menininkės videoinstaliacija „Æqualia“. Per parodos atidarymą E.Škarnulytė su amerikiečių menininke M.Brooks bei palestiniečiu garso kūrėju O.Ahmadu sausakimšoje galerijos salėje pristatė specialiai atidarymui sukurtą performansą „Confluence“. „Emilijos filmai yra labai įtraukiantys ir tikslūs. O tai, kad ji pati juose vaidina, suteikia netikėtumo elementą, kuris įtraukia žiūrovus“, – sakė galerijos meno vadovė S.Guthery.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.