Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius: „Dirbtinis intelektas ir dezinformacija – pavojingas tandemas“

Pirmadienį kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius dalyvauja Slovėnijos mieste Kranyje vykstančiame UNESCO globojamame pasauliniame dirbtinio intelekto etikos forume „Dirbtinio intelekto valdymo pokyčiai“.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kultūros ministerijos inf.

Feb 5, 2024, 2:36 PM, atnaujinta Feb 5, 2024, 2:37 PM

Forumas sukvietė aukščiausio lygio sprendimų priėmėjus, pramonės lyderius, mokslo ir tyrimų institucijų bei nevyriausybinių organizacijų atstovus. Dalyviai aptarė dirbtinio intelekto valdymo modelį, kad būtų maksimaliai išnaudojamas dirbtinio intelekto potencialas, kuris padėtų siekti darnaus vystymosi tikslų, užtikrintų šios technologijos vertingą poveikį ekonomikai ir visuomenei.

Dalyvaudamas diskusijoje dėl galimo dirbtinio intelekto valdymo modelio, kultūros viceministras V. Gasparavičius atkreipė dėmesį į dirbtinio intelekto keliamus iššūkius kultūros, informacijos ir autorių teisių politikos srityse, pasidalijo Lietuvoje jau taikomomis priemonėmis ir praktikomis, artimiausiais planais.

Pasak V. Gasparavičiaus, dirbtinis intelektas turi didelį potencialą skatinti kūrybinės ekonomikos plėtrą, suteikti kūrėjams, įskaitant ir žiniasklaidą, naujus, patogius veiklos įrankius.

„Sėkminga dirbtinio intelekto veikla yra pagrįsta aukštos kokybės turiniu, kuriam dažniausiai taikoma autorių teisių apsauga. Taigi dirbtinio intelekto technologijos turėtų būti kuriamos gerbiant intelektinės nuosavybės teises. Tobulėjant dirbtiniam intelektui, autorių teisių apsauga ir priemonės taip pat turi būti tobulinamos. Neteisėtas autorių teisėmis apsaugoto turinio naudojimas kuriant ir mokant dirbtinį intelektą, nepakankamas jo naudojamų duomenų skaidrumas ir teisingas atlygis autoriams už jų kūrinių naudojimą dirbtinio intelekto mokymo modeliuose – tai vienos iš problemų, su kuriomis susiduriame šiandien ir susidursime ateityje, todėl turime ieškoti bendrų sprendimų“, – kalbėjo viceministras.

Jis atkreipė dėmesį į dezinformacijos temą, kuri taip pat susijusi su dirbtiniu intelektu. Viceministras pažymėjo, kad dirbtinis intelektas ir dezinformacija yra pavojingas tandemas, kuris neturėtų nevaldomai veikti žiniasklaidos ekosistemoje, o per ją – ir visuomenėje. Teisė į nešališką, teisingą ir prieinamą informaciją yra vertybė, kurią saugo tarptautiniai susitarimai. Dirbtinio intelekto įrankiai turi būti naudojami ne tik informuojant visuomenę, bet ir atskiriant patikimą, teisingą informaciją nuo netikrų naujienų ir propagandos. Pavyzdžiui, naudotojai turėtų būti informuojami, kai turinį sukuria dirbtinis intelektas.

Pasak kultūros viceministro, tobulėjant dirbtiniam intelektui, labai svarbu išsaugoti kultūrų ir kalbų įvairovę. Tai itin aktualu šalims su nedideliu gyventojų skaičiumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas