Į Vilnių atskrido performansų menininkė Marina Abramović, jos paskaita – kovo 8-ąją

Vakar į Vilniaus oro uostą vėlai naktį nusileido Marina Abramović. Nepaisant ilgo skrydžio ir valandų skirtumo, Marina buvo laiminga grįžusi į Lietuvą.

Menininkė Marina Abramović.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Menininkė Marina Abramović.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 9:13 AM, atnaujinta Mar 7, 2024, 9:46 AM

Serbų kilmės menininkė, gavusi apdovanojimus daugelyje pasaulio šalių už savo indėlį į kultūros ir meno pasaulį, atvyko dalyvauti jau septintą kartą organizuojamoje konferencijoje „Moters Vizija“.

Marina Abramović yra labai kontraversiška asmenybė. Jos pristatinėti nereikia, tačiau ji ir abejingu nepalieka. Kaip sako ji pati – mane arba dievina, arba nekenčia, abejingumo jausmo aš niekam nekeliu.

Penktadienį, kovo 8 dieną, Compensos salėje, – per Moters dieną – Marina gyvai žengs į sceną įkvėpti moteris drįsti gyventi taip, kaip nori jos pačios. Menininkė yra be galo stipri moteris, pati turėjusi išmokti perlipti per savo ribojančius įsitikinimus ir visuomenės primetamas normas.

Konferencijos „Moters Vizija“ vadovė Renata Cikanaitė džiaugėsi, kad į Lietuvą atvyksta tokia stipri asmenybė. „Viena yra apie Mariną skaityti knygose, ir visai kas kita būti toje pačioje salėje kartu su ja, girdėti jos balsą, jausti energiją.“

Šalia Marinos scenoje kalbės neuromokslininkė Laura Vencė, aktorė Ineta Stasiulytė, plastikos chirurgas Gediminas Samulėnas, psichoterapeutė Aušra Kurienė, ilgaamžiškumo ekspertė Rima Balanaškienė, veidoskaitos specialistė Ugnė Genienė, menininkė Monika Dirsytė, dailininkė Iveta Jurkšienė ir kiti pranešėjai.

Pašnekovai kvies salės dalyves socialiniam dialogui apie išskirtinai moterims kylančius pasitikėjimo, meilės sau, sprendimų galios iššūkius. Pašnekovų įvairovė leidžia atliepti skirtingas moters gyvenimo sferas, kurios visos sudaro darnią visumą kiekvienos moters gyvenime.

Psichologinių apklausų duomenimis, moterys sutinka daugiau kliūčių negu vyrai siekdamos savo tikslų. Skirtingi socialiniai lūkesčiai, motinystės atostogos, darbo užmokesčio skirtumas, pasitikėjimo savimi stoka yra tik kelios iš kontekstinių priežasčių, kodėl moterims yra sunkiau gyventi tokį gyvenimą, kokio jos norėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.