Kovo 11-ąją Niujorke skambės Šimtmečio dainų šventės giesmės

Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventės proga koncertuoja Niujorke. Kovo 9 d. choras surengė pasirodymą Bruklino Švč. Mergelės Marijos apreiškimo bažnyčioje, tapusioje vietos lietuvių bendruomenės šventove, o kovo 11 d. 12 val. dainuos Niujorko Centriniame parke prie paminklo Lietuvos ir Lenkijos karaliui Jogailai.

 Choras „Pro musica“.
 Choras „Pro musica“.
 R. Gelgotienė.<br>M. Bartaševičiaus nuotr.
 R. Gelgotienė.<br>M. Bartaševičiaus nuotr.
 Paminklas Lietuvos ir Lenkijos karaliui Jogailai Centriniame parke.<br> Wikimedia nuotr.
 Paminklas Lietuvos ir Lenkijos karaliui Jogailai Centriniame parke.<br> Wikimedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 11, 2024, 9:00 AM

Choras „Pro musica“ koncertuose klausytojus supažindina su artėjančios Šimtmečio dainų šventės repertuaru: mūsų klasikų J. Naujalio ir J. Gudavičiaus giesmėmis, originaliomis L. Vilkončiaus, L. Abariaus , N. Sinkevičiūtės, D. Pulausko, D. Polikaičio kompozicijomis ir aranžuotomis lietuvių liaudies dainomis.

Prie vilniečių kolektyvo koncerte Bruklino bažnyčioje prisijungė ir du vietos lietuvių bendruomenės chorai, vadovaujami Gintarės Bukauskas, – Maironio gimnazijos jaunimo choras ir Niujorko moterų choras. Pastarasis dalyvaus liepos 6 d. Vilniuje vyksiančioje Dainų šventėje. Dainininkams akompanavo chormeisteris Ignas Garla.

„Norime, kad apie šią vasarą vyksiančią jubiliejinę Dainų šventę sužinotų kuo daugiau žmonių užsienyje. O tie, kurie negalės į ją nuvykti, išgirstų bent dalelę jos repertuaro ir pajustų nors truputį to ypatingo jos metu tvyrančio jausmo“, – pasakojo VU chorų vyr. dirigentė Rasa Gelgotienė.

Anot chorvedės, tokiomis gastrolėmis jos choras prisideda prie lietuvybės puoselėjimo, kultūrinių išeivijos kolektyvų palaikymo, padeda jiems pasiruošti didžiajai šventei.

Pirmoji visos Lietuvos Dainų šventė vyko 1924 m. Kaune, todėl šiemet minimas šios tradicijos šimtmetis. Tai svarbi šalies kultūros kolektyvų puoselėjama tradicija, suvaidinusi reikšmingą vaidmenį XX a. pabaigoje atkuriant Baltijos valstybių nepriklausomybę.

2008 m. Dainų ir šokių šventės Baltijos valstybėse įrašytos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Antruoju koncertu Niujorko Centriniame parke norima atkreipti klausytojų dėmesį į Lietuvos nepriklausomybės dieną ir tai, kad šiame parke puikuojasi didžiulė bronzinė skulptūra Lietuvos ir Lenkijos karaliui Jogailai. Ją skulptorius Stanislawas Kazimierzas Ostrowskis sukūrė 1939 m. vykusiai Niujorko pasaulinei parodai.

1945 m. į Centrinį parką perkertas paminklas simbolizuoja Žalgirio mūšio pergalės istorinį momentą, kai Jogaila sukryžiavo du kardus, simbolizuojančius Lietuvos ir Lenkijos vienybę. Tai įspūdingiausia iš 29 šiame parke esančių bronzinių skulptūrų.

Šiemet rudenį 20 metų jubiliejų švęsiantį chorą „Pro musica“ su Niujorko lietuvių bendruomene sieja ilgamečiai ir glaudūs bendradarbiavimo ryšiai. Kolektyvas Niujorke koncertavo 2008 m. ir 2015 m.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs, apie 80 narių vienijantis choras iš šalies kolektyvų išsiskiria savo pasirinkta kryptimi – jis atlieka stambios formos šiuolaikinės muzikos ir klasikos šedevrus su įvairiais Europos orkestrais ir solistais.

„Pro musica“ taip pat rengia temines, įvairioms epochoms ar šalims skirtas programas, dažnai koncertuoja Lietuvoje ir prisideda prie lietuviškos chorinės kultūros garsinimo užsienyje.

Koncerto prie paminklo Jogailai Centriniame parke (East Side at 79th) pradžia 2024 m. kovo 11 d. 12 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.