Jauniesiems menininkams įteiktos M. K. Čiurlionio ir K. Motiekos stipendijos

M. K. Čiurlionio paskatomis-stipendijomis apdovanoti kūrybiškiausi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Vilniaus dailės akademijos studentai, o specialaus pianistų konkurso laimėtojui įteikta teisininko, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro K. Motiekos stipendija.

Stovi S. Miknius, A. Šekštelo, A. Pšibilskienė ir E. Grigaliūnaitė. Priekyje – M. Vilumas.<br> G. Matkutės nuotr.
Stovi S. Miknius, A. Šekštelo, A. Pšibilskienė ir E. Grigaliūnaitė. Priekyje – M. Vilumas.<br> G. Matkutės nuotr.
 S. Miknius, A. Šekštelo ir A. Pšibilskienė.<br> G. Matkutės nuotr.
 S. Miknius, A. Šekštelo ir A. Pšibilskienė.<br> G. Matkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-12 09:14

M. K. Čiurlionio vardinė stipendija skirta Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studentei, kompozitorei Liepai Vozgirdaitei ir Vilniaus dailės akademijos studentei Emilijai Grigaliūnaitei. K. Motiekos fondo stipendija skirta LMTA studijuojančiam pianistui Simonui Mikniui.

„Šiandien tęsiame nuostabią tradiciją Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną pasitikti drauge su dviejų aukštųjų mokyklų bendruomenėmis. Žinome, kas yra kultūrinė rezistencija ir ypač – menininkų rezistencija. Didžiuojamės abiejų aukštųjų mokyklų profesoriais, docentais ir kolegomis, tuo metu buvusiais pirmose Sąjūdžio ir viso nepriklausomybės judėjimo gretose. Tai yra pamoka mums“, – susirinkusius sveikino Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorė doc. dr. Judita Žukienė.

Nuo 2020 m. teikiama M. K. Čiurlionio paskata-stipendija kasmet skiriama vienam LMTA Kompozicijos katedros ir vienam Vilniaus dailės akademijos studentui, jos steigėja – M. K. Čiurlionio draugija. Stipendija skiriama studentams, šiuolaikiškai permąstantiems M. K. Čiurlionio kūrybą ir jo puoselėtus idealus.

M. K. Čiurlionio paskata-stipendija kompozicijos bakalauro IV kurso studentei Liepai Vozgirdaitei (prof. dr. Mārtino Vilumo kl.) skirta už stambios formos kompozicijos elektroakustinių skulptūrų triptikui „...auf...“ preparuotiems kontrabosui, saksofonui ir patefonams sukūrimą.

„Smagu atstovauti M. K. Čiurlionio draugijai ir įteikti pačią didžiausią Lietuvoje stipendiją studentams. Ypač džiugu, kad M. K. Čiurlionio vardas ir asmenybė leidžia mums susieti muziką ir dailę. Jis buvo novatorius, akademinių standartų laužytojas, labai giliai jautęs gamtą.

M. K. Čiurlionis iki šiol lieka labai aktualus, o ši premija skirta tradicijai palaikyti, kultūros jėgai išsaugoti. Tad nors dabar populiaru laužyti tradicijas, ši stipendija padeda saugoti M. K. Čiurlionio estetikos tradicijas, kurios bus aktualios dar labai ilgai“, – teikdamas paskatas-stipendijas kalbėjo M. K. Čiurlionio draugijos narys dr. Vytautas Tumėnas.

M. K. Čiurlionio paskata-stipendija šiemet taip pat skirta Vilniaus dailės akademijos Grafikos studijų programos IV kurso studentei Emilijai Grigaliūnaitei ir jos projektui „Bevardžiai ežerai“. Įvertintas jos kūrybos konceptualumas, netradicinis geografinių objektų pateikimas, dėmesys Lietuvos ežerams, jų vardams bei originaliai duomenų archyvavimo interpretacijai kūrybos projekte.

Antrą kartą buvo teikiama žinomo teisininko, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro K. Motiekos stipendija. Jos steigėjas – Kazimiero Motiekos fondas. Į šią stipendiją galėjo pretenduoti LMTA Fortepijono ir vargonų katedros studentai pianistai. Ji atiteko konkursą laimėjusiam antro kurso studentui Simonui Mikniui (prof. Daumanto Kirilausko kl.).

„Kiekvienas, prisidėjęs steigiant šią stipendiją, pagerbė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Kazimiero Motiekos atminimą. Penki pasirodymai konkurse liudija, kad Fortepijono katedros profesūra sėkmingai perteikia fortepijono meno paslaptis savo studentams. Džiaugiuosi, kad premiją laimėjo antrakursis“, – sakė prof. Audronė Pšibilskienė.

„Džiaugiamės, kad Kazimiero Motiekos fondas remia ne tik iškiliausius jaunuosius teisininkus, bet ir meno talentus. Atkaklumo, užsispyrimo, noro ir žinių reikalauja ir muziko darbas. Tai, kad šiandien teikiame Kazimiero Motiekos stipendiją nepaprastai veržliam antro kurso studentui, rodo, kad turime ir turėsime kuo didžiuotis“, – renginyje sakė advokatų kontoros „Motieka ir Audzevičius“ partneris advokatas Albertas Šekštelo.

Paskatos-stipendijos įteiktos LMTA Didžiojoje salėje vykstant šventiškam Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos koncertui. Jame savo kūrinio vargonams ir elektronikai „Like an Underground River“ („Kaip požeminė upė“) fragmentą atliko praėjusių metų M. K. Čiurlionio paskatos-stipendijos laureatas kompozitorius Domantas Pūras.

Koncerte taip pat skambėjo M. Arnoldo, V. Augustino ir M. K. Čiurlionio kūriniai, atliekami LMTA medinių pučiamųjų kvintetas, kamerinio choro (vadovas prof. Gintautas Venislovas) ir šių metų K. Motiekos stipendijos laureato S. Mikniaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.