J. S. Bacho gimtadieniui – vargonų ir chorinės muzikos koncertas

Nacionalinė vargonininkų asociacija ir Vilniaus evangelikų liuteronų parapija kasmet kviečia į žymiausio baroko epochos kompozitoriaus, vargonininko, kantoriaus ir pedagogo Johanno Sebastiano Bacho gimimo dienos proga organizuojamą koncertą „Su gimtadieniu, Johannai Sebastianai!“.

 J. S. Bacho paminklas Kiotene.
 J. S. Bacho paminklas Kiotene.
 J. S. Bachas.
 J. S. Bachas.
 Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vargonai.
 Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vargonai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 9:11 AM, atnaujinta Mar 19, 2024, 9:12 AM

Koncertas vyks kovo 21 d., ketvirtadienį, 19 val. Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje. Bacho chorinės ir vargonų muzikos šventę klausytojams dovanos šios bažnyčios ansamblis „Adoremus“ (vadovė Renata Kreimerė), Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vargonų specialybės studentė Anna Krasuckytė ir net du vargonininkų duetai: Jurgita Kazakevičiūtė ir Dovilė Savickaitė bei Eglė Rudokaitė ir Balys Vaitkus.

J. S. Bachas gimė 1685 m. kovo 21 d. Eizenacho mieste Vokietijoje. Šeimoje jis buvo jauniausias, aštuntas vaikas, kurį tėvas Johannas Ambrosius Bachas pats mokė muzikos teorijos pagrindų ir griežti smuiku. Didžioji Bachų giminės dalis buvo muzikos profesionalai – bažnyčių vargonininkai, dvarų muzikantai, kompozitoriai.

Jaunasis Johannas Sebastianas taip pat anksti pradėjo profesionalaus muziko kelią: trumpai tarnavęs Zangerhauzeno bažnyčios vargonininku, 1708 m. jis buvo paskirtas Veimaro kunigaikščio Johanno Ernsto III rūmų kapelos muzikantu. Veimare Bachas parašė visą pluoštą instrumentinių ir chorinių kūrinių, pelnė puikaus vargonininko, pedagogo ir vargonų statybos žinovo šlovę.

1717-ųjų pabaigoje Bachas persikėlė į Kioteną, princo Leopoldo dvarą, kur jam buvo patikėtos atsakingos orkestro kapelmeisterio (muzikos direktoriaus, valdančio visą muzikinę dvaro orkestro veiklą) pareigos. Princas Leopoldas didžiai vertino Bacho talentą, aprūpino kompozitorių puikiu atlyginimu ir nuolat užsakydavo naujų kūrinių, skirtų įvairiems rūmų pobūviams.

Bachui su dvaro kapela dažnai tekdavo lydėti princą ir į įvairias keliones – jų metu Bachas susipažindavo su kitais ryškiais to meto muzikais. Princas Leopoldas priklausė kalvinistų tikėjimui, tad tuo laiku beveik visa Bacho kūryba buvo pasaulietinė: „Gerai temperuoto klavyro“ I dalis, orkestrinės siuitos, sonatos, pasaulietinės kantatos ir Brandenburgo koncertai. Vargonams Kiotene Bachas parašė vos keletą kūrinių: Fantaziją ir fugą g-moll, Fantaziją C-dur (nebaigta) ir Trio d-moll.

Šiemet programoje, skirtoje kompozitoriaus 339-osioms gimimo metinėms, skambės Kioteno laikotarpiu (1717–1723) sukurti J. S. Bacho kūriniai: Trio d-moll vargonams solo ir populiarieji Brandenburgo koncertai Nr. 4 ir Nr. 6 – šiuos virtuozinius orkestrinius opusus klausytojai išgirs aranžuotus vargonams keturioms rankoms.

Minint Pirmojo liuteroniško giesmyno, išleisto 1524 m. Vitenberge, 500 metų jubiliejų, ansamblis „Adoremus“ atliks šiame leidinyje publikuotus choralus, kuriuos XVIII a. pirmoje pusėje harmonizavo J. S. Bachas.

Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vargonus 2008 m. pastatė vokiečių kompanija „Orgelbau Klais Bonn“ ir Laimio Pikučio vargonų firma. Vargonų traktūra – mechaninė, vargonai turi du manualus, pedalus, yra 29 registrų.

Koncertas yra edukacinio projekto „Instrumentų karalius kviečia“ dalis. Projektą įgyvendina Nacionalinė vargonininkų asociacija ir Vilniaus evangelikų liuteronų parapija. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.