Mirė meno žmogus, turėjęs lemtingos įtakos šalies prezidento G. Nausėdos gyvenimui

Mirė chorvedys ir pedagogas, buvęs ilgametis berniukų choro „Gintarėlis“ vadovas Albertas Rožė, velioniui buvo 73-eji. Skaudžia žinia savo socalinėje feisbuko paskyroje pasidalijo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 1:29 PM

„Mane pasiekė nepaprastai liūdna žinia. Mirė Albertas Rožė. Jis buvo vienas iš tų kelių žmonių, kurie turėjo lemtingos įtakos mano gyvenimui. Patikėjo tuo išdykusiu ir pernelyg energija trykštančiu paaugliu. Kaip ir ateitimi daugelio kitų berniukų, choro „Gintarėlis“ narių, kuriems buvo lemta nemažai pasiekti kiekvienam savo srityje. Pirmiausia matė žmoguje tai, kas gera, o ne tai, kas pilka ar tamsu.

Net ir likimo valia atsidūręs Ukrainoje, Mokytojas Albertas kūrė apie save Lietuvybės ir Muzikos salą, kuriai negalėjo likti abejingi ir ukrainiečiai. Ilsėkitės ramybėje, Maestro. Mums labai trūks Jūsų tolerancijos, dėmesio kiekvienam ir pasišventimo muzikai“, – tokiais žodžiais su mokytoju atsisveikino šalies vadovas.

A. Rožė 1972–1985 m. buvo Klaipėdos 2-osios vaikų muzikos mokyklos mokytojas, berniukų choro „Gintarėlis“ chormeisteris, o nuo 1974 m. – choro meno vadovas ir dirigentas. Jo vadovaujamas kolektyvas surengė nemažai koncertų Lietuvoje, dainavo Latvijoje, Baltarusijoje, dalyvavo televizijos ir radijo laidose, 1975, 1977, 1980 ir 1985 m. pelnė pirmąsias ir kitas prizines vietas respublikinių dainų švenčių konkursuose.

„Gintarėlis“ ne kartą dainavo su suaugusiųjų mišriaisiais chorais, dalyvavo M. K. Čiurlionio gimimo 100-ųjų ir Č. Sasnausko gimimo 110-ųjų metinių minėjimų koncertuose. A. Rožė choro koncertines programas papildė užsienio klasikų ir lietuvių kompozitorių kūriniais. Iš sudėtingesnių kūrinių „Gintarėlis“ profesionaliai atliko G. Pergolesi „Stabat Mater“, A. Scarlatti „Stabat Mater“, J. Haydno „Missa brevis“, A. Bražinsko „Piemenėlių dainas“ ir kt.

Pats choro vadovas mokydamasis Vilniaus A. Vienuolio vidurinėje mokykloje dainavo berniukų chore „Ąžuoliukas“, o baigęs vidurinę mokyklą, 1968–1972 m., muziką studijavo Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute (diriguoti mokė Z. Barauskienė). Institutą baigęs su pagyrimu, jis įgijo muzikos mokytojo – chorvedžio kvalifikaciją, 1977–1979 m. choro dirigavimo studijas neakivaizdiniu būdu dar tęsė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (vyr. dėst. H. Perelšteino klasė).

1983–1992 m. A. Rožė buvo Klaipėdos E. Balsio vidurinės meno mokyklos direktorius ir vaikų choro vadovas. Vėliau muzikas išvyko gyventi į Ukrainą ir gyveno Kamiankoje, Dniepropetrovsko srityje iki 2022-ųjų, kai dėl Rusijos invazijos į šią šalį buvo evakuotas su žmona į Klaipėdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.