Paskelbta 2024 m. Kanų kino festivalio programa: Trumpas, Limonovas ir kiti

77-asis Kanų kino festivalis šiemet vyks gegužės 15–25 d. Jame bus rodomi kelių gyvųjų klasikų filmai, bet pagrindinę konkurso dalį sudarys vidurinės kartos autorių, turinčių gerą tarptautinę reputaciją ir ne pirmą kartą žingsniuosiančių Kruazetės krantine, filmai.

 AFP/„Scanpix“ nuotr.
 AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 9:53 AM

Konkurse dalyvaus devyniolika filmų, kurie beveik visi sukurti gerai žinomų režisierių. Tarp dalyvių yra ir tokių, kuriems per 80 metų – Francis Fordas Coppola („Megalopolis“) ir Davidas Cronenbergas („Įkapės“ / „The Shrouds“). Šiek tiek jaunesni, bet taip pat profesijos veteranai – Paulas Schraderis („O, Kanada“ / „Oh, Canada“) ir Jacques'as Audiard'as („Emilija Perez“). Tarp debiutantų arba palyginti naujų vardų – švedas Magnusas von Hornas („Mergina su adata“ / „Pigen med nålen“) ir prancūzė Agathe Riedinger („Nešlifuotas deimantas“ / „Diamant Brut“).

F.F.Coppola pristatys savo naująjį filmą „Megalopolis“. Pats 85 metų režisierius primygtinai prašė, kad juosta būtų įtraukta į konkursinę programą, kur lygiomis teisėmis konkuruos su daug jaunesnių autorių filmais. Priminsime, kad „Megalopolis“, kurio veiksmas vyksta netolimoje ateityje į Niujorką panašiame mieste, patyrusiame kataklizmą, – F.F.Coppolos svajonių projektas: jis kelis dešimtmečius kurpė šį filmą ir į jo kūrimą iš savo kišenės investavo 120 mln. dolerių. Filme vaidina Adamas Driveris, Forestas Whitakeris, Natalie Emmanuel, Shia LaBeoufas, Dustinas Hoffmanas.

81 metų kanadietis D.Cronenbergas parodys filmą „Įkapės“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Vincent'as Casselis; jo herojus, neseniai našliu tapęs verslininkas, bando rasti būdą bendrauti su mirusiaisiais. O 77-erių P.Schraderis pristatys filmą „O, Kanada“ / „Oh, Canada“) su Jacobu Elordi, Uma Thurman ir Richardu Gere'u, pasakojantį apie žmonių, emigravusių į Kanadą, kad išvengtų šaukimo į Vietnamo karą, likimą.

Praėjusio Venecijos kino festivalio triumfatorius Yorgos Lanthimos parodys filmą „Gerumo rūšys“ („Kinds of Kindness“), kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Emma Stone, ką tik pelniusi „Oskarą“ už darbą Y.Lanthimo filme „Prasti reikalai“ („Poor Things“). O Paolo Sorrentino konkursinėje programoje pristatys fantastinį filmą „Parthenope“ su Gary Oldmanu ir Stefania Sandrelli.

Čia yra rafinuotas portugalų autorius Miguelis Gomesas („Didysis turas“ / „Grand Tour“) ir Christophe'as Honoré („Mano Marčelas“ / „Marcello Mio“), pagrįstai laikomas ne paskutiniu prancūzų režisieriumi. Yra garsusis kinas Jia Zhang-Ke („Pagautas potvynių“ /„Caught by the Tides“). Yra brazilas Karimas Ainouzas („Motelis „Destino“ / „Motel Destino“) ir britė Andrea Arnold („Paukštis“ / „Bird“).

Toje pačioje festivalio favoritų kategorijoje yra ir Kirilas Serebrenikovas, kurį Kanai pastaraisiais metais išskyrė iš rusų režisierių. Tačiau jo filmą „Limonovas. Baladė apie Edičką“, kuriame garsųjį rašytoją suvaidino Benas Whishaw, su Rusija sieja tik pagrindinio herojaus figūra, o filmas yra Italijos, Prancūzijos ir Ispanijos koprodukcija.

Metus akį į konkursinę programą, vienas labiausiai intriguojančių filmų atrodo „Mokinys“ („The Apprentice“), kuriame Sebastianas Stanas vaidina jauną Donaldą Trumpą ir kurio veiksmas vyksta 8-ajame ir 9-ajame dešimtmetyje, kai milijardierius ir būsimasis JAV prezidentas pradėjo savo karjerą. Biografinį filmą režisavo Danijoje įsikūręs iraniečių režisierius Ali Abbasi, žinomas dėl gana nebanalių filmų „Riba“ („Gräns“) ir „Šventasis voras“ („Holy Spider“).

Yra pagrindo manyti, kad naujasis režisieriaus darbas taip pat toks, nepaisant nuobodžių biografinio žanro kanonų. Veiksmas vyksta pirmaisiais D.Trumpo verslo karjeros metais ir daugiausia koncentruojasi į jo santykius su Roy Cohnu, Niujorko prokuroru, garsėjusiu artimais ryšiais su ultrakonservatyviu senatoriumi Josephu McCarthy „raganų medžioklės“ laikais. Filmas anonsuojamas kaip sarkastiškas „pasakojimas apie mentorių ir protežė“.

Konkurse taip pat dalyvauja Coralie Fargeat („Substancija“ / „The Substance“), Payal Kapadia („Viskas, ką įsivaizduojame kaip šviesą“ /„All We Imagine as Light“), Gilles'is Lellouche'as („Sudužusios širdys“ / „L’Amour Ouf“), Seanas Bakeris („Anora“).

Be konkursinės programos, Kanų festivalis taip pat siūlo paralelinį ir dažnai netikėtumų kupiną „Ypatingą žvilgsnį“ („Un Certain Regard“), taip pat daugybę intriguojančių nekonkursinių programų.

Bus rodomi nauji prancūzų Leos Caraxo („Tai ne aš“ / „C'est pas moi“), Alaino Guiraudie, Quentino Dupieux (jo siurrealistinės komedijos „Antrasis veiksmas“ / „Le Deuxième acte“ premjera atidarys festivalį) darbai. Bus mažiau didelių amerikietiškų filmų: iš dalies dėl nusiritusių per Holivudą streikų. Nepaisant to, įvyks laukiamų hitų – George'o Millerio „Furioza: Pašėlusio Makso saga“ („Furiosa: A Mad Max Saga“) ir Kevino Costnerio „Horizontai: amerikietiška saga“ („Horizon: An American Saga“) – premjeros.

Specialiųjų seansų sekcijoje įvyks ukrainiečių režisieriaus Sergejaus Loznicos filmo „Įsiveržimas“ („The Invasion“) premjera.

Žiuri pirmininkė bus 40-metė scenaristė, režisierė ir aktorė Greta Gerwig, daugumai žiūrovų žinoma visų pirma iš praėjusių metų superhito „Barbė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.