Skelbiamas Lietuvos kompozitorių 2023 metų kūrinių penkioliktukas

Lietuvos kompozitorių sąjunga skelbia ekspertų atrinktą Lietuvos kompozitorių 2023 metų kūrinių penkioliktuką. Interneto svetainėje „Muzikos antena“ (www.muzikosantena.lt/2023metukuriniai) jau galima klausytis ryškiausių praėjusių metų kompozicijų ir už jas balsuoti. Komisijos išrinkti kūriniai ir jų autoriai išsamiau bus pristatomi LRT KLASIKOS radijo laidose.

 „Muzikos ruduo“.<br> T. Tereko nuotr.
 „Muzikos ruduo“.<br> T. Tereko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-16 10:05

Lietuvos kompozitorių 2023 metų kūrinių rinkimuose dalyvavo kompozitorių pateikti kūriniai, kurių pirmas viešas atlikimas ar pasirodymas (premjera, įrašo leidyba, paskelbimas internete) įvyko praėjusiais metais. Pagal konkurso sąlygas, kūrinio autorius privalo turėti minimalų profesinio išsilavinimo cenzą – kompozicijos bakalauro laipsnį – arba būti Lietuvos kompozitorių sąjungos narys, o jo kūrinys yra naujas originalus darbas.

Konkursui pateiktus kūrinius vertino muzikų bendruomenės atstovų komisija: muzikologė Beata Baublinskienė, altininkas ir dirigentas Robertas Bliškevičius, kanklininkė Aistė Bružaitė, muzikologė ir komisijos pirmininkė Eglė Gudžinskaitė, smuikininkė Rūta Lipinaitytė, kompozitorė Loreta Narvilaitė, muzikologai Linas Paulauskis ir Rima Povilionienė, kompozitorius Mārtiņš Viļums ir dirigentas Karolis Variakojis.

„Šiemet komisija eksperimentavo ir rinko įdomiausių, ryškiausių kūrinių penkioliktuką, atsisakiusi išankstinio jų skirstymo į žanrines kategorijas. Viena vertus, nebuvo lengva palyginti tarpusavyje labai skirtingo pobūdžio kompozicijas – pavyzdžiui, kelių minučių kamerinę pjesę ir pusantros valandos trunkančią operą. Kita vertus, toks principas leido objektyviai įtraukti į penkioliktuką ryškiausius kūrinius ne pagal formalų priskyrimą žanrui, o pagal kūrinio meninę vertę ir įtaigą.

2023 metų lietuviškos muzikos mozaikoje būta visko – nuo kūrinių tokiems egzotiškiems instrumentams, kaip japoniškas koto ar dainuojantis dubuo, iki tradicinių simfonijų, nuo geolokacinių audio kompozicijų iki taksofono operos. Dėl laimėtojų komisijos nariai sutarė kone vienbalsiai. Bus įdomu sužinoti, kas iš šio penkioliktuko sulauks daugiausiai publikos dėmesio ir balsų,“ – kūrinių rinkimus komentavo komisijos pirmininkė E. Gudžinskaitė.

Ekspertų išrinkti 2023 metų kūriniai ir Jaunojo kompozitoriaus premijos laureatas (ar laureatė) bus paskelbti iškilmingo renginio metu, gegužės 9 d. 18 val. Kompozitorių namuose. Jiems bus įteikti diplomai ir Asociacijos LATGA piniginės premijos.

Iki gegužės 8 dienos adresu www.muzikosantena.lt/2023metukuriniai galima susipažinti su Lietuvos kompozitorių 2023 metų kūrinių penkioliktuku, balsuoti ir rinkti savo favoritą. Daugiausiai klausytojų balsų surinkusio kūrinio autoriui atiteks konkurso diplomas ir specialus rinkimų partnerio – Lietuvos muzikos informacijos centro – prizas.

Lietuvos kompozitorių metų kūrinių rinkimus organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, kurios veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneris Lietuvos muzikos informacijos centras, informacinis rėmėjas LRT KLASIKA. Konkurso premijų steigėja – Asociacija LATGA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.