Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pristato premjerą – L. Vilkončiaus operą „Pasaulio sutvėrimas“

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, savo 35-ojo sezono pabaigai klausytojus kviečia į tikrą muzikinį įvykį – gegužės 23 d. LVSO koncertų salėje skambės premjera – naujausia kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus opera „Pasaulio sutvėrimas“. 

„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Pasaulio sutvėrimas“.<br>G.Jauniškio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

LVSO

2024-05-14 14:53

Operos koncertiniame atlikime pagrindinius vaidmenis kurs garsiausi lietuvių solistai: Ieva Prudnikovaitė, Jeronimas Milius, Egidijus Bavikinas, Steponas Zonys, Ona Kolobovaitė ir Kauno valstybinis choras (vad. Robertas Šervenikas). 

„Stebint nūdienos aktualijas ir žmonijos abejones dėl gyvenimo prasmingumo, kyla klausimas – kodėl žmonija tokia netobula? Kokias klaidas kurdamas pasaulį padarė sutvėrėjas? Su poete, dramaturge Daiva Čepauskaite nutarėme pamąstyti šiomis temomis, siužetui pasirinkdami senovės lietuvių pagonių mitus“, – kūrinio atsiradimo istoriją pasakoja kompozitorius L. Vilkončius.

Pradžioje, kai nebuvo nieko, tik skaidrus kaip krištolas vanduo, deivė Žemyna ėmė ilgėtis grožio, tad savo sūnums Praamžiui ir Velinui skyrė užduotį – sukurti Žemę. Praamžius greitai perpranta motinos mintį, supranta, kad pasaulis turi būti gražus ir taikingas. Tuo metu Velinas savaip suvokia Žemės grožį...

Kurdami operą, autoriai konsultavosi su etnologu prof. Libertu Klimka, vyriausiąja šiuolaikinių lietuvių pagonių krive, etnologe ir folkloriste Inija Trinkūniene, studijavo antropologės Marijos Gimbutienės veikalus ir pluoštą kitų mokslinių darbų apie lietuvių pagonis. Gilinantis į pagoniškąją baltų pasaulėžiūrą, paaiškėjo, kad negausiai išlikusius pasakojimus jungia viena detalė – kad sukurtų pasaulį, Dievas turėjo nerti po vandeniu, iš dugno pasisemti dumblo ir, iškėlęs jį į paviršių, sukūrė žemę. Ši linija neatsitiktinai pasirinkta ir operos atskaitos tašku.

„Su kompozitoriumi L. Vilkončiumi bendradarbiaujame jau daugybę metų, tad žinome, kad opera bus labai įdomi, joje skirtingi stiliai apjungiami į vieną sintezę. Kūrinio atlikėjams tai – nelengvas darbas, nes reikia pagauti kompozitoriaus mintį, kylančią iš baltų mitologijos, ir išreikšti ją per muziką. Mūsų praeitį, ypač kultūrinę, labai svarbu žinoti, išgirsti, susipažinti su ja. Kiekviena krikščioniška tauta turi savo priešistorę, pagonybės laikus. Įdomu, kaip mūsų protėviai gyveno ir mąstė“, – sakė Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas Stasys Pancekauskas.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras parengia jau ne pirmą kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus kūrinio premjerą. Didžiulės sėkmės sulaukė 2017 m. pastatyta L. Vilkončiaus roko opera „Eglė“, kuri 2018 m. Vingio parke skambėjo Tūkstantmečio dainų šventės atidarymo proga.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro premjera L. Vilkončiaus opera „Pasaulio sutvėrimas“ įvyks 2024 m. gegužės 23 d. LVSO koncertų salėje. Dirigentas maestro Gintaras Rinkevičius. Bilietus platina Bilietai.lt ir LVSO koncertų salės kasa. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.