Kultūringa savaitė Lietuvoje – nuo apdovanojimų iki konferencijos apie Ukrainą

Sužinokite svarbiausius praėjusios savaitės kultūros įvykius šalyje. 

Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Prasidėjo Vilniaus festivalis.<br>D.Matvejevo nuotr.
Prasidėjo Vilniaus festivalis.<br>D.Matvejevo nuotr.
VDA studentų baigiamųjų darbų parodos atidarymas.<br>Rengėjų nuotr.
VDA studentų baigiamųjų darbų parodos atidarymas.<br>Rengėjų nuotr.
Kęstutis Kuizinas.<br>Rengėjų nuotr.
Kęstutis Kuizinas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 8, 2024, 12:49 PM, atnaujinta Jun 8, 2024, 1:00 PM

Birželio 1 d. Nacionalinėje dailės galerijoje išdalinti vizualiojo meno kritikos apdovanojimai. Trumposios formos kategorijoje laureatais tapo J.Bučinskaitė, I.Gražytė ir E.Parulskis. MO jaunojo kritiko stipendiją pelnė M.Martinaitytė. Ilgosios formos kategorijoje laureatais tapo G.Jankevičiūtė ir A.Szczerskis, L.Kreivytė, I.Mažeikienė ir R.Urbonienė. Geriausiais menininkų ir kuratorių tekstais pripažinti A.Andriuškevičiaus ir D.Muzyczuko kūriniai. Metų reiškiniu tapo Kauno menininkų namų projektas „Nepadorūs vakarai“.

Birželio 2 d. Nacionalinėje filharmonijoje 28-asis Vilniaus festivalis prasidėjo įspūdingu koncertu „Credo in pace“ (liet. „Tikiu taika“). Jo dalyviai – maestro R.Šervenikas, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras ir solistai – britų violončelės žvaigždė Sh.Kanneh-Masonas ir ukrainiečių kilmės Kanados pianistas D.Levkovičius. Skambant K.Pendereckio muzikai emocijas sustiprino lauke griaudžianti perkūnija, o Sh.Kanneh-Masonui griežiant M.Weinbergo kūrinį įtampa pasiekė aukščiausią laipsnį, kai trūko violončelės styga. Publika sulaikiusi kvapą laukė, kol solistas, susitaisęs legendinio meistro M.Goffrillerio 1700 m. instrumentą, grįš į sceną ir tęs koncertą. Festivalis tęsis iki birželio 21-osios ir pakvies publiką į dar 7 koncertus.

Birželio 3 d. atidaryta Vilniaus dailės akademijos studentų baigiamųjų darbų paroda. „Šiais metais turime itin talentingą absolventų kartą, – atidarydamas ją sakė menotyrininkas, parodų salės „Titanikas“ direktorius V.Poškus. Dvi pirmąsias birželio savaites Vilniuje, Kaune, Telšiuose ir Klaipėdoje bus galima pamatyti kūrinius, su kuriais į meno pasaulį išeina meno bakalaurai, magistrai ir daktarai.

Birželio 4 d. Kultūros ministerija pranešė, kad konkursą vadovauti naujai įsteigtam Nacionaliniam architektūros institutui laimėjo menotyrininkas ir kuratorius, Šiuolaikinio meno centro Vilniuje vadovas K.Kuizinas (nuotr.). Jis yra ilgametis Šiuolaikinio meno centro (ŠMC), kuris po kapitalinės rekonstrukcijos šį rudenį atvers duris lankytojams ir kurio naujas padalinys – Sapiegų rūmai Vilniuje – atidarytas šį pavasarį, vadovas. Penkerių metų kadencijai išrinktas vadovas turės galimybę sukurti naują kultūros įstaigą, veiksiančią išskirtiniame modernizmo architektūros pastate, – buvusiame Kauno centriniame pašte, kurio tvarkybos darbų projektai jau rengiami.

Birželio 7 d. Vilniuje vyko tarptautinė konferencija „Ukrainos kultūros sektoriaus atkūrimo link“. Konferenciją rengia Lietuva, bendradarbiaudama su Ukraina ir Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO). Jos tikslas – skleisti žinias apie Rusijos sukelto karo poveikį Ukrainos kultūros sektoriui, išryškinti kultūros svarbą šalies atkūrimui, įtvirtinti tarptautinę paramą Ukrainos stabilizavimui ir atsigavimui nuo karo padarinių, įskaitant neatidėliotiną pagalbą konkrečioms kultūros sritims bei labiausiai nukentėjusiems Ukrainos regionams. Joje dalyvauja apie 200 dalyvių iš įvairių šalių.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.