Teatralai tiria, kaip atrodo kosmosas ir kuo jis kvepia

„Kosmoso virtuvė“ – taip pasaulinio garso režisierė iš Danijos Kirsten Dehlholm vadina Lietuvos nacionacionalinio dramos teatro dekoracijų dirbtuves. Būtent jose K.Dehlholm su tarptautine menininkų ir mokslininkų komanda kuria spektaklį visai šeimai „Kosmosas +“.

Spektaklio „Kosmosas  “ repeticija.<br>D.Matvejevo nuotr.
Spektaklio „Kosmosas “ repeticija.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

2014-02-27 14:28, atnaujinta 2018-02-15 21:21

Dabar per visą dirbtuvių aukštį pakabinti du permatomi ekranai, ant kurių dizaineriai projektuoja fantastinius vaizdus, aktoriai repetuoja mokslininkų vaidmenis, čia pat ir keli vaikai, kurie taip pat vaidins. Kovo 21 d. teatro didžiojoje scenoje pamatysime, ką sukūrė jų visų vaizduotė.

„Išaiškės, koks mūsų patiekalo vaizdas ir skonis“, - sakė nenuilstanti K.Dehlholm, vaizdų teatro „Hotel Pro Forma“ Kopenhagoje įkūrėja, dirbanti įvairių šalių teatruose.

Dirbti Vilniuje K.Dehlholm pradėjo po to, kai sausio viduryje Rygoje jos režisuota Richardo Wagnerio opera „Rienzi“ atidarė Europos kultūros sostinės muzikos renginių programą. 68 metų režisierė sugeba dirbti kelis darbus vienu metu, tad scenarijus būsimam „Kosmoso +“ spektakliui Vilniuje jau buvo parengtas, dizaineriai jau kūrė vaizdus. Ir štai prieš porą savaičių visi būsimo spektaklio kūrėjai susirinko iš skirtingų šalių  dirbti Nacionalinio dramos teatro dekoracijų dirbtuvėse.

„Kosmosas +“ pradėtas kurti kaip ir dauguma „Hotel Pro Forma“ spektaklių.

„Mes išsirenkame temą ir pradedame nuo nulio – nuo žinių rinkimo. Kosmosas – didelis, mažai pažinus, bet patrauklus ir paslaptingas. Tai, ką darome, bus netradicinis spektaklis vaikams. Jis suteiks žinių.

Pusantrų metų žiūrėjome į dangų, tyrinėjome vaikų piešinius, profesionalų paveikslus ir filmus, skaitėme knygas. Nenorėjome vogti vaizdų iš mokslo leidinių, todėl kūrėme juos patys.

Spektaklį kuria menininkai ir mokslininkai. Tarp menininkų – dramaturgai, kompozitoriai, didžėjai, dizaineriai, animatoriai. Iš to, ką surinkome, ištyrėme ir atsirinkome, mes sukomponavome scenarijų.

O atsirinkome reiškinius, apie kuriuos norime kalbėti. Tai žvaigždės, kometos, baltoji nykštukė, raudonoji milžinė, pulsaras, supernova, juodosios skylės, tamsioji materija, kosminių mikrobangų fonas... Mus žavi ir stebina tai, ką mes sužinojome ir pamatėme. O kiek daug nežinome!

Šiai kelionei į kosmosą mums reikalingi gidai. Mūsų spektaklyje tai bus astronomai, fizikai, matematikai, filosofai, operatoriai. Juos vaidins teatro aktoriai. Dalyvaus ir vaikai – du berniukai ir dvi mergaitės, jie vaidins pasikeisdami.

Repetuojame, ieškome balanso tarp visų spektaklio elementų. Žinome, kad mūsų spektaklis truks vieną valandą ir 17 minučių, o koks bus jo skonis, kuo jis kvepės, pamatysime tik premjeros dieną. Labai norėčiau, kad pamatę „Kosmosas +“ bent pora vaikų apsispręstų tapti mokslininkais ir tyrinėti kosmosą, o kitiems mūsų darbas tesužadins smalsumą“, - kalbėjo režisierė K.Dehlholm.

Ši menininkė savo spektakliais yra sužavėjusi daugelio šalių teatro žiūrovus, vertinančius vaizduojamąjį meną. K.Dehlholm – dailininkė, ji nuo to ir pradėjo savo kūrybinį kelią. Kurį laiką dirbusi su ją kvietusiomis trupėmis, 1985 metais K.Dehlholm įkūrė savo teatrą „Hotel Pro Forma“, išgarsėjusį performansais, kuriuose dera dailė, architektūra, teatras, muzika, šviesa, tekstas. „Hotel Pro Forma“ kūriniai rodomi teatruose bei muziejuose, miestų aikštėse, kitose kultūrinėse erdvėse visame pasaulyje – nuo JAV iki Singapūro.

Spektaklyje „Kosmosas +“ vaidins Remigijus Bučius, Jolanta Dapkūnaitė, Vaiva Mainelytė,  Elzė Gudavičiūtė, Ramutis Rimeikis, Rasa Rapalytė, Vytautas Rumšas, Paulius Tamolė. Dalyvaus ir vaikai: Jurgis Benys, Alanas Janavičius, Liepa Petronytė, Leta Štopaitė. Kostiumus jiems kuria Sandra Straukaitė. Tarp spektaklio dramaturgų – Mindaugas Nastaravičius. Muzikos autoriai ir atlikėjai Ernestas Kaušylas ir Michailas Skalskis. Premjera – kovo 21 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.