„Lėlės“ teatro aktoriai repetuoja spektaklį išdykaudami

„Lėlės“ teatre  Vilniuje visai jauni ir vyresni kūrėjai išdykaudami repetuoja spektaklį  „Tiktaktika“, kuriame veikia milžiniški daiktai. Spektaklio premjera numatyta jau kitą savaitę.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Ivanova

Mar 7, 2014, 9:00 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:58 PM

Žaliuojančių kambarinių augalų apsuptyje vyko spektaklio „Tiktaktika“ repeticija. Pirmoje eilėje sėdinti choreografė Sigita Mikalauskaitė juokėsi, o paklausta, kodėl, rodė į sceną.

Joje milžiniškos žadintuvo galvos nusvertas, ant šono parkritęs kojomis tabalavo aktorius Deivis Sarapinas, o į sidabrinę medžiagą susuktas aktorius Irmantas Jankaitis traukė operos ariją.

Choreografė pašnibždomis aiškino: „Jie abu suaugę žmonės, vaikų turintys tėvai, o patys atrodo kaip žaidžiantys mažamečiai.“

Šitaip „Lėlės“ teatre ruošiamasi premjerai, įvyksiančiai po savaitės.

Buities rykų gyvenimas

Spektaklio pagrindas – trys čekų poeto Milošo Macoureko pasakos.

„Prieš keletą metų mes su spektaklio dailininku Antanu Dubra buvome susižavėję čekų animatoriaus Jano Švankmajerio darbais, jo filmų atmosfera, savitame siurrealistiniame pasaulyje gyvenančiais personažais. Čekiškas siurrealizmas artimas ir M.Macoureko kūrybai, į kurią ėmėme gilintis ir ieškoti tinkamiausių veikėjų, kuriuos apgyvendinsime scenoje“, – kalbėjo teatre jėgas mėginantis kino režisierius Mikas Žukauskas.

Spektaklyje „Tiktaktika“ rodomas spalvingas, triukšmingas ir net švelniai makabriškas buities rykų gyvenimas. Žadintuvas niekaip nesupranta, dėl ko vis gauna per galvą, jei skambina būtent tada, kai jo šeimininkas nustato skambutį.

Valdžią į rankas vis bando paimti dvi isteriškos kėdės, kurioms trukdo, tarkime, operų arijas traukiantis čiaupas.

Kantrybė trūksta Kilimui, pilnam trupinių ir dėl to nebegalinčiam ramiai gulėti vietoje.

Jau nekalbant apie grėsmingą ranką, ir taip nemenkus daiktus scenoje priverčiančią atrodyti miniatiūrinius.

Teatre viskas įmanoma

Gausybė skirtingų, kartais net milžiniškų personažų kostiumų ar scenografijos elementų buvo sukurta „Lėlės“ teatro dailininkų dirbtuvėse.

Jose ir šiandien gyvena vis dar dailinami papildomi žadintuvai, „iPhone“, elektroniniai laikrodžiai.

Eidamas pro šalį gali išgirsti: „Tai Grybauskaitė jau turi stogą ar dar ne?“ Ir niekam net nekyla klausimo, apie ką kalbama.

Savaime suprantama, apie naują aktorei Almirai Grybauskaitei kuriamą laikrodžio su gegute kostiumą. Perkuriami ir kai kurie kostiumai, nes netyčia įplyšo, aktoriui susipainiojus tarp „iPhone“ ausinių, nukarusių ligi padų.

Teatro dailininkų dirbtuvėmis tiek spektaklio „Tiktaktika“ režisierius, tiek dailininkas labai patenkinti. „Nėkart negirdėjome iš jų žodžio „neįmanoma“, nors žinau, kad teatro dailininkams su manimi dirbti buvo nelengva.

Juk tai mano pirmas didesnis projektas su kostiumais, todėl daug dvejojau ir galvojau. Kai kuriuos kostiumus reikėjo persiūti vien todėl, kad salėje jie man pasirodydavo per maži ar per dideli, ne iš karto perpratau mastelį.

Esu jiems labai dėkingas už jų darbą, idėjas, palaikymą ir galimybę man praktikuotis“, – džiaugėsi A.Dubra.

Užsimanė gyvų gėlių

A.Dubra debiutavo teatre, kai su „Lėlės“ teatro aktoriumi Šarūnu Dateniu pristatė „Menų spaustuvės“ „Atviros erdvės“ programoje spektaklį vaikams „Gaidelis pinigautojas“.

Tačiau tai interaktyvus spektaklis ir dauguma scenovaizdžio elementų sukuriama spektaklio metu. O šiuo metu „Lėlėje“ kuriamo spektaklio scenoje iki smulkmenų dalijama erdvė nemenkų matmenų personažams, gyvoms gėlėms ir vazoniniams augalams, kuriuos padovanojo prie spektaklio taip sutikę prisidėti „Lėlės“ teatro žiūrovai ir spektaklio kūrėjų draugai.

„Tarp jų ir Justino Vienožinskio dailės mokykla bei Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija, – juokėsi A.Dubra, tas gėles pats persodinantis į kitus vazonus ir laistantis. – Man iškart buvo pasakyta: „Nori gyvų gėlių – turėsi pats jas prižiūrėti.“ Norėjau gyvų gėlių, tai ir prižiūriu.“

Laureatai ir jų fantazijos

Spektaklio vaikams „Tiktaktika“ kūrėjai – dailininkas A.Dubra, režisierius M.Žukauskas ir kompozitorius A.Bumšteinas – jauni ir savo srityse jau pripažinti menininkai.

A.Dubra – „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas už spektaklį „Gaidelis pinigautojas“, M.Žukauskas – „Sidabrinės gervės“ laimėtojas už dokumentinį filmą „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“, o šiuolaikinės muzikos kūrėjas A.Bumšteinas Europos transliuotojų sąjungos apdovanotas pirmąja „Palma Ars Acustica“ premija, teikiama už radijo meno laimėjimus.

Paradoksalios M.Macoureko pasakos – didaktikos ir absurdo derinys, kuris spektaklyje pateikiamas per siurrealistinius vaizdinius.

Spektaklio „Tiktaktika“ premjera vyks „Lėlės“ teatre kovo 15, 16 dienomis 12 val. Bilieto kaina – 18 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.