Į ekranus grįžta svajonių tenoras J.Kaufmannas

Garsiausiu dabarties tenoru tituluojamas Jonas Kaufmannas kurs idealiai jam tinkantį vaidmenį – Verterį Jules'io Massenet operoje pagal Johanno Wolfgango Goethe's romaną  „Jaunojo Verterio kančios“.  Tokį malonumą žada šeštadienio transliacija iš „Metropolitan Opera“.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 14, 2014, 12:57 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:32 AM

Dar prieš metus vokiečių tenoras J.Kaufmannas gyveno kur kas ramiau negu šiandien.

Jo rečitaliai nesidriekė per visą Europą iki tolimiausių žemynų. Solistas neleido vieno po kito albumų ir visas pasaulis nešaukė, kad jis – lanksčiausias, charizmatiškiausias, tobuliausias.

Tačiau vien 2013-aisiais dainininkas pelnė mažiausiai penkis svarbius apdovanojimus, tarp jų -- „International Opera Award“, „ECHO Klassik“, „Gramophone Award“. Jis tapo pirmuoju po Luciano Pavarotti artistu, surengusiu „Metropolitan Opera“ scenoje solinį koncertą.

Po „Verterio“ solistas leisis į europinį turnė per 10 šalių su Frantzo Schuberto dainų ciklu „Žiemos kelionė“, po to tęs klajones dainuodamas Gustavo Mahlerio dainų ciklą.

Išgarsino kino ekranas

Būtent „Metropolitan Opera“ spaktaklių transliacijos padėjo J.Kaufmannui įsitvirtinti operos olimpe.

Šiame teatre artistas debiutavo dar 2006-aisiais Alfredo vaidmeniu „Traviatoje“, vėliau čia dainavo Taminą, Don Chozė, Kavaradosį.

Tačiau pasauliui akis atvėrė jo Zygfrydas „Valkirijoje“. Po šios operos transliacijos 2011-aisiais niekam neliko abejonių dėl tenoro talento masto. Jį patvirtino „Fausto“ premjera ir pernykštis J.Kaufmanno triumfas „Parsifalyje“.

Visas šias operas kino teatruose matė ir lietuvių publika.

Tarp žvaigždžių – išskirtinis

Dar nė vienas tenoras „Metropolitan Opera“ istorijoje taip nešokinėjo iš didingų Richardo Wagnerio veikalų į subtilias prancūziškas operas.

44 metų J.Kaufmannas išsiskiria tarp didžiųjų tenorų balso šiluma, nepaprastai turtinga juo perteikiamų emocijų ir spalvų gama, savo vaidmenų psichologiniu tikslumu.

Šiam dainininkui paklūsta herojiškos emocijos ir intymiausi sielos virpesiai, romantišikos spalvos ir nežabota aistra.

„Liejantis jo aksominiam tenorui, rodės, tviskėjo kiekvienas girios lapas“, – rašė po niujorkietiško „Verterio“ premjeros viena kritikė.

Šeštadienio spektaklis -jau paskutinis „Metropolitan Opera“ scenoje. Šis teatras seniai buvo girdėjęs tokias ovacijas, kokios lydėjo pastarąsias savaites „Verterį“.

Vaidmuo – kaip iššūkis

„Man patinka tokie sudėtingi herojai. Verteris yra ir lyriškas, ir dramatiškas, kartais jis labai švelnus, o kartais – aistringas iki agresijos, – kalbėjo apie savo personažą J.Kaufmannas. – Mane vilioja iššūkis padaryti jį suprantamą publikai.

Juk šiuolaikinei auditorijai nelengva pamėgti maniakiškai prislėgtą herojų, kuriam meilė – svarbesnė už gyvenimą. Tačiau mane jis įtikina. Šarlotė – pirmoji Verterio meilė. Jis taip stipriai kankinasi, nes nėra pasirengęs nelaimingos meilės skausmui“.

Sutiko savęs vertą partnerę

Dainininkui įsijausti į J.W.Goethe's ir J.Massenet herojaus pasaulį padeda viena geriausių šiandien Šarlotės vaidmens kūrėjų – prancūzų mecosopranas Sophie Koch. Ji buvo šio tenoro partnerė ir Paryžiaus „Opera Bastille“ bei Vienos valstybinės operos „Verteryje“.

Paryžiaus versijoje pora sukūrė bene erotiškiausią šios operos istorijoje mirties sceną: nusišovęs Verteris užgęsta Šarlotės glėbyje, apimtas palaimos dėl jos artumo ir bučinio.

Šį spektaklį transliavo „Arte“ televizijos kanalas. Tik ekrane įmanoma taip jaudinamai perteikti intymumą, kurį scenoje įkūnijo puikūs aktoriai J.Kaufmannas ir S.Koch.

Tiesa, „Metropolitan Opera“ versijos režisierius Richardas Eyre'as ir scenografas Robas Howellas suteikė „Verteriui“ savų niuansų.

Tarp spektaklio kūrėjų yra ir žinomas lietuviams vardas. Tai – šviesų dizaineris Peteris Mumfordas, statęs „Verterį“ su „bohemiečių“ trupe Vilniuje.

J.Massenet operos „Verteris“ transliacija iš Niujorko „Metropolitan Opera“ Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos kino teatruose „Forum Cinemas“ – kovo 15 d. 19 val. Bilietų kaina – 50 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.