Liudo Vasario istoriją papasakos šokėjai

„Šiandien žmonės nori, kad viskas labai greitai keistųsi. Kaip kine. Viskas turi būti greita, staigu ir įdomu. „Altorių šešėly“ tam puikiausiai tinka“, - sakė Klaipėdos muzikinio teatro baleto trupės vadovas  A.Liškauskas, sukūręs šokio spektaklį pagal Vinco Mykolaičio-Putino romaną.

Baleto artistas A.Liškauskas – šokio spektaklio „Altorių šešėly“ choreografas ir pagrindinio vaidmens atlikėjas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Baleto artistas A.Liškauskas – šokio spektaklio „Altorių šešėly“ choreografas ir pagrindinio vaidmens atlikėjas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Mar 14, 2014, 8:03 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:04 AM

V.Mykolaitis-Putinas, vienas žymiausių XX amžiaus pirmosios pusės lietuvių lyrikų, nenorėjo, kad jo romanas būtų ekranizuojamas ar net verčiamas į kitas kalbas. Tačiau praėjus 25 metams po šio klasiko mirties draudimai nebegalioja.

1935 metais parašytas romanas „Altorių šešėly“ iki šiol tik du kartus buvo perkeltas į teatro sceną – spektaklius pastatė Alytaus dramos ir Knygos teatrai. Šįsyk jo ėmėsi Klaipėdos muzikinio teatro baleto trupės vadovas 35 metų A.Liškauskas.

Jis – ir choreografas, ir pagrindinio Liudo Vasario vaidmens atlikėjas. Dviejų dalių šokio spektaklio libreto autorė Birutė Mar, režisierius Ramūnas Kaubrys.

Spektaklio premjera – kovo 20-ąją. Naująjį pastatymą iškart pamatys ir Plungės bei Šilalės publika.

Kodėl buvo pasirinktas šis kūrinys, ar nebaugu, kad rašytojo draudimas liestis prie jo romano gali prišaukti nesėkmę? – klausiau A.Liškausko.

– Statyti šį spektaklį sumaniau jau prieš keletą metų, bet nedrįsau. Viskas susidėliojo savaime. Suprantu, kad „Gulbių ežeras“ nedidelei mūsų trupei nėra tinkamiausias kūrinys. Ieškojau ko nors kito.

Prieš keletą metų vieną šokio spektaklį „Skinsiu raudoną rožę“ pagal Algimanto Raudonikio dainas jau stačiau. Nusprendžiau tęsti lietuviškąją temą. O kodėl ne „Altorių šešėly“?

Iki dvyliktos klasės tai buvo viena iš nedaugelio mano perskaitytų knygų (tie jaunystės nesklandumai ar trūkumai), bet per vidurinės mokyklos baigiamuosius egzaminus gavau nagrinėti būtent šį kūrinį.

O dėl Dievo bausmės, kad aš ėmiausi šio kūrinio?

Premjerą teko nukelti porai savaičių. Vienas pagrindinių mūsų atlikėjų Ričardas Jankevičius lygioje vietoje pasitempė kojos raiščius. Teko kviestis artistą iš Kauno Gintarą Visocką.

Kompozitorius Leonas Somovas žadėjo spektakliui sukurti muziką, bet jį užgriuvo darbai, todėl teko pačiam parinkti muziką. Ji – įvairiausia: nuo Antano Šabaniausko iki 33 metų anglų kompozitoriaus Grego Haineso, kitų šiuolaikinių muzikos kūrėjų. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę rinktis muziką, prireikus galiu ją keisti.

Ar žiūrovams nebus nuobodu? Kokiai auditorijai šis pastatymas turėtų labiausiai patikti? Romanas – didžiulis, ar pavyks perteikti visas temas – tikėjimo, pašaukimo, kūrybos, meilės, žmogaus dvilypumo?

– Didžiulis kūrinys – tai tik dar įdomiau. Šiandien žmonės nori, kad viskas labai greitai keistųsi. Kaip kine. Viskas turi būti greita, staigu ir įdomu. „Altorių šešėly“ tam puikiausiai tinka. Mūsų spektaklyje daugybė įvykių, scenų, personažų, pakanka mistikos.

Man nereikia nuolat šokti duetų su viena partnere. Yra net trys mylimos moterys ir dar ketvirtoji Nepažįstamoji.

Spektaklyje dalyvauja 16 artistų, o dailininkė Iveta Ciparytė sukūrė 36 komplektus kostiumų – beveik kiekvienas atlikėjas kuria po tris vaidmenis. Viskas greitai suksis, manau, užmigti neteks.

– Prasitarėte, jog širdyje esate eklektikas. Ar tai atsispindės ir naujajame pastatyme?

– Klaipėdos universitete įgijau sportinių šokių diplomą, o dabar esu baleto šokėjas. Spektaklyje bus visko – ir šokių su puantais, ir stilizuotų liaudies šokių, daug improvizacijos. Vienu metu scenoje šoks net devyni kunigai.

Ir man pačiam pirmąkart tenka šokti su sutana. Bus ir kraujo, ir nuogo kūno – na, gal ne visai nuogo. Skambės ir eilėraščių.

Visuomet stengėmės nekartoti to, kas jau padaryta. O šįkart nieko panašaus nestatyta, nėra šablonų, negali internete pažiūrėti, kaip kas nors jau statė šį veikalą. Nieko nenuplagijuosi ir žiūrovams nebus su kuo lyginti.

Liudo Vasario vaidmenį kuria ir Mantas Černeckas.

– Kadaise jis dirbo mūsų teatre. Manau, kad jo Vasaris bus kitoks – Mantas dešimt metų už mane jaunesnis, kitokia gyvenimo patirtis.

Šokio spektaklio „Altorių šešėly“ premjera. Kovo 20 ir 22 d. 18 val. 30 min. Klaipėdos muzikinis teatras.

Spektaklio vaizdo klipas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.