Ukraina V.Putino pataikūnams taria „ne“

Ukraina atšaukė pianisto Deniso Macujevo koncertą, atėmė garbės profesoriaus vardą iš altininko Jurijaus Bašmeto. Gruzija atšaukė Sergejaus Bezrukovo teatro gastroles Tbilisyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2014, 1:40 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:29 AM

Visi šie menininkai, ne kartą gastroliavę ir Lietuvoje, pasirašė Rusijos kultūros veikėjų laišką, remiantį prezidento Vladimiro Putino veiksmus Ukrainoje ir Kryme.

Iš altininko J.Bašmeto atimtas Lvovo Nikolajaus Lysenkos nacionalinės muzikos akademijos garbės profesoriaus titulas, kuris buvo jam suteiktas prieš dvejus metus. Tokį sprendimą dėl buvusio kraštiečio priėmė akademijos mokslinė taryba po to, kai J.Bašmetas pasirašė minėtąjį laišką. Sprendimas priimtas beveik vienbalsiai.

J.Bašmetas Lvove gyveno iki 17 metų, čia palaidoti jo tėvai, gyvena vyresnysis brolis Jevgenijus.

Pianistas D.Macujevas Rusijos agentūrai „Interfaks“ sakė, kad koncerto rengėjai jam nepranešė, kodėl atšaukiamas koncertas. „Tą dieną Ukrainos nacionaliniame operos teatre, kuriame buvo planuotas mano koncertas, rodys baletą „Žizel“, – pasakė muzikantas.

Gruzijos kultūros rūmai atšaukė gegužės mėnesį planuotas S.Bezrukovo teatro gastroles, per kurias turėjo būti parodytas spektaklis „Puškinas“.

„Norime pareikšti, kad remiame Ukrainos suverenitetą bei teritorinį vientisumą ir mums draugišką ukrainiečių tautą“, – sakoma Gruzijos kultūros žinybos pareiškime.

Pačioje Rusijoje anaiptol ne visi kultūros veikėjai pritaria V.Putino politikai ir kolegų pozicijai. Iniciatyvinė grupė, raginanti surengti inteligentijos kongresą „Prieš karą, prieš Rusijos izoliavimąsi, prieš totalitarizmo restauravimą“, laikraštyje „Novaja gazeta“ paskelbė kreipimąsi, kuriame išdėstė savo požiūrį į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir jų padarinius šaliai bei pasauliui.

„Mūsų šalis įtraukta į pavojingiausią avantiūrą. Su šūkiu „Apginsime rusus Kryme, taip pat visus ukrainiečius nuo naujos neteisėtos fašistinės valdžios Ukrainoje!“ Šiurkščiai pažeista tarptautinė teisė, paminti Europos saugumo ir stabilumo principai. Rusija sparčiai ritasi į naują šaltąjį karą su Vakarais, kurio sunkiausių padarinių neįmanoma nuspėti.

Visoje valstybinėje Rusijos žiniasklaidoje be perstojo skleidžiamas melas ir dezinformacija, pradėta nežabota propagandinė kampanija prieš visus, kurie bando abejoti valdžios veiksmų teisėtumu, atkreipti dėmesį į jų pražūtingus padarinius šaliai, tautai. Visi nesutinkantieji nepagrįstai juodinami, vadinami penktąja kolona ir fašistais. O nepritariančiųjų nemažai. Pakanka pažvelgti į necenzūruojamą žiniasklaidą arba svarstymus socialiniuose tinkluose, kad pamatytum, jog politologai, ekonomistai, užsienio politikos specialistai, o ir paprasti žmonės, neabejingi visuomenėms problemoms, įspėja, kad Rusijai gresia tikra katastrofa – ekonominė, politinė, humanitarinė.“

Laišką pasirašė daugiau kaip 90 žmonių.

Laikraštyje „Novaja gazeta“ taip pat išspausdintas Rusijos inteligentų „Nepalinkti. Nepasiduoti melui“.

„Ne pirmą kartą Rusijos istorijoje žmonės, nepritariantys valstybės agresyviai imperinei politikai, skelbiami defetistais ir liaudies priešais. Ne pirmą kartą ištikimybė valdžiai vertinama labiau už pilietinę poziciją. Įvykiai Kryme sparčiai ritasi ir gali baigtis jei ne kraujo praliejimu, tai bent užtraukti Rusijai gėdą ir pridaryti bėdų dviejų šalių tautoms. Vilčių proto argumentais sustabdyti tai, kas vyksta, lieka vis mažiau. Tuo labiau gėda tylėti ir pasyviai stovėti nuošalyje. Mes, nevadinantys savęs kultūros ar meno „veikėjais“ o tiesiog rusų inteligentai, dirbantys kiekvienas savo srityje, pareiškiame:

Mes prieš įsiveržimą į kitos valstybės teritoriją.

Mes prieš karą su Ukraina ir nesantaiką su pasaulio bendruomene.

Mes solidarizuojamės su visais, kurie nesilanksto ir nepasiduoda melui.“

Antikarinį pareiškimą pasirašė Rusijos P.E.N. centro rašytojai, Žmogaus teisių gynimo taryba, kinematografininkai, mokslininkai, ekologai, Rusijos roko muzikos atstovai ir daugelis kitų.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.