Nauja aktorių karta rodys savo „Vyšnių sodą“

Balandžio 4 ir 5 dienomis Valstybinis jaunimo teatras kviečia į premjerą – režisieriaus Algirdo Latėno „Vyšnių sodą“ pagal Antono Čechovo pjesę.

Aktoriai (iš kairės) J.Dambrauskaitė, G.Giedraitytė, A.Kazanavičius ir E.Latėnaitė-Beliauskienė vaidins Jaunimo teatro „Vyšnių sode“.<br>S.Sirutavičiaus nuotr.
Aktoriai (iš kairės) J.Dambrauskaitė, G.Giedraitytė, A.Kazanavičius ir E.Latėnaitė-Beliauskienė vaidins Jaunimo teatro „Vyšnių sode“.<br>S.Sirutavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Noreikienė

Mar 29, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:54 AM

A.Latėno nuomone, imantis A.Čechovo „Vyšnių sodo“ reikia turėti aktorių, kurie galėtų tai suvaidinti. „Manau, jau užaugo ir subrendo nauja karta, kuri turi ir gali parodyti savo „Vyšnių sodą“, – sakė režisierius.

Pagrindiniam Ranevskajos vaidmeniui jis pakvietė savo mokinę, dabar jau žinomą aktorę ir pedagogę Viktoriją Kuodytę. Tačiau spektaklyje vaidina ir daug jauniausios kartos aktorių, išugdytų A.Latėno.

Su trimis jauniausiomis aktorėmis – Jone Dambrauskaite, Giedre Giedraityte bei Emilija Latėnaite-Beliauskiene kalbėjomės prieš premjerą.

Giedrė ir Emilija vaidins Ranevskajos dukras Varią ir Anią, o Jonė – kambarinę Duniašą.

Pjesę suvokia skirtingai

„Kas kartą dirbant su režisieriumi A.Latėnu atrodo, kad tęsiasi studijos“, – prasitarė aktorė J.Dambrauskaitė.

Ji ir G.Giedraitytė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė lėlininkų kursą, kuriam vadovavo A.Latėnas ir Gediminas Storpirštis. E.Latėnaitės-Beliauskienės pedagogas – režisierius Gintaras Varnas.

G.Giedraitytės paklausiau, ar aktorės jaučia didesnę atsakomybę dalyvaudamos kuriant dar vieną šios žinomos pjesės interpretaciją. Kaip joms sekasi perprasti A.Čechovą?

„Kai tik gavau pasiūlymą vaidinti Varią, buvo įdomu, kokios aktorės iki šiol yra kūrusios šį vaidmenį.

Tačiau dar svarbiau – sukurti savo Varią“, – neslėpė G.Giedraitytė. Aktorė pripažino, kad skirtingi žmonės tą patį tekstą ir personažus interpretuoja įvairiai: „Susitikę kad ir su kurso draugais ir kalbėdami apie tą patį A.Čechovą jaučiamės taip, lyg šnekėtume apie skirtingus kūrinius ir autorius.“

Scenoje su vaikystės draugu

„Vyšnių sode“ vaidina patyrę Jaunimo teatro aktoriai Aleksas Kazanavičius, Aušra Pukelytė, Giedrius Arbačiauskas, Andrius Bialobžeskis, Saulius Bareikis ir kiti. Kaip jaunosios aktorės jaučiasi šalia šių profesionalų?

J.Dambrauskaitė darbą su jais pavadino „bendradarbiavimu su žaidimo elementais“. G.Giedraitytė prisiminė, kad anksčiau žiūrėdavo į jų darbą kaip į stebuklą, o dabar suprato, jog jiems viskas pavyksta greičiau dėl didesnės patirties.

E.Latėnaitė-Beliauskienė daugelį vyresniųjų Jaunimo teatro aktorių prisimena iš vaikystės.

„Dabar man didžiulis malonumas matyti, kaip jie dirba, ir būti tarp jų, – dalijosi įspūdžiais Emilija. Tačiau mane labiau stebina ne žinomi aktoriai, o jaunieji. Pavyzdžiui, Simonas Storpirštis, su kuriuo esame bendraamžiai. Jis buvo vienas pirmųjų mano draugų Vilniuje, kartu augome.

Spektaklyje yra epizodas, kai Simonas paduoda man pūkelį – atrodo, nieko ypatinga, bet man tas momentas toks asmeniškas. Tuomet ypač jaučiu tą nuo vaikystės mus siejantį ryšį.

Jaunieji aktoriai suteikia gaivumo spektakliui, pačiam teatrui – atrodo, ką tik kartu su jais laikėme egzaminus, o dabar susitinkame scenoje.“

Ryžosi dirbti su tėvu

Emilija pirmą kartą dirba režisuojant tėvui. Ar ši situacija aktorei nėra kebli?

„Manau, kad jau atėjo laikas, kai galiu dirbti su tėvu. Anksčiau vengiau asmeniškumų – darbas su tėvu buvo tabu. Bet dabar jo ėmiausi ir atsiribojau nuo kitų nuomonės“, – pabrėžė E.Latėnaitė-Beliauskienė.

Anot jos, dirbti su tėvu smagu. „Žinoma, kaip ir visi vaikai, stengiuosi pateisinti tėvo lūkesčius. Tačiau labai svarbu pereiti nuo tėvų diegiamų vertybių prie savų, kaip ir „Vyšnių sodo“ pjesėje. Reikia nemažai sąmoningumo ir drąsos, kad išdrįstum deklaruoti savo vertybes“, – svarstė aktorė.

Atranda nepažintų savybių

Kaip Jonei ir Giedrei sekėsi dirbti su buvusiu dėstytoju?

G.Giedraitytės požiūriu, A.Latėnas – ne tik puikus režisierius, bet ir labai geras pedagogas.

„Kiekvieną jo žodį priimu ir apgalvoju labai atsakingai, asmeniškai, – prisipažino aktorė. – Man net pačiai dažnai nuostabu, kaip mokytojas žino, kad aš turiu tam tikrų savybių, kad man svarbūs dalykai, apie kuriuos aš pati net nenutuokiau. Kartais tai gąsdina.“

„Mes visi žinome, kad viskas, ką darome, svarbu bendram tikslui. Režisierius žino mūsų silpnybes ir ištraukia jas, bando taisyti, drąsinti, skatina permąstyti savo veiksmus“, – kolegei antrino J.Dambrauskaitė.

Anot aktorių, vyšnių sodas – tai „savas kiemas, savas sodas, kiekvienas medis, kurį nukirtus vaikystėje verkdavai. Tai atsiminimai ir šeima“.

Spektaklio scenografiją kuria Giedrė Brazytė, kostiumus – Sandra Straukaitė, muziką – Algirdas Martinaitis.

A.Čechovo „Vyšnių sodo“ premjera Jaunimo teatre – balandžio 4 ir 5 d. 18 val. Bilietų kaina – 40–60 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.