Naujos operos heroję įsuks detektyvinis siužetas

Kūrybinės grupės „Operomanija“ naujoje operoje „Tikratrikraistorija“ („Truetruestory“) trys jaunosios kartos menininkai suvienys savo tarptautinę patirtį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 29, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:54 AM

Balandžio 4 dieną „Menų spaustuvėje“ įvyks šiuolaikinės operos „Tikratikraistorija“ pasaulinė premjera.

Jos kūrėjai – jau ne pirmą kartą į bendrą operos projektą susiburiantys kompozitorius Albertas Navickas, režisierė Loreta Vaskova ir scenografė Simona Biekšaitė, tobulinęsi Prancūzijoje, Rusijoje ir Norvegijoje.

Išgyvenimų centre – moteris

Operos „Tikratikraistorija“ idėja kilo Paryžiuje gyvenančiam ir kuriančiam kompozitoriui A.Navickui atradus rašytojo Jorge Luiso Borgeso kūrybą. Operą įkvėpė šio rašytojo novelė „Emma Zunz“ bei Valerie Solanas asmenybė – ji 1968 metais sužalojo menininką Andy Warholą.

Tai jau trečioji A.Navicko kamerinė opera, kurios įvykių centre – moteris. Kodėl vis moterys? Anot autoriaus, dėl patrauklaus įsivaizdavimo, kad jos yra socialiai laisvesnės reaguoti į dramatiškus įvykius.

Tačiau kaip tik dėl to A.Navicko kūrinių herojės savo likimo posūkius išgyvena savyje.

Naujausia opera apie merginą, kurios tėvas buvo neteisėtai apkaltintas finansiniais nusikaltimais. Ji sužino apie tėvo savižudybę – tai nulemia tolesnius operos herojės veiksmus. „Tikratikraistorija“ pasakoja apie tiesos atspindžius veikėjos vaizduotėje, klajojančius tarp realybės ir fantazijos.

Kuria teatro fabriką

„Pagrindinė operos tema – kova už teisybę. Pagrindinės veikėjos maištas yra ir mūsų, kūrėjų ir atlikėjų, maištas“, – pasakojo spektaklio režisierė L.Vaskova, kartu su kompozitoriumi A.Navicku kūrusi operos libretą.

Scenografė S.Biekšaitė pabrėžė, kad perpasakoti šią istoriją scenoje tapo rimtu iššūkiu. „Rašytojo vaizduotė tarsi šachmatus perstatinėja kritines žmogaus gyvenimo situacijas – mirtį, savižudybę, nekaltybės praradimą, bankrotą.

Todėl svarbiausia buvo scenoje atskleisti kūrinio eigą kaip procesą. Viskas, kas yra scenoje, tampa performanso dalimi – net rampų šviesoje paprastai žiūrovams nematomi rekvizitas, grimas, techninis personalas. Spektaklyje naudojame atvirą formą. Kuriame teatro fabriką, kuriame rutuliojasi istorija“, – dėstė scenografė.

Anot autorių, tokį sprendimą padiktavo J.L.Borgeso tekstas, tarsi konstruojantis pusiau melo, pusiau tikrą istoriją.

Žiūrovai taps liudininkais

„Tikratikraistorija“ yra istorija moteriai (mecosopranas Nora Petročenko) bei tris vaidmenis atliekančiam vyrui (baritonas Steinas Skjervoldas), veikiantiems gitaros (Mindaugas Badokas), akordeono (Andrius Maslekovas) ir gyvosios elektronikos fone.

Aukštais dažniais spengiančios tylos momentus, sustabdančius veiksmą kritinėse situacijose, čia keičia minimalistinių ritmų serijos. Į pulsuojančias ritmines struktūras įpintas dainavimas kuria intymaus kalbėjimo įspūdį, kviečia žiūrovą tapti įvykių liudininku.

„Esu ne kartą girdėjęs N.Petročenko atliekant šiuolaikinę muziką ir kaskart žavėjausi jos nepriekaištingu tikslumu, subtilumu. Jos atlikimo maniera puikiai tinka introvertiškiems pagrindinės operos herojės išgyvenimams atskleisti“, – apie operos solistus pasakojo kompozitorius A.Navickas.

„Steino tembro paslankumas ir dramatinės galimybės paskatino mane sukurti jam tris skirtingus personažus viename kūrinyje.

Tai, kad jis yra norvegas, dainuojantis lietuviškai, itin tiko vienam iš trijų jo kuriamų personažų“, – tęsė A.Navickas.

Operoje taip pat dalyvauja akordeonu grojantis kompozitorius A.Maslekovas – patyręs šiuolaikinio tarpdisciplininio meno atlikėjas, dažnas nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ projektų dalyvis.

Pakviestas kompozitoriaus A.Navicko po bendradarbiavimo stažuotės Paryžiuje metu, prie operos atlikėjų komandos prisijungė ir gitaristas, elektroninės muzikos kūrėjas M.Badokas.

Kamerinės operos „Tikratikraistorija“ moteriai, vyrui, akordeonui, gitarai ir elektronikai premjera įvyks balandžio 4 d. 18 ir 21 val. „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.