Klasikos įžymybių koncerte skambėjo romantinės muzikos šedevrai

Pirmadienį Vokietijos įžymybių koncerte Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) publika išgirdo pavyzdines romantinės muzikos šedevrų interpretacijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2014, 8:48 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:42 PM

Išskirtinę koncertų seriją LNOBT vakar pratęsė Vakarų Vokietijos radijo (WDR) simfoninis orkestras iš Kelno, vadinamas Vokietijos Šiaurės Vestfalijos muzikos gyvenimo ambasadoriumi, ir naujosios kartos fortepijono žvaigždė, Vokietijoje gyvenanti rusų pianistė Ana Vinickaja.  Vakare dirigavo pasaulio dirigentų elitui priskiriamas suomių maestro Jukka Pekka Saraste.

Tai buvo reta proga pavartyti romantinių šedevrų puslapius kartu su iškiliais jų interpretuotojais. A.Vinickaja įtraukė publiką į audringą Sergejaus Rachmaninovo Antrojo fortepijono koncerto stichiją, po kurią ji nardo jau daugelį metų. Būtent šis koncertas jai padėjo pelnyti bene sunkiausio pasaulyje Karalienės Elžbietos pianistų konkurso Briuselyje laurus.

J.P.Saraste dirguojamas WDR simfoninis orkestras Vilniuje tęsė etapinį savo projektą atlikdamas Johanneso Brahmso Antrąją simfoniją. Neseniai jis įgrojo kompaktinėms plokštelėms šio kompozitoriaus Pirmąją ir Trečiąją simfonijas.

„Man visada norėjosi imtis su šiuo kolektyvu vokiškos muzikos – jis garsėja vokiško repertuaro tradicijomis, nuo seno jas puoselėja ir turi didelę gerbėjų auditoriją“, - sakė „Lietuvos rytui“ J.P.Saraste.

Po koncerto Vilniuje prie orkestro gerbėjų būrio prisidėjo ir daugybė lietuvių. Suomių maestro perteikė subtiliausius populiarių partitūrų niuansus. Smuikininko patirtis jam padėjo nepriekaištingai sustyguoti orkestrą.

„Man lengviau suprasti, kaip orkestrantai tarpusavyje bendrauja, kiek girdi vienas kitą, - pripažino J.P.Saraste. – Be to, griežimo kokybę garantuoja sveikas klimatas mūsų orkstre, kritiškas artistų požiūris į savo darbą.“

J.P.Saraste Europoje graibstomas - pastaruoju metu jis dirba net su šešiais orkestrais.

„Prieš metus persikėliau gyventi į Šveicariją, kad būčiau Europos centre, kur šiuo metu turiu daugiausia darbo. Niekada nebūnu ilgiau kaip savaitę vienoje vietoje“, - atskleidė maestro.

Po Baltijos turnė dirigentas vėl susitiks su savo vadovaujamu vokiečių orkestru tik gegužę – drauge koncertuos Vokietijoje ir garsiajame Zalcburgo festivalyje.

Antradienį  muzikantai prisistatys Talino publikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?