Kas bendra tarp „Metrapolitan Opera“ ir „Vilnius City Opera“?

Nuostabių duetų, ansamblių ir arijų kupina Wolfgango Amadeaus Mozarto komiška opera „Visos jos tokios“ netrukus skambės iš kino ekrano ir Kongresų rūmų scenoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Apr 25, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:02 PM

Operos mėgėjų laukia reta proga palyginti dvi W.A.Mozarto šedevro versijas – amerikietišką, parengtą Niujorko „Metrapolitan Opera“ artistų, ir lietuvišką „Vilnius City Opera“ (VCO) trupės, režisuotą Dalios Ibelhauptaitės. Mat operos transliacija „Forum Cinemas“ kino teatruose iš Niujorko beveik sutaps su VCO naujausio spektaklio grįžimu į sceną.

„Visos jos tokios“ transliacijoje balandžio 26-ąją išgirsime kylančias „Metropolitan Opera“ žvaigždes, šio teatro prestižinių apdovanojimų laureatus, o kūrinį Kongresų rūmuose balandžio 29, gegužės 1, 2 ir 4 d. pristatys turbūt geriausias, koks tik įmanomas šioje operoje, lietuvių solistų ansamblis.

Niujorke diriguos „Metropolitan Opera“ legenda Jamesas Levine'as, o Vilniuje -- maestro Gintaras Rinkevičius, atvedęs W.A.Mozarto kūrinį į teatro sceną kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.

Ryškiausia žvaigždė – dirigentas

Lesley Koenig režisuotos „Visos jos tokios“ Niujorko „Metropolitan Opera“ scenoje gyvuoja nuo 1996 metų. Tai klasikinė, elegantiška inscenizacija, atnaujinta teatre dar rugsėjį. Jos sugrįžimas buvo sutiktas kaip istorinis įvykis, mat prie dirigento pulto stojo 70 metų J. Levine'as, net du sezonus dėl ligų nesirodęs teatre.

Maestro su „Metropolitan Opera“ sieja 42 karjeros metai! Jis pelnė šio teatro orkestrui vieno geriausių pasaulyje reputaciją.

Todėl buvo padaryta viskas, kad J.Levine'as sugrįžtų, nepaisant Parkinsono ligos, stuburo traumų ir kojų bėdų. Specialiai jam buvo sukonstruotas mechaninis podiumas su kilnojamu vežimėliu, kurį maestro naudoja ir koncertams kitose salėse.

„Visos jos tokios“ --vienas mėgstamiausių J.Levine'o kūrinių, diriguotas teatre jau apie 60 kartų. Šeštadienio spektaklis menininkui bus iš viso 2442-asis „Metropolitan Opera“ salėje.

Romantiškąją Fiordilidži jame dainuos teatro debiutantė Susanna Philips, jos aistringą seserį Dorabelą – Isabelė Leonard, suktąją tarnaitę Despiną – publikos numylėtinė Danielle de Niese. Ferandą įkūnys vienas pagrindinių trupės tenorų Matthew Poleznani, Giulielmą – debiutantas Rodionas Pogosovas.

Transliaciją ves sopranas Renee Fleming.

Subūrė rinktines pajėgas

„Vilnius City Opera“ trupei „Visos jos tokios“ – pirmasis išskirtinai lietuviškos kūrybinės grupės darbas. Maestro G.Rinkevičiui ir D.Ibelhauptaitei pavyko suburti šiam aukštojo vokalinio pilotažo reikalaujančiam veikalui įspūdingą lietuvių ansamblį.

Operos atradimu tapo Vokietijoje gyvenanti Viktorija Kaminskaitė, techniškai, stilingai ir muzikaliai atliekanti sudėtingiausias Fiordilidži arijas. Ji dainuos ir artėjančiuose spektakliuose. Dorabelos vaidmenį kurs kita VCO pažiba – svetur karjeros siekianti Jurgita Adamonytė. Ferandą įkūnys vienintelis kviestinis artistas Blagoj Nacoski, Giulielmą – garsiuose užsienio teatruose dainuojantis Kostas Smoriginas.

Spektaklį taip pat papuoš Viktorija Miškūnaitė, žibanti lengvabūdės laputės Despinos vaidmenyje, ir įspūdingo boso savininkas Tadas Girininkas (Don Alfonsas).

Lietuviai – šiuolaikiškesni

W.A.Mozartas vienoje gražiausių savo operų su švelnia ironija ir liūdesiu kalba apie nepastovią žmogaus prigimtį, nepasotinamą laimės troškimą, blaškymąsi tarp tikrų ir tariamų jausmų.

Operos herojai vyrai, persirengę turtingais arabais, vilioja vienas kito mylimąsias tikrindami jų ištikimybę.

Lietuvių spektaklio scenografas Marijus Jacovskis tragikomišką dviejų porų santykių dramą perkėlė iš XVIII amžiaus Neapolio į mūsų dienų Kaprio salą Italijoje.

Juozas Statkevičius artistų kostiumams panaudojo savo aukštosios mados kolekcijų drabužius, suteikdamas jiems antrą gyvenimą teatro scenoje. „Tai tik patvirtina jų praktiškumą, – džiaugėsi dizaineris. – Aukštosios mados kostiumai siuvami iš geriausių medžiagų, reikalauja daug rankų darbo apdailos, bet jie turi būti ne tik gražūs – taip pat ir patogūs“.

Iki balandžio 29 dienos žiūrovai gali įvertinti iš arti „Visos jos tokios“ siuvinių eleganciją ir detalių tobulumą – prekybos ir pramogų centro „Panorama“ antrame aukšte eksponuojami J.Statkevičiaus operos kostiumai.

* W.A.Mozarto opera „Visos jos tokios“ bus transliuojama iš Niujorko teatro „Metropolitan Opera“ kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ balandžio 26 d. 20 val. Bilietų kaina – 50 Lt.

* „Visos jos tokios“ spektakliai Kongresų rūmuose – balandžio 29 d., gegužės 1, 2 ir 4 d. 19 val. Bilietų kaina - 42-127 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.