M.Caballe užgulė rūpesčiai, o jos legendiniai kolegos triumfuoja

Ispanų operos legendos Placido Domingo, Jose Carrerasas ir Montserrat Caballe šiomis dienomis išgyvena šlovės ir nerimo akimirkas. Kai kuriems menininkams laikas gailestingas, kai kuriems – krečia piktus pokštus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2014, 11:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:17 AM

73 metų tenorui P.Domingui ploja „Wiener Staatsoper“ publika. Solistas pirmą kartą Vienoje dainuoja pagrindinę (šįkart – baritono) partiją Giuseppe Verdi operoje „Nabukas“. Spektaklį režisavo Günteris Krämeris, pastatęs Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) „Žydę“. Gegužės 7-ąją „Nabuko“ tiesioginę transliaciją su operos grandu bus galima pamatyti internete ir išmaniosios televizijos ekranuose.

Pernai dėl ligos trumpam nutraukęs kūrybinę veiklą P.Domingo vėl darbuojasi iš peties. Šį mėnesį jo laukia spektakliai Los Andželo operoje, koncertai JAV ir Meksikoje, vėliau – Ispanijoje ir Čilėje. Liepą dainininkas diriguos „Toską“ Londono „Covent Garden“ teatre, dainuos legendiniuose „Arena di Verona“ ir Zalcburgo festivaliuose.

Koncertais su P.Domingo ir Luciano Pavarotti išgarsėjęs ispanų tenoras J. Carrerasas prieš savaitę pergalingai grįžo į operos sceną po aštuonerius metus trukusios pertraukos. 67 metų artistas sukūrė pagrindinį vaidmenį austrų kompozitoriaus Christiano Kolonovitso operos „El Juez“ („Teisėjas“) pasaulinėje premjeroje Bilbao „Teatro Arriaga“. Spektaklį režisavo tik ką LNOBT „Sevilijos kirpėją“ pristatęs ispanas Emilio Sagi, dirigavo J.Carreraso sūnėnas Davidas Gimenezas.

Įvykis sutraukė į Ispanijos teatrą operos aistruolius iš 15 šalių, tarp jų – iš Kinijos, Japonijos, Australijos, Kanados, JAV, Kolumbijos, Meksikos, Argentinos: 1200 vietų salė buvo perpildyta. Publika sukėlė tenorui ovacijų audrą, šaukė „bravo!“. Austrų žiniasklaida pavadino J.Carreraso sugrįžimą „triumfu“. Pasak Ispanijos naujienų agentūrų, tenoras blizgėjo talentu ir dramatiniu patosu, „įrodė savo balso jėgą“.

Ch. Kolonovitso opera pasakoja dramatišką istoriją apie Francisco Franco (1939-1975) diktatūros laikais iš nelojalių režimui ispanų atimtus vaikus. J.Carreraso herojus Teisėjas kovoja su savo sąžine, nes dangstė šį nusikaltimą. „El Juez“ muzika neįprasta – joje ryškūs džiazo, roko, popso elementai.

Anot J.Carreraso, šis darbas jam buvo didžiulis meninis iššūkis. Pastaraisiais metais solistas dainavo tik koncertuose ir įvairiuose šou. 1987-aisiais dainininkui buvo diagnozuota liaukemija, daktarai buvo jį nurašę. Tačiau J.Carrerasas įveikė ligą. 1988-aisiais jis įsteigė fondą kovai su savo negalia ir vien Vokietijoje rengdamas labdaros šou surinko milijonus, įgijo tūkstančius naujų gerbėjų.

„Jaučiuosi laimingas vėl galėdamas dainuoti operoje, – prisipažino vokalo žvaigždė. – Ką gali žinoti, gal mane vėl užvaldys operos scena“.

O 81-erių sopranas M.Caballe gegužės 9-ąją turėtų stoti prieš teismą dėl vengimo mokėti mokesčius. Teisėtvarkos sergėtojai išsiaiškino, kad primadona 2010 metais gavo už savo koncertus du milijonus eurų, kurie nusėdo kaimyninės Andoros banke – Ispanijos iždas prarado pusę milijono eurų mokesčių. Mat solistė deklaravo Andoros kunigaikštystę kaip savo gyvenamąją vietą.

Kaltintojai pasiryžę įrodyti, kad M.Caballe apgavo savo valstybę – fiktyviai prisiregistravo mažais mokesčiais garsėjančioje Andoroje, o iš tiesų gyvena Barselonoje. Solistė tuos milijonus sukaupė koncertuodama Rusijoje, Ukrainoje, Čekijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Ispanijoje ir Lietuvoje. Pastaruosius dvejus metus ji dainavo mažai dėl silpnos sveikatos. 2012-aisiais M.Caballe patyrė insultą, o vėliau susilaužė ranką koncertuodama Rusijoje.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.