G.Rinkevičiaus vadovaujamas orkestras sezoną baigė muzikos puota

Kelias valandas prikaustyti publikos dėmesį populiariąja klasika – nelengva užduotis. Tačiau Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO)  penktadienį įmagnetino Vilniaus kongresų rūmų salę tris valandas vartydamas gražiausius klasicizmo ir romantinės muzikos puslapius kartu su rusų violončelininku Aleksandru Kniazevu ir smuikininku Nikita Borisoglebskiu. 25-ąjį orkestro sezoną vainikavęs koncertas tapo ir emocine sezono kulminacija.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2014-05-16 21:09, atnaujinta 2018-02-13 20:37

Tą vakarą būtų galima pavadinti A.Kniazevo benefisu. Jo violončelė, be bisų, skambėjo net keturiuose kūriniuose (W.A.Mozarto Adagio E-dur, „Sinfonia Concertante“, P.Čaikovskio Variacijose Rokoko tema, J.Brahmso Koncerte smuikui, violončelei ir orkestrui a-moll) žavėdama garso ir kantilenos grožiu, dinaminiais kontrastais, įtaiga, kuriai menininkas pasitelkdavo kraštutinę ekspresiją. Tačiau šalia violončelės meistro netikėta branda žibėjo ir jaunutis N.Borisoglebskis, atvykęs į Vilnių pavaduoti susirgusio savo mokytojo prancūzų smuikininko Augustin‘o Dumay. Abu solistai spėjo nuostabiai susigroti, alsavo kaip vienas net virtuoziškuose pasažuose. Smuikininkas nenusileido meistryste ir muzikalumu patyrusiam kolegai.

Gyvas muzikos nervas buvo G.Rinkevičiaus rankose – jis jautėsi savo stichijoje  ir akompanuodamas solistams, ir nardydamas po filosofines J.Brahmso „Tragiškosios uvertiūros“ gelmes. Kaskart prie LVSO dirigento pulto stojus vadovui, siela atsigauna: maestro apsaugojo savo kolektyvą nuo žiovulį keliančio akademizmo. 

„Svarbiausia rengti įdomias programas ir kviestis gerus muzikantus“, – atskleidė LVSO gyvybingumo paslaptį G.Rinkevičius. Deja, ryškius solistus maestro dažniausiai pasikviečia į Vilnių tik savo asmeninių ryšių dėka, kaip ir pastarojo koncerto atveju. Mat Lietuvoje įprasta manyti, kad solistai turi groti pusvelčiui.

Taigi ir ambicingas 25-asis sezonas LVSO buvo tikrai sunkus išbandymas. Valdžios pažadai paremti koncertus liko pažadais.  „Gyvename sunkiai, bet gyvensime toliau – grosime gražias, rimtas simfonijas, statysime operas, kviesimės įdomius atlikėjus“, – žadėjo  maestro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.