Baleto scenoje – pasaka apie tyrą pirmąją meilę

Gegužės 17 ir 18 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre rodomas naujas baleto spektaklis visai šeimai – brito Michaelo Corderio „Sniego karalienė“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:31 PM

M.Corderis laikomas vienu ryškiausių Didžiosios Britanijos klasikinės krypties choreografų ir režisierių. Kurti choreografiją jis pradėjo dar šokdamas Karališkojo baleto trupėje. Pastatė daugiau kaip 50 originalių darbų visame pasaulyje.

2007 m. Anglijos nacionaliniam baletui sukurta „Sniego karalienė“ („Snow Queen“) yra itin publikos mėgstamas M.Corderio darbas. Premjerinis spektaklis buvo parodytas net 50 kartų Londono Koliziejaus teatre ir per turnė po Angliją.

Vėliau „Sniego karalienę“ statė Birmingamo karališkasis baletas, Liverpulio imperatoriškasis teatras, vėl atnaujino Anglijos nacionalinis baletas. Spektaklis Vilniuje – pirmoji „Sniego karalienės“ kelionė iš Anglijos.

Pasak LNOBT baleto direktorės Rūtos Butvilienės, pirmąkart spektaklį Vilniuje pastatė tokio rango Vakarų choreografas. Tai didžiulis iššūkis baleto trupei.

„M.Corderis labai reiklus – dėl mažiausių smulkmenų stabdydavo ir taisydavo šokėjus, – sakė trupės vadovė. – Žiūrovai turėtų pastebėti, kad šis spektaklis kilstelėjo trupės meistriškumą.“

Pasak M.Corderio, jis ilgai brandino mintį sukurti baletą Hanso Christiano Anderseno pasakos motyvais – žvelgiančios pro langą Sniego karalienės įvaizdis jį persekiojo dar nuo vaikystės.

Galutiniu postūmiu kurti spektaklį tapo pažintis su Sergejaus Prokofjevo muzika baletui „Akmeninė gėlelė“, kuri Vakaruose nėra gerai žinoma.

„Sniego karalienėje“ skamba ne tik „Akmeninės gėlelės“, bet ir S.Prokofjevo Penktosios simfonijos, operų „Karas ir taika“ bei „Sužadėtuvės vienuolyne“ fragmentai. Muziką aranžavo talentingas britas Julianas Philipsas, šiuo metu reziduojantis Glaindborno festivalio kompozitorius.

Spektaklyje įvairia sudėtimi šoka visa baleto trupė ir solistai – Anastasija Čumakova, Greta Gylytė, Rūta Juodzevičiūtė, Olga Konošenko (Sniego karalienė), Stanislavas Semianiura, Genadijus Žukovskis, Andrius Žužžalkinas (Kajus), Grytė Dirmaitė, Kristina Gudžiūnaitė, Julija Turkina (Gerda) ir kiti.

„Sniego karalienėje“ pasakojama apie tyrą pirmąją meilę. Baleto finale, kai Gerda suranda Kajų (jie nėra brolis ir sesuo), ji suranda ir savo meilę.

Spektaklio muzikos vadovas – Martynas Staškus, dirigentas – Alvydas Šulčys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.