Lietuvos baleto trupė rodė ištvermę Italijoje

Pirmadienį Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) baleto artistai grįžo iš gastrolių Massimo Bellini teatre Italijoje, per penkias dienas sušokę net septynis koncertus.„Belle lituani“ – taip meiliai LNOBT artistus gyrė italai, kuriems lietuviai praėjusį savaitgalį kasdien šoko net po du kartus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:19 AM

Viename svarbiausių Sicilijos teatrų pasirodė ryškiausi Lietuvos baleto solistai – Olga Konošenko, Anastasija Čumakova, Genadijus Žukovskis, Kristina Gudžiūnaitė, Romas Ceizaris, Inga Cibulskytė, Eligijus Butkus, Martynas Rimeikis ir kiti.

Publika liko patenkinta

„Visa trupė pasirodė labai gerai, – džiaugėsi LNOBT baleto trupės vadovė Rūta Butvilienė. – Jau po įžanginio koncerto numerio – Valso iš baleto „Spragtukas“, kurį šoka kordebaletas, italai sakė: „Belle lituani.“

Sėdėdama tarp žiūrovų girdėjau ir „bravissimi“ po puikiai sušoktų numerių, nors publika šį kartą buvo neįprastai mandagi ir rami.“

Koncertų programa buvo sudaryta iš klasikinės ir modernesnės choreografijos baletų fragmentų – pagal Mariaus Petipa choreografiją pastatytų „Gulbių ežero“, „Bajaderės“, „Miegančiosios gražuolės“, „Žizel“, neoklasikinio „Spragtuko“, šiuolaikinio baleto kalba grindžiamų „Tristano ir Izoldos“ bei „Kopelijos“.

Anot R.Butvilienės, trupė gastrolėse nepervargo, nors savaitgalį šoko net du kartus per dieną.

Solistams pavyko suderinti darbą ir malonumą – laisvą dieną visa trupė apžiūrėjo Etnos ugnikalnį ir Katanijos romėnų amfiteatrą.

Scenoje nebuvo ankšta

Dirigentas Robertas Šervenikas, dar iki atvažiuojant baleto trupei, nuvyko į Kataniją, kad su orkestru spėtų parepetuoti koncerto numerius.

LNOBT muzikos vadovas bendravo ir su žurnalistais spaudos konferencijoje.

Italai domėjosi Lietuvos baleto tradicijomis, teatro gyvenimu bei trupe, sužinojo LNOBT istorijos faktų.

Lietuvių baleto trupė jiems pasirodė nedidelė, juolab kad Katanijos Massimo Bellini teatras neįprastai erdvus Italijai – jo salėje net 1200 sėdimųjų vietų. Baletui scenoje nebuvo ankšta.

Italams trūksta reginių

Gastroliuoti Katanijoje LNOBT baletą pakvietė seni teatro partneriai. Anksčiau jie talkino lietuvių trupei gastroliuojant Bolonijoje bei kituose kraštuose.

Anot LNOBT generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo, italai ieško jaunų ir veržlių trupių, kurios galėtų savo renginiais paįvairinti jų kultūrinį gyvenimą. Mat šalį siaubiant krizei nemažai teatrų buvo uždaryta.

„Italijos teatrų situacija sudėtinga, bet publika – išlepinta: ji turi iš ko rinktis, – pasakojo teatro vadovas. – Žinoma, koncertai nėra mūsų trupės specializacija – norėtume rengti gastrolinius baleto spektaklius, tik juos išvežti nelengva.“

Tačiau ir pastarieji baleto trupės pasirodymai nebuvo tik nuogas koncertinis šokis – juos sceniškai apipavidalino LNOBT technikai ir apšvietėjai.

Į gastroles trupė vežėsi ne tik koncertinius kostiumus, bet ir scenovaizdžio detalių.

Planuojamos tolimos kelionės

G.Kėvišas atskleidė, kad jau pradėtos derybos dėl didelių baleto gastrolių Kinijoje ir operos trupės gastrolių Izraelyje po kelerių metų.

Jose bus rodomi repertuariniai spektakliai.

Grįžę iš gastrolių šokėjai iš karto kibs į darbus. Jau trečiadienį trupė pradės LNOBT vasaros sezoną spektakliu „Žydrasis Dunojus“.

Birželio 8-ąją publika išvys spektaklį „Žizel“, 22 d. - baletą „Karmen“. Liepos 2-ąją bus pristatomi choreografinių miniatiūrų projekto „Kūrybinis impulsas III“ darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.