Vilniaus festivalį nuskaidrino G. Sodeikos muzikinis pokštas

Vilniaus festivalis šiemet dosnus lietuvių kompozitoriams – ketvirtadienį antrajame šventės koncerte nuskambėjo net keli lietuviški kūriniai. Rengėjai veltui nuogąstavo, kad tokia programa publikos nesudomins – Nacionalinė filharmonija buvo pilna, o Gintaro Sodeikos Fortepijoninio koncerto premjeros solistei Grytai Tatorytei teko groti bisą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2014, 11:59 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:12 AM

G.Sodeika tesėjo savo pažadą įkvėpti muzika klausytojų vaizduotę, prikaustyti dėmesį. Praeityje drąsus radikalas naujajame kūrinyje sušvenėjo: Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) Koncerte pūkštė ir dundėjo lyg garvežys, pianistė maudėsi įmantrių ritmų ir greitų pasažų stichijoje, bet neliko aplenktos ir lyrikos salelės.

„Šio Koncerto įvaizdžiai man priminė rusų prieškario pramoninį avangardą ir jo atstovo Aleksandro Mosolovo kūrybą. Bet čia tai visai tiko kaip savotiškas pokštas. Labai linksmas, jaunatviškas kūrinys“, – apibūdino G.Sodeikos kompoziciją muzikologė Laimutė Ligeikaitė.

Atmintinai išmokusi Koncertą G.Tatorytė jį skambino laisvai ir užtikrintai lyg patyrusi scenos liūtė, nors dar tik studijuoja fortepijoną ir su LNSO pasirodė trečią kartą.

„Buvo labai gera ir ramu, – dalijosi scenos pojūčiais Gryta. – Kompozitorius dar prieš įteikdamas man natas buvo pažadėjęs parašyti Koncertą taip, kad groti jį būtų smagu, nereikėtų sukti galvos dėl techninių dalykų. Festivalio scenoje jaučiau visišką laisvę ir dėl to, kad niekas nežinojo, kaip kūrinys turi skambėti, ar jame yra vietų, kuriose galiu susimauti. Visi buvome laimingi – ir man, ir orkestrui G.Sodeikos muzika patiko, o dirigentas ją puikiai sudėliojo.

Norėčiau, kad nuo šio Koncerto mano repertuare pradėtų kauptis naujausia lietuviška muzika. Iki šiol grojau, kur tik galėjau, lietuvių klasiką. Labai ją mėgstu“. Bisui G.Tatorytė subtiliai paskambino Balio Dvariono pjesę „Albumo lapelis“. Koncerte taip pat nuskambėjo Eduardo Balsio poema styginių orkestrui „Jūros atspindžiai“.

Kiti vakaro kūriniai buvo skirti dieviškos muzikos kūrėjo, bet vienos nykiausių muzikos istorijoje asmenybių – Richardo Strausso (1864-1949) – jubiliejui. Birželio 11 d. pasaulis minės jo gimimo 150-ąsias metines.

Kūrinių puokštę didžiojo vokiečių kompozitoriaus atminimui lietuviai festivalyje papildė jo simfonine poema „Don Žuanas“ ir nežemiško grožio „Keturiomis paskutinėmis dainomis“. Jas su M.Pitrėno diriguojamu LNSO atliko lenkų dainininkė Aga Mikolaj.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?