Nacionalinis dramos teatras jubiliejų minės su užmoju

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) jau rikiuoja kito - jubiliejinio 75-ojo - sezono planus. Teatras numato pristatyti tris dideles premjeras - režisierių Oskaro Koršunovo, Eimunto Nekrošiaus bei garsaus lenkų kūrėjo Krystiano Lupos spektaklius.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras kitais metais minės 75-metį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos nacionalinis dramos teatras kitais metais minės 75-metį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jun 17, 2014, 2:58 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:43 PM

Pristatydamas naująjį sezoną Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovas Audronis Liuga pabrėžė, kad tai bus prieš beveik 4 metus prasidėjusios meninės programos apibendrinimas. Naujojo sezono premjeros ir toliau nagrinės visuomeniškai aktualias temas bei pakylės jas į naują meninį lygį. Tikimasi, kad būsimos premjeros išreikš jas kuriančių iškilių mūsų dienų menininkų požiūrį į šiandieninį pasaulį  ir jų pilietinę poziciją.

T„Teatras per pastaruosius ketverius metus nuosekliai ir kryptingai bandė eiti link tų rezultatų, kurie yra ne spektaklio sėkmė ar nesėkmė, bet tam tikros temos ir klausimai, kuriuos norime iškelti ir kuriais norime kreiptis į žiūrovą. Tai yra tam tikras meninis angažuotumas kurti rizikuojant, neieškant lengvų kelių, nedarant kompromisų“, – pristatydamas būsimą sezoną kalbėjo A.Liuga.

Anot jo, dažnai sakoma, kad šiandien kultūroje yra labai svarbu suprasti, ko reikia publikai, žiūrovui, lankytojui. Nacionalinis dramos teatras stengėsi ne prisitaikyti prie statistinio žiūrovo lūkesčių, o formuoti jo skonį, šiek tiek kilstelėti nuo vidutinio lygio ir parodyti kitas teatro galimybes.

LNDT meno vadovo manymu, šis teatras turėtų jungti gyvybingiausius šiandien kuriančius Lietuvos teatro menininkus, tuos, kurie gali ir turi teisę šiandien kalbėti ir kreiptis į žiūrovą.

„Aišku, tai yra subjektyvu, kiekvienas teatras gali pasakyti, kas, jo nuomone, yra geras, gyvybingas teatro menininkas, bet tie menininkai, kurie čia kūrė, mūsų teatro kontekste yra gyvybingiausi. Tai yra tie menininkai, kurie šiandien turi pagrindinę teisę statyti šitoje pagrindinėje Lietuvos teatro scenoje“, – tvirtino A.Liuga.

Pasak jo, užsienio menininkų kvietimas į teatrą yra būtinas idėjinis ir estetinis impulsas Lietuvos kūrėjams.

E.Nekrošius LNDT kitą sezoną pristatys pastatymą pagal Aleksandro Puškino dramą „Borisas Godunovas“. Šio spektaklio premjera numatoma lapkričio 27-ąją. Spektaklis turėtų tapti nauju režisieriaus kūrybos etapu bei pasiūlyti kiek kitokio pobūdžio dramaturgiją.

„Šios pjesės pastatymas šiandien labai svarbus. Tas sumanymas, kurį turi E.Nekrošius, bus labai netikėtas, originalus, neturės nieko bendro su istorinėmis pjesės interpretacijomis. Tai turėtų būti tikrai originali ir netikėta idėja, galiu pasakyti, kad susijusi su pasauliu, kuriame šiandien gyvename, kuris mus supa. Ir čia, ir už mūsų šalies sienų“, - pasakojo A.Liuga.

O.Koršunovo statomo spektaklio premjera numatoma 2015 m. sausio mėnesį.

„Režisierius yra pakeliui į savo sumanymą, kol kas yra aiškūs darbo terminai, veikiausiai jis įvyks mažojoje salėje, o medžiaga, pagal kurią bus viskas daroma, yra oberiutų kūryba – XX a. pr. Rusijos kultūrinio ir avangardinio meno grupės, nuo kurios prasidėjo ir paties O.Koršunovo teatras“, – teigė LNDT meno vadovas.

Spektaklį režisierius statys su savo studentais bei teatro aktoriais.

Trečioji didelė teatro premjera – lenkų režisieriaus K.Lupos pastatymas pagal paskutinę austrų rašytojo ir dramaturgo  Thomo Bernhardo pjesę „Didvyrių aikštė“.

Anot A.Liugos, spektaklio premjera Vienoje 1989-aisiais tapo vienu didžiausiu skandalų XX a. pabaigos teatre.

„Tai, kaip joje kalbama apie žmogų ir visuomenę, apie konkrečią šalį, tos šalies istoriją ir dabartį, apie tai, kokią istorinę atmintį atsineša arba nenori jos priimti konkreti šalis, apie asmenybę ir žmogų toje visuomenėje. Tai klausimai, kurie labai svarbūs ir mūsų visuomenėje. Ji apibendrina pagrindines temas, kurias šis teatras plėtojo pastaruosius ketverius metus“, – pasakojo A.Liuga.

Jau žinoma, kad spektaklyje vaidins aktoriai Valentinas Masalskis, Eglė Gabrėnaitė, Doloresa Kazragytė, Viktorija Kuodytė, Eglė Mikulionytė, Arūnas Sakalauskas, Vytautas Rumšas, Vytautas Anužis ir kiti.

LNDT planuose yra ir bendras darbas su garsiu vengrų režisieriumi Arpadu Schillingu. Paruošiamieji projekto, pavadinto „Wartist“, darbai dabar prasideda, jau aišku, jog kartu su juo dirbs dramaturgas Marius Ivaškevičius, o premjera numatoma 2015-ųjų spalį.

„Šis darbas kalbės apie pasaulį, kuris yra už mūsų sienos ir gali peržengti mūsų sienas, kuris pateikia klausimus, kam ir kodėl šiandien yra kuriamas menas“, - sakė A.Liuga.

LNDT meno vadovas atkreipė dėmesį, kad minėti keturi režisieriai yra Europos  naujosios teatro realybės apdovanojimo laureatai. Dar vienas sutapimas tas, kad E.Nekrošius, K.Lupa ir A.Schillingas neseniai atsisakė dirbti Rusijoje.

„Visi šie menininkai dėl skirtingų priežasčių, bet maždaug tuo pat metu atsisakė dirbti Rusijoje.  K.Lupa turėjo net keletą labai didelių teatrų pasiūlymų, bet sustabdė  savo darbą Rusijoje“, – sakė A.Liuga.

Jubiliejinį sezoną LNDT žiūrovams žada ir daugiau naujovių. Aktorė Birutė Marcinkevičiūtė ketina parodyti jos tėvų biografijos motyvais sukurtą spektaklį apie tremtį. Aktorė Dalia Michelevičiūtė žada grįžti prie Nobelio premijos laureatės Wislavos Szymborskos kūrybos, aktorius Šarūnas Puidokas turi sumanymą pastatyti rusų dramaturgo Jevgenijaus Griškoveco pjesę.

Režisierė Yana Ross su komanda numačiusi naujame spektaklyje kalbėti apie savižudybių problemą, dvi jaunos menininkės – estė ir lietuvė – nori panagrinėti vidutinio amžiaus moterų aktorių gyvenimą. Rugpjūčio pabaigoje turėtų būti pristatyta kelionė po Vilnių „Remote Vilnius“.

Spalio mėnesį žiūrovai išvys praėjusių metų „Versmės“ inicijuotos Teklės Katvaradzės pjesės „Keletą pokalbių apie (Kristų)“  pastatymą, režisuojamą Tado Montrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?