Ant Dainų šventės vejos sukosi ir merginų poros

Vaikinų deficitas meno kolektyvuose – mums įprastas dalykas. Tačiau Lietuvos scenose neišvysime šokančių poroje merginų, o Šokių dienoje "Sodauto" sukosi apie dešimt tokių išeivijos lietuvių porų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-06 14:17, atnaujinta 2018-02-12 04:59

Toronto lietuvių ansamblyje „Gintaras“ net keturios merginos pasiryžo išmokti vyriškus žingsnelius ir pasikeisdamos šoko tai vyro, tai moters partiją. Geroms draugėms Daivai Ramanauskaitei ir Rūtai Rėkutei tai nebuvo pirmas toks pasirodymas – kartais jos šoka drauge ir „Gintaro“ koncertuose Kanadoje.

„Man jokio skirtumo, kieno žingsnelius atlikti, – svarbu, kad šokti smagu“, – sakė būsimoji matematikė Daiva.

Dar viena jos kolektyvo draugė Viktorija Tatarskytė taip pat nepanoro atsisakyti kelionės į Vilnių tik dėl to, kad neturi šokio partnerio. „Lietuvoje buvau jau penkis kartus, bet Dainų šventėje šokau pirmą sykį. Nebuvau mačiusi tiek daug šokančių žmonių. Tai labai įspūdinga“, – džiaugėsi mergina, puikiai susidorojusi šventėje ir su moters, ir su vyro užduotimis.

Ant stadiono vejos šeštadienį sukosi per 60 „Gintaro“ šokėjų. Pasak šio kolektyvo vadovo Romo Jonušonio, visus pastaruosius dešimt metų, kiek jis vadovauja ansambliui, „Gintaras“ vienijo ne mažiau kaip 100 narių. Kitąmet bus minimas kolektyvo 60-metis.

Ansamblis pasirodo Kanados lietuvių bendruomenės renginiuose, švenčia tautines šventes, bendrauja su kitais Šiaurės Amerikos lietuvių kolektyvais, koncertuoja Toronto etninės kultūros festivaliuose. Tik vienas jo šokėjas nesupranta lietuviškai. Tačiau „Gintaras“ turi ir bėdą: mergaičių kolektyve – visada daugiau negu vaikinų. „Nesinorėjo nieko nuskriausti paliekant namuose per Dainų šventę, kai visi stengėsi, lankė repeticijas, kad galėtų važiuoti į Lietuvą“, – aiškino moteriškų porų fenomeną savo kolektyve R.Jonušonis.

Vadovas atkreipė dėmesį, kad išeivių šokiais šiemetėje "Sodauto" programoje labiau siekta perteikti sugrįžimo į namus džiaugsmą, negu vaikinų ir merginų bendravimo niuansus. Taigi ir dėl to šokėjoms persiorientuoti nebuvo keblu, o šventės rengėjai padarė išeivių kolektyvams išimtį leisdami šokti porose merginoms. Lietuvos kolektyvams tai buvo draudžiama.

Pasak Šokių dienos koordinatorės Snieguolės Einikytės, ankstesnėse dainų šventėse būdavo dar daugiau moteriškų išeivijos porų. O šiemet jos susidarė dėl išskirtinės užsienio šokėjų gausos.

Šokių dienoje pasirodė apie 500 išeivių iš JAV, Kanados, Australijos, Urugvajaus, Argentinos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos, Rusijos. Tokio išeivijos šokėjų būrio Dainų šventė sulaukta pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.