Dainų kūrėjui D. Pulauskui vardas tapo pranašingu

Lietuvoje sunkiai rastume muziką, sukūrusį ir aranžavusį tiek įvairaus žanro dainų, kaip džiazo grandas, LRT grupės bei savo džiazo kolektyvo vadovas, kompozitorius ir klavišininkas Dainius Pulauskas. Be jo neapsieina Lietuvos televizijos dainų konkursai, jis – nuolatinis „Dainų dainelės“ kūrinių aranžuotojas. Prieš savaitę Dainius debiutavo kaip kompozitorius ir Dainų šventėje.

Džiazo kompozitorių ir klavišininką D.Pulauską visą karjerą lydi daina.<br>A.Rakausko nuotr.
Džiazo kompozitorių ir klavišininką D.Pulauską visą karjerą lydi daina.<br>A.Rakausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2014-07-12 16:27, atnaujinta 2018-02-12 00:51

Jaunių chorų, dainininkės Veronikos Povilionienės, LRT grupės ir dirigento Romualdo Gražinio Vingio parke atlikta D.Pulausko „Pasakėlė“ pagal lietuvių liaudies pasaką buvo tarsi gaivus gurkšnis nuobodokoje Dainų dienos programoje. Autorius šiame netradicinės formos kūrinyje sujungė choro dainą ir kalbamuosius V.Povilionienės sekamos pasakos epizodus.

Dainius neslėpė, kad sukurti melodiją nerimuotam tekstui buvo labai sunku. Vaikų chorų vadovai savo ruožtu skundėsi, jog „Pasakėlę“ išmokti vaikams buvo sudėtinga. Išradingas, į žanrinius rėmus netelpantis kūrinys, matyt, visus išmušė iš vėžių, nes buvo pristatomas klaidingai – kaip išplėtota lietuvių liaudies daina, nors liaudies dainų temų jame nėra – tai visiškai originali D.Pulausko kompozicija.

Dainius jos ėmėsi džiaugsmingai. „Tai savotiška duoklė mano mamai (šviesaus atminimo pedagogė ir chorinės muzikos puoselėtoja Aldona Pulauskienė – Red.). Ji dirbo Vievio muzikos mokyklos direktore, vadovavo Vievio chorams nuo moksleivių iki senjorų, visada dalyvaudavo dainų šventėse. Jomis gyvendavo visa mūsų šeima, nes tėvas buvo Trakų rajono kultūros skyriaus vedėjas. Gal dėl to ir tokį vardą gavau“, – pasakojo Dainius.

Jis pats nuo šešiolikos metų dirbo Vievio kultūros namuose koncertmeisteriu – ne tik akompanavo chorams, bet ir hamonizavo jiems dainas. O dainų šventėse būsimasis džiazo meistras dalyvaudavo ir su chorais, ir su kaimo kapelomis, nes griežė dar ir smuikeliu.

Negana to, beveik prieš 40 metų Dainius pasirodė „Dainų dainelės“ konkurse su vaikų ansambliu, kuriame taip pat dainavo šiandien garsus džiazo kontrabosininkas Eugenijus Kanevičius. O šiais laikais „Dainų dainelės“ konkursams kas dvejus metus D.Pulauskas sukuria iki 160 dainų aranžuočių. Talkindamas kituose televizijos dainų projektuose jis sukaupė dar maždaug 1200 aranžuočių.

„Modernios kompiuterinės programos labai paspartino darbą, nes leidžia įgarsinti užrašytą tekstą pasirenkant norimus instrumentų tembrus. Labai paprasta naudotis ir skaitmeniniais archyvais – gali bet kada išsitraukti seną kompoziciją ir pritaikyti ją pagal naujus pareikius“, – džiaugėsi Dainius.

Šiandien jam net nesitiki, kad kadaise galėjo rašyti dainas ranka. O būtent nuo dainų prasidėjo D.Pulausko karjera vokaliniame instrumentiniame ansamblyje „Oktava“. Tačiau tai prisimena nedaugelis. Dainius maišo pasaulį su savo džiazo grupe, grojančia tik instrumentinę jo muziką.

Artimiausia D.Pulausko grupės stotelė – Tokijo džiazo festivalis, rugsėjį sutrauksiantis pasaulines džiazo legendas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.