Auksiniu liūtu džiaugsis ir lietuviams žinomas Janas Lauwersas

Venecijos bienalės prezidentas Paolo Baratta ir Teatro skyriaus vadovas Alexas Rigola rugpjūčio 4 d. apdovanoja režisierių Janą Lauwersą Auksiniu liūtu už viso gyvenimo nuopelnus.

J.Lauwersui šiandien įteikiamas Venecijos bienalės Auksinis liūtas už gyvenimo nuopelnus.<br>Phile Deprez nuotr.
J.Lauwersui šiandien įteikiamas Venecijos bienalės Auksinis liūtas už gyvenimo nuopelnus.<br>Phile Deprez nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2014, 12:18 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:34 PM

J.Lauwers bienalės rengėjai apibūdino kaip „menininką, pavertusį teatrą viena aukščiausių išraiškos formų“: „Nuo pat trupės „Needcompany“ įkūrimo jis statė spektaklius, kuriuose jungėsi žodžiai, judesiai, muzika ir plastikos menai, atsirado individuali kalba, kurią pripažino svarbiausi šiandienos pasaulio festivaliai. J.Lauwersas – tikras XXI amžiaus menininkas, labiausiai priartėjantis prie Richardo Wagnerio totalaus meno kūrinio apibūdinimo. Taigi jis – vienas nuostabiausių Dioniso ir Apolono susiliejimo įkūnijimų viename puikiame kūne.“

J.Lauwersas (g. 1957 m. Antverpene) – menininkas, kurio kūryba apima visas sritis. Per paskutiniuosius 20 metų jis tapo geriausiai žinomu dėl savo novatoriško darbo su „Needcompany“ trupe, įkurta 1986-aisiais Briuselyje, o nuo 2009-ųjų veikiančia Vienoje. 2007-aisiais buvo surengta jo meno darbų paroda BOZAR vaizduojamųjų menų centre Briuselyje. 2012 m. J.Lauwersas buvo apdovanotas Auksiniu medaliu už nuopelnus Austrijos respublikai. Šiandien jis bus pirmasis belgas, apdovanotas Auksiniu liūtu teatro kategorijoje.

J.Lauwersas studijavo tapybą Gento menų akademijoje. 1979 m. jis subūrė žmones, iš kurių suformavo „Epigonenensemble“. 1981-aisiais ši grupė transformavosi į „Epigonentheater“ kolektyvą, kuris, nustebindamas visus, su šešiais spektakliais užkariavo teatro pasaulį.

1985 m. režisierius paleido kolektyvą ir kartu su Grace Ellen Barkey įkūrė „Needcompany“. Jiedu yra atsakingi už didžiuosius šios kompanijos spektaklius. Nuo pat pradžios jų darbai ir atlikėjai sulaukė tarptautinio pripažinimo. Pirmieji spektakliai „Need to Know“ (1987) ir „ça va“ (1989) yra itin vizualūs, tačiau vėlasniuose darbuose savo svarbą įgauna pasakojimas ir tema, nors neatsisakoma fragmentiškos kompozicijos.

J.Lauwerso išsilavinimas vizualiųjų menų srityje tapo lemiamu jo teatro suvokimui ir raiškai. Tai jį nuvedė visiškai individualaus ir daugeliu atveju novatoriško teatrinio stiliaus, nagrinėjančio patį teatrą ir jo reikšmę, link.

„Needcompany“ Lietuvoje lankėsi 2007 metų Naujosios dramos akcijos metu, kuomet buvo pristatytas J.Lauwerso režisuotas spektaklis „Viskas tuštybė“ bei „Izabelės kambarys“ (įrašas), kurio gyvus pasirodymus šį pavasarį buvo galima stebėti kaimyninėje Rygoje.

Pagal užsienio spaudą parengė Sigita Ivaškaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.