„Vilnius City Opera“ pirmoji sezono premjera – jaunimui

Vasaros karščiams dar neatlėgus Vilnius City Opera kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru skelbia pirmąją sezono naujieną. Dalios Ibelhauptaitės ir Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas „bohemiečių“ kolektyvas pirmą kartą kuria nuotykių spektaklį jaunimui. Tai Engelberto Humperdincko opera „Jonukas ir Gretutė“ (vok.“ Hansel und Gretel“).

Spektaklyje pasirodys lietuvių publikos pamėgti artistai ir niekam nežinomi atlikėjai.<br>VCO nuotr.
Spektaklyje pasirodys lietuvių publikos pamėgti artistai ir niekam nežinomi atlikėjai.<br>VCO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2014, 4:30 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:18 AM

Pirmą kartą spektaklį stato jaunieji VCO kūrėjai – režisierius Gediminas Šeduikis ir dirigentas Ričrdas Šumila. Jaunimas tęsia trupės ieškojimus, originaliai ir šiuolaikiškai žvelgdami į garsius klasikinės muzikos kūrinius.

„Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui darbas su jaunais žmonėmis visada buvo prioritetas. Mano mokinys Ričardas Šumila su šiuo kolektyvu dirba jau penkerius metus, nuo pat studijų laikų. Džiugu, kad rudenį imsimės „Jono ir Gretos“ pastatymo, kuriame jaunimas kurs jaunimui! Simboliška, kad pasaka „Jonukas ir Gretutė“ taps „Jonu ir Greta“.“, – pasakojo maestro G. Rinkevičius.

Prie lietuvių prisidės ir užsienyje dirbantys talentingiausi jaunieji kūrėjai. Kostiumus kurs šiuo metu „Céline“ mados namuose dirbanti prestižinio Šv. Martinso dizaino koledžo auklėtinė Eglė Čekanavičiūtė. Scenografija patikėta svečiui iš Anglijos Willui Holtui.

Pasirinkę gerai žinomą brolių Grimų pasaką, kūrėjai į ją pažvelgs ne kaip į pasaką vaikams, bet kaip į dviejų paauglių nuotykių dramą. Ši idėja įkvėpė ir naująjį operos pavadinimą.

Tai bus spektaklis apie pirmąjį vaiko virsmą paaugliu, jo atsiskyrimą nuo tėvų ir kelionę į realybės „mišką“. Jau prasidėjusio kūrybinio proceso metu, kūrybinė komanda atranda vis naujų panašumų tarp garsiosios istorijos ir savo gyvenimų. O ir jie patys pirmą kartą su jaunatviškos Lietuvos operos trupės vėliava žengia į saugusių kūrėjų gretas, todėl jaučiasi itin artimi savo būsimam žiūrovui.

Spektaklis „Jonas ir Greta“ nėra skirtas mažiems vaikams. Jame bus laukiami kiek vyresni žiūrovai. Režisierius G. Šeduikis, sekdamas geriausių pasaulio režisierių pavyzdžiu, imasi šiuolaikiškos interpretacijos ir orientuojasi į paauglių kategoriją (spektaklis skiriamas šeimoms ir jaunimui nuo 10 metų).

„Pirmą kartą šią operą mačiau Anglijoje, Glaindborno festivalyje. Tuomet net nebūčiau pagalvojęs, kad ji skirta vaikams. Šios operos muzika iš tiesų yra sudėtinga suvokti, tarkime, penkerių metų vaikui.“, – svarstė G. Šeduikis.

Sprendimas imtis operos jaunimui – naujas iššūkis nepailstančiai bohemiečių komandai. Pasak kūrėjų, Lietuvoje yra didžiulė neužimta kultūros jaunimui niša. Konkrečiai – operoje. Neabejinga edukacijai ir naujų talentų paieškoms VCO trupė pirmą kartą imasi atsakomybės šviesti jaunimą ir stengsis tai daryti šiuolaikiškai. Taip VCO pradės savo pirmąjį brandaus teatro sezoną.

Kaip sakė režisierius, „Jonas ir Greta“ taps švaria erdve naujam susitikimui: jaunųjų spektaklį įvertinti bus kviečiama jaunoji žiūrovų karta, galbūt pirmą sykį apsilankysianti tokioje operoje. Kūrybinei komandai svarbiausia – naujai pažvelgti į visiems žinomą istoriją ir kartu su jaunu žiūrovu kurti naują įdomų paauglių pasaulį.

Spektaklyje pasirodys lietuvių publikai jau gerai žinomi solistai bei tęsiant VCO tradicijas – nauji, dar niekam nežinomi atlikėjai. Į Kongresų rūmus iš Italijos sugrįš operoje „Visos jos tokios“ sužibėjusi ir Karališkajame Londono „Covent Garden“ teatre dainuojanti Jurgita Adamonytė, taip pat matysime publikos numylėtinį Rafailą Karpį ir išskirtinio balso savininką Viktorą Gerasimovą.

E. Humperdincko operos „Jonas ir Greta“ premjera Kongresų rūmuose numatoma rugsėjo 25, 27 ir 28 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.