Dirigentės M. Gražinytės teritorija – didelės audros

„Jos dirigavimo stilius – stulbinamas. Stovėdama tvirtai įsispyrusi kojomis į podiumą ji juda visu torsu gyvai mojuodama rankomis lyg ganydama muzikantus. Ji ekrane – įspūdinga, bet būtų įspūdinga ir tuomet, jei „Hollywood Bowl“ ekranai būtų išjungti“, – rašė „Los Angeles Times“po lietuvės Mirgos Gražinytės pasirodymo su Los Andželo filharmonijos orkestru „Hollywood Bowl“ amfiteatre.

M.Gražinytės dirigavimo technika stebina kritikus.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Gražinytės dirigavimo technika stebina kritikus.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2014, 5:19 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 12:02 AM

Rugpjūčio 7 dieną 28 metų dirigentė iš Lietuvos debiutavo daugiau kaip 17 tūkstančių klausytojų talpinančioje salėje po atviru dangumi. Ji atliko su vienu geriausių pasaulio orkestrų Johanneso Brahmso Dvigubą koncertą (solo griežė orkestro violončelių grupės koncertmeisteris Robertas de Maine'as ir kviestinė smuikininkė Alina Pogostkina) bei Gustavo Mahlerio Pirmąją simfoniją.

„Orkestras visiškai jai paklūsta. Ji valdo garsus kaip burtininkė. Galima su ja sutikti arba ne, bet kiekvieną sekundę ji viešpatauja scenoje ir tuo akivaizdžiai mėgaujasi, – dėstė recenzijos autorius Markas Swedas. – Orkestras jai davė visa, ko ji norėjo, ne mažiau džiaugsmingai leidęsis į šią pašėlusią kelionę“.

Kritikas prisiminė prieš 8 metus šioje scenoje pergalingai debiutavusį „garbanių iš Venesuelos“: „Jūs žinote, kuo tai baigėsi“. Jis turėjo omenyje dabartinį Los Andželo filharmonijos orkestro vadovą, vieną daugiausiai uždirbančių JAV dirigentų Gustavo Dudamelį.

Įdomu, kad M.Gražinytė debiutui amfiteatre pasirinko vieną firminių jo repertuaro veikalų. G.Dudamelis pradėjo savo pirmąjį sezoną Los Andžele, Walto Disney'aus koncertų salėje 2009-aisiais G.Mahlerio Pirmąja, įrašė ją DVD ir įtraukė į savo pirmojo JAV turnė su šiuo orkestru programą.

„Los Angeles Times“ pabrėžė, kad lietuvė kūrinį atliko radikaliai kitaip. Taigi maestro G.Dudamelio asistente praėjusią savaitę tapusi M.Gražinytė tarsi patikino muzikos pasaulį neketinanti jo mėgdžioti. „Ji iš prigimties yra lyderė, gaivališkas muzikos talentas, – neabejojo M.Swedas.

Kritiko nuomone, Mirga imli keistiems skambesiams ir abejinga Romantizmo pasažams. Jai mažai rūpi G.Mahlerio lyrika – jos teritorija yra didelės audros, atsikvėpti neleidžiantis „nuožmus polėkis“. M.Gražinytės atliekama G.Mahlerio simfonija kritikui paliko stebinamo, net agresyvoko modernumo įspūdį.

„Los Angeles Times“ apgailestavo, kad dėl vėlyvo paskyrimo G.Dudamelio asistente lietuvė neturės jau artimiausią sezoną savo abonementinių koncertų serijos. Tačiau prireikus ji pakeis koncertuose G.Dudamelį ir kviestinius Los Andželo filharmonijos orkestro dirigentus.

Parengė Asta ANDRIKONYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.