Gerbėjai G. Gelgoto laukia Lietuvos kaime ir Šveicarijos kurorte

„Visada svajojau žmones atpratinti bijoti šiuolaikinės muzikos“, – kalbėjo Gediminas Gelgotas. 28 metų kompozitorius įgijo savo kūrybos gerbėjų ir Lietuvos kaime, ir prabangiame Šveicarijos kurorte.

G.Gelgotas (pirmas iš dešinės)su savo kūrinio atlikėjais Verbjė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Gelgotas (pirmas iš dešinės)su savo kūrinio atlikėjais Verbjė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Verbjė festivalio dalyviai (iš kairės): violončelininkas I.Vardai, kompozitorius ir saksofonininkas D.Schnyderis, G.Gelgotas, vadybininkė D.Yeung, dirigentas K.Järvi.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Verbjė festivalio dalyviai (iš kairės): violončelininkas I.Vardai, kompozitorius ir saksofonininkas D.Schnyderis, G.Gelgotas, vadybininkė D.Yeung, dirigentas K.Järvi.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Gelgoto kompozicija įvertinta „Neva Foundation“ prizu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Gelgoto kompozicija įvertinta „Neva Foundation“ prizu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Andrikonytė

Aug 12, 2014, 5:00 AM, atnaujinta May 27, 2017, 3:52 AM

„Jei kūrėjas yra nuoširdus, žmonės suvokia jo idėjas“, – neabejojo Gediminas, rugpjūtį sėkmingai pristatęs savo muziką Kintų festivalyje ir viename žymiausių vasaros festivalių Šveicarijos kalnų kurorte Verbjė.

Juose kompozitorius patyrė, kad žmonėms šiuolaikinės muzikos šiandien reikia ne mažiau nei klasikos.

Atsidėkoja ir sūriais

G.Gelgotas jau trečius metus vadovauja Kintų muzikos festivaliui, kurio programose vyrauja XX ir XXI amžių kūryba.

Pagrindinis šio festivalio kolektyvas yra Gedimino įkurtas ansamblis „NI & Co“. Jis griežia koncertuose savo įprastinį minimalistinį repertuarą, kurio svarbią dalį sudaro G.Gelgoto kompozicijos.

„Visi šio festivalio koncertai būna anšlaginiai. Žmonės važiuoja į juos autobusais iš Šilutės, Klaipėdos ir kitų aplinkinių vietovių.

Niekur pasaulyje nemačiau tokio gyvo atlikėjų ir publikos kontakto kaip Kintuose: klausytojai mums dėkoja su ašaromis akyse, neša muzikantams savo gamybos sūrius“, – pasakojo G.Gelgotas.

Šiemet užbaigti festivalio Gediminas pakvietė savo buvusį dėstytoją Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje, garsų kompozitorių Michaelį Hamelį. Publika įdėmiai klausėsi sudėtingų jo improvizacijų.

„Festivalio sumanytoja Audra Juodeškienė ilgokai įkalbinėjo mane imtis šio renginio mažoje gyvenvietėje – man tai atrodė naivu, – prisimena G.Gelgotas. – Pirmajame koncerte pagrojome 50 žmonių, antrajame – 100-ui, o į pastarąjį klausytojai suvažiavo dviem autobusais.“

Dabar Kintai – kūrybinė „NI & Co“ stovyklavietė.

Kiekvieną rugpjūtį muzikantai čia rengia naujas programas artėjančiam sezonui ir išbando jas festivalyje.

Patiko įtakingam dirigentui

G.Gelgoto vadovaujamas kolektyvas per sezoną surengia apie pusšimtį koncertų. Tai – šių muzikų pragyvenimo šaltinis.

Kadaise G.Gelgotas vos nesusigadino sveikatos uždarbiaudamas daugybėje vietų, kad sutaupytų pinigų savo kūrybos projektams su „NI & Co“, mat pirmaisiais gyvavimo metais, kai dar buvo didesnės sudėties, kolektyvas iš valstybės savo veiklai negaudavo nė cento.

Tačiau atkaklumas padėjo „NI & Co“ išplaukti į plačiuosius vandenis, atkreipti į save žymios estų dinastijos atstovo JAV dirigento Kristjano Järvi dėmesį, kai jis repetavo su Baltijos jaunimo filharmonijos orkestru Kaune.

Netrukus šis maestro į savo vadovaujamo jaunimo orkestro repertuarą įtraukė G.Gelgoto kūrinį „Never Ignore the Cosmic Ocean“, rekomendavo „NI & Co“ Uzedomo festivaliui Vokietijoje. K.Järvi dėka Gediminas dvejiems metams kaip kviestinis kompozitorius pateko ir į Verbjė festivalį.

Gavo prizą ir pasiūlymų

Rugpjūčio 2-ąją su Verbjė festivalio akademijos gabiausiais studentais lietuvis šioje šventėje pristatė „Never Ignore the Cosmic Ocean“ versiją kameriniam ansambliui ir buvo apdovanotas specialiu „Neva Foundation“ prizu.

„Festivalio rengėjus sudomino užduotys, kurias šiame kūrinyje keliu atlikėjams, – grojant judėti, dainuoti, repuoti. Dėl to man buvo pasiūlyta dirbti su Verbjė akademijos jaunimu“, – aiškino Gediminas.

Verbjė – mažytis kalnų miestelis. Prieš 50 metų jame tebuvo kelios sodybos. Tačiau čia rengiamo festivalio užmojis ir jo žvaigždynas lietuvį pribloškė.

„Per dvi savaites išgirdau daugiau gerų koncertų nei per visą savo gyvenimą“, – pripažino Gediminas.

Verbjė miestelio gatvėse ir kavinėse jis kasdien sutikdavo muzikos įžymybių, bendravo su violončelininku Miša Maiskiu, smuikininkais Joshua Bellu, Danieliu Hope’u, altininku Jurijumi Bašmetu.

Po festivalio koncertų su menininkais vakarodavo ir muzikos verslo veikėjai.

„Atrodo, į Verbjė visi suvažiuoja aptarti būsimo sezono darbų“, – spėjo G.Gelgotas.

Lietuvis Šveicarijoje taip pat sulaukė pasiūlymų. Be to, kitąmet Verbjė festivalyje naują jo kūrinį turėtų atlikti jau garsieji šio renginio senbuviai.

O artimiausia svarbi premjera G.Gelgoto laukia sausį: K.Järvi diriguojamas Vidurio Vokietijos radijo simfoninis orkestras Leipcigo „Gewandhaus“ salėje atliks jo pirmąją simfoniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.