Operos teatrui nereikia nei stogo, nei sienų, nei dekoracijų

Taip tvirtino režisierė Jūratė Vansk ir jos vyras fleitininkas Vytautas Sriubikis, sumanę įsteigti Vilniuje naują – jau septintąją – operos kompaniją „Artis Opera“. Rugpjūčio 21 dieną ji debiutuos W.A.Mozarto operos „Don Žuanas“ premjera Vilniaus universiteto didžiajame kieme.

Dirigentas V.Lukočius suburti "Don Žuano" orkestrą patikėjo "Artis Opera" vadovui.<br>Rengėjų nuotr.
Dirigentas V.Lukočius suburti "Don Žuano" orkestrą patikėjo "Artis Opera" vadovui.<br>Rengėjų nuotr.
L.Zigmantaitė (kairėje) ir T.Pavilionis "Don Žuane" kurs naujus vaidmenis, o J.Gedmintaitė grįž prie savo pirmojo.<br>Rengėjų nuotr.
L.Zigmantaitė (kairėje) ir T.Pavilionis "Don Žuane" kurs naujus vaidmenis, o J.Gedmintaitė grįž prie savo pirmojo.<br>Rengėjų nuotr.
L.Norvaišas ir L.Zigmantaitė įkūnys scenoje įsimylėjusių kaimiečių cerlinos ir Mazeto porelę.
L.Norvaišas ir L.Zigmantaitė įkūnys scenoje įsimylėjusių kaimiečių cerlinos ir Mazeto porelę.
Daugiau nuotraukų (4)

Asta Andrikonytė

Aug 12, 2014, 10:14 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 9:41 PM

Vokietijoje mokslus baigusi pora teigė nebijanti konkurentų, o Vilniuje jau dabar yra šešios operos kompanijos, užėmusios bene visas šio meno nišas – nuo baroko iki šiuolaikinės operos.

„Mes drąsūs ir norime džiaugtis kūrybos laisve“, – tvirtino V.Sriubikis. O laisvės jie turėsią per akis, mat nebus prie nieko prisirišę – jų teatras neturės nei stogo, nei sienų, nei kėdžių. Bus galima laisvai kurti ir keliauti.

„Kas yra teatras? Jis gimė iš nieko – iš žaidimo. Teatro kokybė nepriklauso nuo bazės ir finansų“, – dėstė žurnalistams per projekto pristatymą J.Vansk. Anksčiau ji kūrė Bazelio operoje Šveicarijoje – sugrįžo į Lietuvą po penkiolikos metų, nusiteikusi čia tęsti teatrinę veiklą.

Pora nusiteikusi nerti į pačias teatro gelmes, kurios menininkams kartais būna nepasiekiamos, esą dėl išorinių efektų vaikymosi.

Įdomu, kad „Don Žuano“ premjeroje dainuos Baltijos kamerinio operos teatro, Vilnius City Opera, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistai Jonas Sakalauskas (Don Žuanas), Joana Gedmintaitė (Dona Ana), Liudas Norvaišas (Mazetas), Egidijus Dauskurdis (Komandoras), Laura Zigmantaitė (Cerlina), Tomas Pavilionis (Don Otavijus). Prie jų prisijungs kaunietis Liudas Mikalauskas (Leporelas) ir Vokietijoje dirbanti Vida Miknevičiūtė (Dona Elvira).

„Lietuva maža, turime bendrauti tarpusavyje, ir tai darome. Tačiau kiekviena operos kompanija turi savo veiklos viziją. Manau, „Artis Opera“ įneš naujo vėjo vokiška patirtimi“, – svarstė ne vieną operos bendruomenę subūręs J.Sakalauskas.

Jūratė ir Vytautas neslėpė svajojantys pastatyti Lietuvoje visas W.A.Mozarto operas – jie yra aistringi šio kompozitoriaus kūrybos mėgėjai, o ji mūsų šalyje atliekama nedažnai.

„W.A.Mozartas – kietas riešutėlis ypač instrumentininkams“, – pripažino V.Sriubikis, subūręs „Don Žuanui“ orkestrą iš įvairių sostinės kolektyvų artistų – anot jo, „savo amato meistrų“. Orkestrui vadovaus Vytautas Lukočius.

„Kaip dramos režisieriai svajoja apie „Hamletą“, taip operos režisieriai – apie „Don Žuaną“. Aš nuo studijų troškau imtis šios operos“, – prisipažino J.Vansk.

Pasak projekto rengėjų, „Don Žuane“ svarbiausia – asmenybės problema. Šios operos herojus nėra tiesiog „nubaustas ištvirkėlis“ – jis stipri, gyvenanti pagal savo taisykles asmenybė. Tačiau Don Žuano egoizmas, panieka garbės ir moralės įstatymams tampa visų jo kelyje pasipainiojančių veikėjų nelaimės šaltiniu.

„Don Žuano meilė gyvenimui, troškimas visavertiškai išgyventi kiekvieną žemiškojo gyvenimo akimirką ir mirties neišvengiamybės suvokimas W.A.Mozarto kūrinyje iškelia jį į filosofinę plotmę ir prilygina tokiems personažams kaip Faustas ar Don Kichotas, – rašoma „Artis Opera“ spaudos pranešime. – „Don Žuanas“ – nepranokstamas W.A.Mozarto šedevras. Net jei jis daugiau nieko nebūtų sukūręs, vien dėl šios operos būtų pelnęs nemirtingą šlovę“.

W.A.Mozarto operos „Don Žuanas“ premjera Vilniaus universiteto didžiajame kieme – rugpjūčio 21 d. 19 val. Bilietų kaina – 74-104 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.