Natos vietoj papų, arba Ką gali pasiūlyti simfoninis orkestras

Solidžiai pasipuošusi publika. Susikaupę orkestro muzikantų veidai. Rimta, tarsi įpareigojanti salės atmosfera. Pripažinkime, ne kiekvienas išdrįsta rinktis klasikinės muzikos koncertą savaitgalio vakarui vietoj įprastų žemiškų pramogų.Todėl šį sezoną Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) dar įnirtingiau tęsia savo misiją – išsklaidyti stereotipus ir parodyti, kad simfoninis orkestras nėra grojančių robotų armija, dirigentas nėra susireikšminęs dėdė, o klasikinės muzikos gerbėjai – ne kokie nosis užrietę snobai.

Smuikininkas V.Repinas grieš per Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro 26-ojo sezono pradžios koncertą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Smuikininkas V.Repinas grieš per Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro 26-ojo sezono pradžios koncertą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 2, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:11 PM

Atsikratyti stereotipų

Publika į simfoninius koncertus ateina pasikrauti emocijų. Atlikėjai – suteikti malonumo publikai. Kaip ir visokios poppupytės, tik skirtumas tas, kad jie virtuoziškai valdo muzikos instrumentus, o ne išpuoselėtas savo kūno dalis.

Bet tai nereiškia, kad jie prastai atrodo scenoje. Štai, pavyzdžiui, LVSO koncertų sezoną atidarysiantis smuikininkas Vadimas Repinas gal ir nerenkamas į pasaulio seksualiausiųjų dešimtukus, bet tikrai ne todėl, kad jo išvaizda būtų nevykusi. Žavesio šiam vyrukui išties netrūksta (antraip turbūt vargu ar būtų vedęs ne ką mažiau žavią ir garsią baleriną Svetlaną Zacharovą, Maskvos Didžiojo teatro primabaleriną).

Tiesa, pats šiuo klausimu pasisako gana kukliai: ta nežemiška charizma, kurią muzikantai neva spinduliuoja iš vidaus, tėra mitas. Iš tiesų tai ateina iš sunkaus darbo ir gero koncerto akimirkų sintezės.

Vietoj smėlio dėžės – didžioji scena

Koks gi tas darbas, skiriantis popscenos žvaigždutes nuo pasaulinio garso virtuozų, ir ar jis išties toks sunkus? Spręskite patys: groti V.Repinas pradėjo būdamas penkerių, septynerių jis jau koncertuodavo publikai, o septyniolikos laimėjo Belgijos karalienės Elžbietos smuikininkų konkursą, laikomą prestižiškiausiu pasaulyje.

Viename savo interviu Vadimas pabrėžė, kad jo vaikystė prabėgo ne ant dviračio ar su draugais kieme, bet repetuojant ir mokantis atlikti sudėtingiausius kūrinius. Ir dėl to jis nė kiek nesigaili. Koncertai didžiausiose salėse, kelionės po visą pasaulį ir publikos dėmesys su kaupu kompensuoja „prarastą vaikystę“.

Pasaulio pilietis

Tiesa, pasaulis jam ne visada buvo toks atviras. Ne dėl to, kad nepripažino jo talento, o todėl, kad Novosibirske gimusiam piliečiui su tuometinės Sovietų Sąjungos pasu keliauti po Vakarų šalis buvo, švelniai tariant, gana sudėtinga. Vadimas prisimena, kaip tuomet, norėdamas patekti iš vienos valstybės į kitą, turėdavo kaskart gauti vizą, o konsulatai būdavo ne kiekviename mieste. Taigi neretai tekdavo nuskristi nemažą atstumą norint susitvarkyti reikiamus dokumentus.

Toks chaosas tapo priežastimi kreiptis į Belgijos karalienę ir prašyti šios šalies pilietybės. Anksčiau Briuselyje laimėtas smuikininkų konkursas procesą palengvino ir į prašymą buvo atsiliepta.

Šlovė nepagadino

Europietiškas pasas dar plačiau atvėrė V.Repinui koncertų salių duris ir leido žavėti publiką visame pasaulyje. Tačiau šlovė, pripažinimas ir prestižiniai apdovanojimai, panašu, šio talentingo atlikėjo nesugadino. Bent jau taip teigia įtakinga pasaulio žiniasklaida. Rusų Paganini vadinamas smuikininkas žavi ne tik nepriekaištinga technika, bet ir drąsa groti itin sudėtingus, nepopuliarius kūrinius. Ir atlikti juos taip, kad publika liktų be amo.

Kaprizingasis D.Šostakovičius

Ne veltui šiam smuiko virtuozui patikėta atversti pirmąjį LVSO koncertų sezono puslapį – jis tai padarys Dmitrijaus Šostakovičiaus natomis. Beje, dar visai neseniai šis kompozitorius V.Repinui atnešė nemenkų išbandymų: kai dėl techninių kliūčių į koncertą Novosibirske neatvyko dirigentas, paskutinę minutę Vadimas nusprendė jį pakeisti pats. Tačiau toks dvigubas vaidmuo nesutrukdė nei puikiai atlikti kūrinio, nei suvaldyti orkestro – greičiau tapo dar vienu jo neeilinio talento įrodymu. Kokių staigmenų šis smuikininkas pateiks LVSO sezono atidarymo koncerte? Belieka ateiti ir patirti.

26-ojo LVSO sezono atidarymo koncertas su smuikininku V.Repinu rugsėjo 12 d. 19 val. Vilniaus Kongresų rūmuose. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.