W.Shakespeare'as atgims be rūmų spindesio ir puošnių drabužių

Rašytojo Williamo Shakespeare'o gimimo 450-ųjų metinių proga 69-ąjį sezoną Lietuvos rusų dramos teatras pradės pjesės „Karalius Lyras“ premjera. 1605 m. parašytą pjesę teatre stato jo vadovas režisierius Jonas Vaitkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Sep 16, 2014, 5:25 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:39 PM

Tai pirmasis „Karaliaus Lyro“ pastatymas Rusų dramos teatro istorijoje. Lietuvoje pjesė iki šiol statyta 5 kartus: Kauno dramos teatre 1937 ir 1961 m., Valstybiniame akademiniame dramos teatre 1982 m., Nacionaliniame dramos teatre 2004 m. ir Klaipėdos dramos teatre 2006-aisiais.

Anot spektaklio režisieriaus J.Vaitkaus, labiausiai jį dominančios pjesės temos – tai valdžios ir visuomenės statusas ir iš jo kylantys pavojai, nedėkingumas bei tėvų ir vaikų santykiai. „Tai kūrinys apie tėvą ir karalių, aukščiausią valdžią ir žmogaus infantilumą - suseno, o proto neįgavo. Mano, kad turi valdžią, pinigų, armiją, gali daryti, ką nori. Ir pasirodo, kad tai labai pavojinga“,  - apie spektaklio temas kalbėjo režisierius.

Spektaklis „Karalius Lyras“ Rusų dramos teatro scenoje bus asketiškas. Žiūrovai čia neišvys tos epochos rūmų spindesio, puošnių drabužių ar daiktų.

„Pirmiausia galvojau apie trupę ir aktoriaus ryšį su kitu žmogumi. Apie jo vidinį ir išorinį pasiruošimą bendrauti ir užmegzti kontaktą. Tam reikia tam tikros pusiausvyros tarp vidinio turinio ir fizinio kūno. Aktoriai daug treniravosi ir suprato, kad nėra už ko pasislėpti – nei už mados ar epochinio rūbo, už gražaus makiažo. Viskas, ką jie turi – formą, protą, emociją – viskas atsiveria, ir jie turi galimybę pasirodyti visu savo gražumu ir meistriškumu“, – pasakoja spektaklio režisierius.

Karalių Lyrą įkūnys aktorius Vytautas Anužis, kuriam tai bus debiutinis spektaklis rusų kalba. Anot jo, W.Shakespeare'o tekstai pirmiausia išsiskiria savąja magija.

„Man, kaip aktoriui, labai svarbi patirtis, kurią žmogus gauna pasiekęs nušvitimą. Mus nušvitimai nedažnai aplanko, todėl už tai turi būti labai dėkingas. Lyras, atsisakęs visų konvencijų, kuriose gyvena civilizacija, sumoka labai didelę kainą. Jis priartėja prie žmogaus esmės ir už tą pažinimą sumoka savo protu. Jis eina į mirtį, kaip į tų atsakymų koridorių“, – sako pagrindinį veikėją įkūnysiantis aktorius.

Spektaklio muziką sukūrė kompozitorė Rita Mačiliūnaitė. Pasak jos, spektaklyje bus du vienas kitam prieštaraujantys muzikiniai sluoksniai, kurie ir atspindės W.Shakespeare'o epochą, ir griaus tradicinę baroko ir Renesanso faktūrą.

„Karaliaus Lyro“ premjera Lietuvos rusų dramos teatre įvyks rugsėjo 20 ir 21 dienomis. Spektaklyje vaidina trys dešimtys  teatro aktorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.