Jaunimui vaistas nuo vienatvės – „bohemiečių“ opera

Kitą savaitę „Vilnius City Opera“ (VCO) kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru pakvies publiką į savo pirmąjį spektaklį, skirtą jaunimui, – Engelberto Humperdincko operą „Jonas ir Greta“ (originalus pavadinimas - "Jonukas ir Gretutė).

Režisierius G.Šeduikis paauglių kalba papasakos sudėtingą istoriją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Režisierius G.Šeduikis paauglių kalba papasakos sudėtingą istoriją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Ivaškaitė

Sep 20, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 8:08 AM

Pirmą VCO istorijoje spektaklį stato jaunoji VCO karta – dirigentas Ričardas Šumila ir režisierius Gediminas Šeduikis. Abu jie – maestro Gintaro Rinkevičiaus ir režisierės Dalios Ibelhauptaitės mokiniai.

Prie jų prisidėjo šiuo metu tarp Londono ir Paryžiaus kurianti dizainerė Eglė Čekanavičiūtė ir scenografas iš Anglijos Willas Holtas.

Padės rasti atsakymus

„Tampame visaverčiu, brandžiu teatru, tad pradedame rūpintis ir edukacine veikla. Šiemet sieksime pritraukti į operą sudėtingiausią – paauglių auditoriją.

Retas paauglys gerai sutaria su tėvais, bet dar sunkiau jiems kartais sekasi sutarti su savimi. Šiuolaikiškai interpretuojami klasikos kūriniai gali padėti jaunam žmogui rasti atsakymus į svarbius gyvenimo klausimus“, – teigė VCO meno vadovė D.Ibelhauptaitė.

Tiesa, dabar, kai dešimtmečiai jau gerią kavą, o 35-erių sulaukę ir šeimų dar nesukūrę „dėdės ir tetos“ miesto vakarėliuose šėlsta ilgiau nei daugelis jaunuolių, brėžti ribas darosi itin sunku.

Ragina keisti įpročius

Verslo ir pramogų atstovai paprastai paaiškintų, kodėl stinga paaugliams skirtų kultūros produktų: tai nemoki publika. Vaikai iš dalies dėl jiems skirtų pramogų ir meno stygiaus anksti ima domėtis suaugusiųjų temomis, o tėvai nesistengia ieškoti atžaloms tinkamesnio peno.

Naują veiklos etapą pradedanti VCO ragina visus bent kartą per metus užsukti į operą kartu su savo vaikais. Net jei jiems jau nebe 5-eri ir nusivesti juos kur nors kartu gali būti sunku.

Tačiau kuo skiriasi opera, kuriama jaunimui, nuo kitų? Paprasčiausias atsakymas – kūrinio tema.

„Jono ir Gretos“ atveju tai pirmasis išėjimas iš namų ir jo metu aplankantis vienatvės jausmas. Be to, pasakų siužetai dažnai tampa geru akstinu tėvams atsigręžti į praeitį, prisiminti savo patirtį.

Išvys tokius kaip jie

Paklaustas, ką siūlo savo spektakliu jaunimui, režisierius G.Šeduikis atsakė: „Pirmiausia tai žinutė, jog nesi vienas. Kai kam yra taip pat blogai, kaip ir tau. Paauglystė – sunkus laikotarpis. Apie tai ir kalbama mūsų kūrinyje.“

Pasak G.Šeduikio, spektaklio kūrėjai nori paprastais žodžiais, šiuolaikine paauglių kalba papasakoti sudėtingą istoriją.

„Jausdamiesi nesuprasti paaugliai dažnai užsisklendžia arba buriasi į įvairias grupuotes. Mes siūlome trečią variantą: visi, kurie taip jaučiatės, ateikite į operą, nes scenoje išvysite tokius pat žmones kaip ir jūs“, – ragino G.Šeduikis.

G.Šeduikio režisuoti „Jono ir Gretos“ pagal E.Humperdincką spektakliai bus rodomi Vilniaus kongresų rūmuose rugsėjo 25, 27 ir 28 d. 19 val. Bilietų kaina – 42–127 Lt.

Šalia veteranų – naujokai

Spektaklyje pagrindinius vaidmenis atliks Italijoje gyvenanti J.Adamonytė (Jonas) ir šiuo metu Vienoje karjerą pradedanti M.Nazarova (Greta).

Motinos ir Tėvo partijos patikėtos Lietuvos publikai dar mažai žinomai E.Šidlauskaitei ir operos scenos senbuviui A.Malikėnui.

Vampyro vaidmenį atliks R.Karpis, o V.Gerasimovui ir A.Pilibavičiūtei teks Smėlio žmogaus ir Rasos fėjos personažai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.