D. Meškauskas: „Kartais netikėtai atklysta ir pinigai, ir sėkmė“

Klaipėdos dramos teatro aktorius Darius Meškauskas 50 metų sukaktį savaitgalį šventė scenoje. Kaip ir dera garsios teatralų giminės atstovui.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Sep 30, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:23 AM

D.Meškauskas uostamiesčio teatre atliko pagrindinį vaidmenį prancūzų rašytojos Yasminos Rezos pjesėje „Po atsisveikinimo“, kurią režisavo klaipėdietis Alvydas Vizgirda.

Po premjeros patekęs į sveikintojų glėbį D.Meškauskas iškart nusimetė vaidmens kaukę. Jis su „Lietuvos rytu“ pasidalijo mintimis apie jau nueitą kelią.

– Pusamžius žmones apninka įvairios, kartais net ir liūdnos mintys. Ką galvojate atsigręždamas atgal?

– Pirmoji mintis, kuri šauna į galvą, – kad laiko tėkmė vis spartėja: nespėjau apsidairyti, o jau ir man taip atsitiko. Norėčiau, kad siela nesentų.

– Ar tėkmė, apie kurią kalbate, jus kaip nors pakeitė?

– Aktorystė susijusi su konkurencija – scenoje nori ką nors įrodyti, būti suprastas. Vis dažniau pagalvoju, ar tai būtina – kodėl turiu būti svarbus, reikšmingas, visų suprastas? Norisi daugiau matyti ne save, o kitus. Gal tai ir yra tikroji išmintis?

– Likimas jums, regis, nešykštėjo įdomių vaidmenų, scenos kryžių ir kitokių malonių. Bet gal to negana?

– Už darbą teatre tik vieną kryžių gavau, nominacijų būta daugiau. Vieniems didžiausia vertybė yra turtas, kitiems – šlovė, tretiems – šeima.

Tačiau ko vertas žmogaus gyvenimas, jei tenka dirbti širdžiai nemielą darbą? Iš nevilties ir sunkią ligą galima įsivaryti. Man tai negresia – dirbdamas teatre patiriu dvasinę pilnatvę.

– Ne vien tik dvasia žmogus gyvas, kūnas irgi prašo savo.

– Aktoriaus profesija kupina paradoksų – ne visada tenkina atlygis už darbą. Pasinėrus į lengvesnius žanrus galima užsidirbti storesnei duonos riekei.

Žvelkime filosofiškai – juk kartais nei iš šio, nei iš to atsiranda ir pinigų, ir sėkmės. Kristus žmoniją mokė žiūrėti į paukštelius, kuriems niekas nepatrupina, o jie vis tiek čiulba.

– Kai kurie žiūrovai, matydami jus scenoje, prisimena į pramogų verslą įsiliejusį talentingą aktorių Vytautą Šapranauską.

– Ne pirmąkart girdžiu tokius palyginimus, kurie man skamba kaip komplimentas. V.Šapranauskas buvo nuostabus, daugiabriaunio talento. Ar pastebėjote, kad geriausių pasaulio komikų akys visada liūdos?

Rimas Tuminas buvo jo sielai artimiausias režisierius. Kai jis išvyko iš Lietuvos, Šapro žvilgsnis tapo dar liūdnesnis – jis pasuko kitu keliu. Gal ir man taip būtų nutikę kitaip susiklosčius aplinkybėms.

– Tai, kad esate kilęs iš garsios teatralų giminės, kaip nors paveikė jūsų pasiryžimą pasirinkti aktoriaus profesiją?

– Mano prosenelis – režisierius Borisas Dauguvietis. Jo duktė Galina Dauguvietytė irgi tapo režisiere. Mano dėdė Juozas Meškauskas buvo žinomas aktorius. Kai atėjo laikas kurti šeimą, tapau Klaipėdos dramos teatro aktorių Marijos Černiauskaitės ir Balio Barausko žentu. Mano žmona Eglė Barauskaitė – irgi aktorė.

Vilniuje nuolat sukausi tarp teatralų, net dainavau Valstybinio operos ir baleto teatro vaikų chore. Tačiau didžiausias postūmis į aktorystę buvo ne šeimos aplinka, o režisierės Dalios Tamulevičiūtės išugdytas garsusis aktorių dešimtukas. Matydamas, ką jie tais laikais išdarinėjo Jaunimo teatro scenoje, neabejodamas pasirinkau aktoriaus specialybę.

– Kai kurioms moterims atrodote kaip Hamletas, kurio vaidmenį prieš dešimtmetį atlikote Oskaro Koršunovo režisuotame spektaklyje.

– Netikėkite gimtadienių kalbomis. Hamletas buvo Kristaus amžiaus, išmintingas ne pagal savo metus. Dabar man atrodo, kad visiškai kitaip kurčiau šį vaidmenį, tačiau atgal jau nebesugrįši. Aktoriaus profesija tuo ir ypatinga, kad nebegali pakeisti to, ką jau esi padaręs.

– Tačiau galite šlifuoti vaidmenis ir spektaklius.

– Žinoma, todėl tas pats spektaklis kiekvieną vakarą – vis kitoks. Juk aktorius, ryte pažadintas kokios nors netikėtos minties, jau yra kitoks, salėje sėdintys žiūrovai – kitokie. Tuo ir žavi teatro magija.

– Ar teko kada nors atsisakyti siūlomo vaidmens arba reikalauti, tokio, kuris jums atrodė priimtinesnis nei kiti?

– Režisieriams savo paslaugas drįsta siūlyti tik ryškiausi scenos šviesuliai. Tokie, apie kuriuos sakoma: „pusę amžiaus dirba savo įvaizdžiui, o paskui jau įvaizdis dirba jiems“.

Neprašiau vaidmenų, tačiau kelis kartus buvau atsisakęs siūlomų. Netgi pagrindinių.

– Iš kur toks altruizmas – vaidmenys nesutapdavo su jūsų įsitikinimais ar buvo kitokių svarbių priežasčių?

– Buvau įsitikinęs, kad spektakliai dėl to to tik pagerės. Geriausi režisieriai pagrindinių vaidmenų atlikėjams neaiškina, ką ir kaip daryti. Jiems svarbiausia, kad iš mizanscenų, kuriose šmėžuoja daug aktorių, sulipdyti visumą. Ir man tokia visuma labai svarbi.Galutiniai rezultatai teatre nepasiekiami. Ten, kur, atrodo, kad jau reikėtų dėti paskutinį tašką, viskas tik prasideda.

Tai – ne sportas, kur teisėjai gali išmatuoti, kas toliau nušoko ar greičiau nubėgo.Teatro meną suvokiu kaip nuolatinę kaitą. Sraunioje tėkmėje bet koks padėtas taškas reiškia sąstingį ir mirtį.

Aktorius ragavo ir režisieriaus duonos

* D.Meškausko kūryba neatsiejama nuo Klaipėdos dramos teatro, kuriame jis darbuojasi jau 15 metų. Bendradarbiavo su P.Gaidžiu, O.Koršunovu, A.Giniočiu, A.Lebeliūnu, A.Vizgirda, kitais režisieriais.

* Įsimintini jo vaidmenys S.Šaltenio pjesėje „Jasonas“, B.Brechto „Ponas Puntila ir jo tarnas Matis“, Moliere’o „Žoržas Dandenas, arba Apgautas vyras“, O.Koršunovo pastatymuose „Hamletas“ (W.Shakespeare’as), „Šaltas vaikas“ (M.von Mayenburgas), „Kelias į Damaską“ (A.Strindbergas).

* A.Meškauskui nesvetimi ir kiti žarnai – miuziklai, kinas, televizijos serialai. Režisavo G.Grajausko pjesę „Rezervatas“. Aktyviai darbuojasi ir kitų Lietuvos teatrų scenose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.