Muzikos legenda M. Argerich Vilniuje stulbino jaunatve

Vilniaus kongresų rūmai jau seniai regėjo tokį publikos antplūdį kaip šį šeštadienį – į pianistės Martos Argerich, smuikininko Gidono Kremerio bei jo vadovaujamo kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ koncertą, regis, sugužėjo visas sostinės muzikinis elitas ir išrankiausi melomanai.

M.Argerich beveik visą kelių valandų koncertą buvo su publika.<br>V.Balkūno nuotr.
M.Argerich beveik visą kelių valandų koncertą buvo su publika.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Oct 12, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 4:18 PM

Išgirsti tokio kalibro menininkus viename vakare – retas įvykis. Maestro G.Kremeris jau tris dešimtmečius bendradarbiauja su viena žymiausių pasaulio pianisčių M.Argerich, bet savo vadovaujamo kolektyvo ture jis pristato šią bendražygę pirmą kartą. O dar tie gandai apie nežabotą argentiniečių pianistės temperamentą ir nenuspėjamus jos koncertų scenarijus.

Ir tikrai: steigmenos pilte pylėsi. Kas galėjo numatyti, kad lėtai į sceną plaukianti 73 metų žilaplaukė matrona staiga pavirs jauna, tyra, žaisminga panele! Vos palietusi klaviatūrą ji užbūrė salę lengvais veržliais Ludwigo van Beethoveno Antrojo fortepijono koncerto pasažais.

Lietuvių virtuozas pianistas Daumantas Kirilauskas jos muziką pavadino „oranžine“. Anot jo, vidinė šios solistės laisvė – kaip džiazo muzikantės. „Žavi jos mąstymo užmojis, temperamentas, mėgavimasis žaisme, fantastiška technika“, – dalijosi įspūdžiais Daumantas.

Jam teko girdėti M.Argerich ir prieš koncertą repetuojančią Lietuvos muzikos ir teatro akademijos salėje. „Ten įspūdis buvo dar stipresnis dėl geros akustikos ir gero instrumento. Kongresų rūmų salės fortepijonas neatitiko M.Argerich lygio. Tačiau savo meistryste ji privertė tai pamiršti“, – sakė D.Kirilauskas.

Pianistė dovanojo lietuvių klausytojams ir Roberto Schumanno "Fantastinių pjesių" miniatiūrą, kurią paskambino bisui. Ji kone visą koncertą, trukusį beveik tris valandas, buvo su publika – antroje dalyje tęsė muzikos puotą jau kartu su maestro G.Kremeriu.

Klausytojų  laukė nauja staigmena – specialiai šio turo proga G.Kremeriui, M.Argerich ir orkestrui „Kremerata Baltica“ pritaikytas Wolfgango Amadeaus Mozarto Dvigubas koncertas fleitai, arfai ir orkestrui C-dur (aranžuotės autorius rusų kompozitorius Victoras Kissine‘as). Nepaprasto grožio kūrinys ir įstabių juvelyrų duetas.

M.Argerich ir G.Kremerio muzikinis pokalbis taip įkaitino salę, kad po pirmojo biso – L.van Beethoveno Sonatos Nr.8 smuikui ir fortepijonui fragmento –  duetui teko pakartoti visą lėtąją W.A.Mozarto Koncerto dalį.

Dar viena vakaro žvaigžde tapo orkestro koncertmeisteris lietuvis Džeraldas Bidva. Jis šauniai pavadavo maestro G.Kremerį, kai jo nebūdavo scenoje. Dž.Bidvos  vadovajama „Kremerata Baltica“ meistriškai pagrojo aukštojo virtuozinio pilotažo reikalaujantį  Belos Bartoko Divertismentą.

Gaila, kad medaus statinėje buvo ir lašelis deguto. Koncerto rengėjai paliko klausytojams patiems atspėti, ką grojo svečiai – nebuvo nei programėlių, nei pranešėjo. Užtat pasikalbėti tikrai buvo apie ką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.