Po 40 metų atgimsta lietuviško siurrealizmo šedevras

Šį rudenį valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ pristato išskirtinę sezono premjerą – Giedriaus Kuprevičiaus ir Kazio Sajos miuziklą „Devynbėdžiai“, atnaujintą pačių autorių po pirmojo ir vienintelio pastatymo prieš keturis dešimtmečius. Spalio 15-ąją „Devynbėdžiai“ iškeliauja į 16 spektaklių gastrolinę turnė.

Miuziklo „Devynbėdžiai“ generalinė repeticija.
Miuziklo „Devynbėdžiai“ generalinė repeticija.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 14, 2014, 7:26 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:28 AM

Tikras lietuviško siurrealizmo šedevras. Būtent taip apibūdinama muzikinė alegorinė pasaka „Devynbėdžiai“, kurią Lietuvos literatūros klasikas K.Saja sukūrė dar 1974 m., tačiau pastatyta ji buvo tik kartą.

„Siautėjome itin drąsiai“, – taip tuometį spektaklio pastatymą savo autobiografinėje knygoje prisimena kompozitorius G.Kuprevičius. Ties naujuoju spektaklio pastatymu abu kūrinio autoriai dirbo daugiau nei metus. G.Kuprevičius papildė spektaklį muzikiniais fragmentais, dramaturgas ir rašytojas K.Saja pakoregavo libretą bei praturtino jį naujais epizodais. Miuziklui sukurta originali scenografija, naujų prasmių suteikiančios vaizdo projekcijos ir XIX a. dvasią atspindintys kostiumai. Scenoje vienu metu galima bus išvysti daugiau kaip 70 profesionalų – kviestinių solistų, ansamblio „Lietuva“ dainininkų, šokėjų ir muzikantų.

Naujieji „Devynbėdžiai“ yra dainingi ir jausmingi, juokingi ir graudūs, santūrūs ir dramatiški, kupini alegorijų, išryškinančių nūdienos aktualijas.

„Kaip rasti vietos po saule sotesniam egzistavimui, neužgožiant dvasinių vertybių“, – svarsto miuziklo režisierius N.Petrokas.

Materialinės gerovės vaikymasis, siekis geresnės socialinės padėties neretai nustelbia tikrąjį žmogaus pradą, jo kūrybišką, laisve alsuojančią dvasią. Pataikaujant sistemai, iš baimės prarasti riebesnį kąsnį žmonės nebeturi drąsos gyventi – džiaugtis, šokti, dainuoti, sakyti tiesą. Režisieriaus įsitikinimu, kultūra, menas yra tai, kas vienija žmones ir tautas, todėl jis neturėtų būti pavaldus jokiems politiniams žaidimams ar ekonomikos dėsniams.

Miuziklo siužetas stebina mistiniais vingiais bei pačiais keisčiausiais personažais. Veiksmas vyksta giriomis apaugusiame ir baravykais kvepiančiame Devynbėdžių kaimelyje, kur gyvena sumanūs, nagingi ir laimingiausi žmonės pasaulyje. Bet kartą į jų kaimą užsuka nekviesti svečiai iš užjūrio ir nuo tada ramiam Devynbėdžių gyvenimui pradeda diriguoti ne kas kitas, o galingas veislinis bulius Klemensas...

Gediminas Girdvainis, Liudas Mikalauskas, Deividas Norvilas–Deivis, Egidijus Bavikinas, Jokūbas Bareikis, Arturas Varnas, Valerijus Jevsejevas, Ramūnas Urbietis – šie publikos mylimi scenos grandai dalysis pagrindinius vaidmenis naujajame miuziklo pastatyme. Spektaklio režisierius – N.Petrokas, scenografas – Sergėjus Bocullo, kostiumų dailininkė – Daiva Petrulytė, choreografas – Alfredas Kondratavičius, vaizdo projekcijų autorė – Vesta Obolevičiūtė, projekto meno vadovas – Giedrius Svilainis.

Spektakliai vyks:

Spalio 15 d. 19 val. – Pagėgių kultūros centre

Spalio 17 d. 18 val. – Zarasų kultūros centre

Spalio 22 d. 18 val. – Pasvalio kultūros centre

Spalio 23 d. 19 val. – Birštono kultūros centre

Spalio 24 d. 18 val. – Ukmergės kultūros centre

Spalio 29 d. 18 val. – Alytaus miesto teatre

Lapkričio 6 d. 18 val. – Panevėžio bendruomenių rūmuose

Lapkričio 7 d. 18 val. – Jurbarko kultūros centre

Lapkričio 11 d. 18 val. – Nacionaliniame Kauno dramos teatre

Lapkričio 12 d. 19 val. – Klaipėdos žvejų rūmuose

Lapkričio 13 d. 18 val. – Šilutės kultūros centre

Lapkričio 14 d. 18 val. – Kretingos kultūros centre

Lapkričio 28 d. 18 val. – Vilkaviškio kultūros centre

Gruodžio 2 d. 18 val. – Anykščių kultūros centre

Gruodžio 3 d. 18 val. – Tauragės kultūros centre

Gruodžio 6 d. 18:30 val. – Nacionaliniame dramos teatre Vilniuje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.