Primadona Marta Argerich Vilniuje piktinosi prastu fortepijonu

Garsioji argentiniečių  pianistė Marta Argerich pavergė Vilniaus publiką, bet kažin ar ji tą patį pasakytų apie Lietuvą po pirmojo apsilankymo mūsų šalyje. Apie fortepijono legendos talento ir charakterio blyksnius rašo "Lietuvos rytas".

M.Argerich partnerystė "Kremerata Baltica" koncertmeisteriui Dž.Bidvai (kairėje) suteikė didžiulį malonumą.<br>V.Balkūno nuotr.
M.Argerich partnerystė "Kremerata Baltica" koncertmeisteriui Dž.Bidvai (kairėje) suteikė didžiulį malonumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2014-10-14 06:00, atnaujinta 2018-01-27 11:23

Mums pasisekė, kad M.Argerich tesėjo savo pažadą pagroti Lietuvoje. Mat garsioji muzikė, apie kurią jau kone 50 metų kalba pasaulis, dažnai kaitalioja savo planus, atšaukia pasirodymus.

Vilniaus Kongresų rūmai jau seniai regėjo tokį publikos antplūdį kaip spalio 11-ąją, kai čia koncertavo M.Argerich, smuikininkas Gidonas Kremeris bei jo vadovaujamas kamerinis orkestras „Kremerata Baltica“.

Publika reikalavo bisų

Šis orkestras Vilniuje nuolat pristato ypatingus menininkus ir intriguojančias programas, bet, ko gero, dar niekad jo koncerto atmosfera nebuvo taip pulsuojanti kaip tą vakarą.

Visas sostinės muzikinis elitas sugužėjo pasiklausyti nežabotu temperamentu garsėjančios artistės. Tačiau klausytojus ji pavergė ne laukiniu šėlsmu prie fortepijono.

73 metų žilaplaukė matrona, palytėjusi klaviatūrą, virto jauna, tyra, žaisminga panele! Ji užbūrė salę veržliais krištoliniais Ludwigo van Beethoveno Antrojo fortepijono koncerto pasažais.

Po L.van Beethoveno kūrinio, kadaise jai pelniusio „Grammy“, ji paskambino bisui Roberto Schumanno miniatiūrą, po to tęsė pasirodymą su maestro G.Kremeriu.

Garsėjantis retomis kūrinių aranžuotėmis „Kremerata Baltica“ kolektyvas įtraukė į rudens turo programą specialiai G.Kremeriui, M.Argerich ir orkestrui pritaikytą Wolfgango Amadeaus Mozarto Dvigubą koncertą fleitai, arfai ir orkestrui (aranžuotės autorius – rusų kompozitorius Victoras Kissine’as).

Vilniuje nuskambėjo aranžuotės pasaulinė premjera – nepaprasto grožio muzika, atliekama juvelyrų dueto.

Ji taip įkaitino salę, kad po pirmojo biso atlikėjams teko kartoti dar ir Koncerto fragmentą.

Patampė kolegoms nervus

„Tokio masto pianistę Lietuvoje išgirdome pirmą kartą po Grigorijaus Sokolovo, – dalijosi koncerto įspūdžiais žymių kolegų pasirodymus sekantis lietuvių pianistas Daumantas Kirilauskas. – M.Argerich – nepaprasto meistriškumo ir vidinės laisvės menininkė.

Žavi jos vyriškas, platus mąstymas, veržlumas, temperamentas ir vidinė laisvė – lyg grotų džiazo muzikantas. Šis pasirodymas – įvykis mūsų šalyje.“

Nenuvertina savęs ir pati pianistė. Pasikviesti ją koncertuoti nėra paprasta.

Neatsitiktinai tik dabar pirmą kartą ji dalyvauja tarptautiniame „Kremerata Baltica“ koncertų ture, nors G.Kremeris jau daugiau kaip 30 metų yra jos scenos partneris.

Jau gastrolių pradžioje primadona parodė savo įnoringą charakterį – atvyko į Vilnių vėluodama: koncerto rengėjai dukart pirko jai skrydžio bilietus. Dėl prastos savijautos pianistė laiku nepasirodė repeticijoje.

Nustebino prastas instrumentas

Koncertą galėjo sužlugdyti ir prastas Kongresų rūmų fortepijonas.

M.Argerich neslėpė nepasitenkinimo instrumentu, kurio ji esą taip ir neperprato.

D.Kirilauskas taip pat pastebėjo, kad menkai prižiūrimas fortepijonas „Steinway“ visiškai neatitiko M.Argerich kalibro. Jis su keletu laimingųjų galėjo įvertinti tikrąjį artistės talento spindesį klausydamasis jos repeticijos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

„Kremerata Baltica“ koncertmeisteris Džeraldas Bidva pripažino,  kad scenoje M.Argerich - svajonių partnerė. "Vienas malonumas gaudyti tokių meistrų, aiškiai žinančių, ką ir kodėl daro scenoje, impulsus", - sakė  smuikininkas, puikiai pavadavęs koncerte G.Kremerį, kai šio nebūdavo scenoje.

Džeraldas apgailestavo, kad M.Argerich koncertui buvo per ankšta geros akustikos, turinti reikiamų instrumentų Nacionalinės filharmonijos salė.

Koncerto rengėjams nesinorėjo, kad šimtai klausytojų liktų už durų, todėl scenos įžymybės pasirodymui buvo pasirinkti Kongresų rūmai.

Tačiau po turo su „Kremerata Baltica“ pačios viešnios prisiminimai apie Lietuvą, matyt, liks nekokie – juk gastrolininkai trauks į geras Vokietijos, Barselonos, Turino ir Milano sales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.