Pianistas G. Januševičius svarsto, ar nesukti lizdo Lietuvoje

„Nuo pat metų pradžios esu toks laimingas: viskas sekasi, viskas patinka! Kodėl nežaižaruoti emocijomis ir scenoje? Aš – artistas, mėgstu groti kūrinius, kurie atspindi mano vidines būsenas“, – švytėdamas kalbėjo 29 metų pianistas Gintaras Januševičius.

G.Januševičius šeimos laimę linkęs sieti su Lietuva.<br>LVSO nuotr.
G.Januševičius šeimos laimę linkęs sieti su Lietuva.<br>LVSO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Nov 16, 2014, 1:52 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:33 AM

Lapkričio 14-osios vakarą Vilniaus kongresų rūmuose jis atliko su Juliaus Geniušo diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru emocijomis kunkuliuojantį Aramo Chačaturiano Fortepijono koncertą.

Tai buvo įvykis jau vien dėl to, kad mūsų salėse pianistai beveik negroja nieko kito, be Piotro Čaikovskio, Sergejaus Rachmaninovo, Ludwigo van Beethoveno, dar Franzo Liszto ir Fryderyko Chopino koncertų. O jausmingas, kupinas įdomių sąskambių, ugningų ir lyriškų solo pasažų A.Chačaturiano kūrinys – tikrai gardus kąsnelis efektų trokštančiai publikai, juolab pateikiamas tokio artistiško ir įtaigaus pianisto kaip G.Januševičius.

Gintaras tą vakarą blykstelėjo ir kaip išradingas koncertų rengėjas, ištraukęs antrajam bisui iš savo bagažo žaismingą Wolfgango Amadeaus Mozarto vaikystės pjesytę „Sumuštinis“ ir paraginęs publiką įsivaizduoti mitriai peiliu besidarbuojančią dešinę. Pats tas prieš pertrauką – salė sprogo ovacijomis.

Ne veltui G.Januševičiaus Vokietijoje rengiamuose ciklo „Plathner’s Eleven“ koncertuose publika sėdi net scenoje tarp fortepijonų, nes į salę netelpa. Ciklui lietuvis prigalvoja netikėčiausių programų.

„Idėjų semiuosi literatūroje, mitologijoje – kur tik galiu. Be to, kolekcionuoju retus muzikos kūrinius. Jie atgaivina mano muzikinius pojūčius ir požiūrį į muziką“, – aiškino Gintaras.

Anot pianisto, A.Chačiaturiano Koncertas į jo „kolekciją“ pateko pačiu laiku:  „Vos jį išgirdęs, supratau – tai mano kūrinys. Kiti fortepijoniniai koncertai šiuo metu manęs nenuteikia scenai“.

Menininkas išgyvena ypatingą dvasios pakilimą, nes ką tik, Vilniaus koncerto išvakarėse, jis susižadėjo. Gintaro išrinktoji – iš Alytaus kilusi lietuvaitė odontologė. Pora susipažino Vokietijoje prieš 15 mėnesių, o dabar svarsto, ar nekurti šeimos lizdo Lietuvoje.

„Ne viską galima nusipirkti už pinigus. Finansinė ramybė dar ne pakankamas pagrindas gyventi šalyje, kurioje niekada nesijausiu savas. Vis tiek ten būsiu lietuvis, kurio pavardės neįmanoma ištarti“, – neslėpė G.Januševičius.

Pianistas jau 11 metų gyvena Vokietijoje. Per tą laiką jis tapo daugelio konkursų laureatu, koncertavo elitinėse pasaulio salėse, pasirodė su daugiau kaip 40 orkestrų. Gintaras veda užsienyje meistriškumo kursus, yra vertinamas koncertų rengėjas bei didelio atgarsio Vokietijoje sulaukusios „Hanoverio talentų biržos“ sumanytojas.

„Išvažiavau iš Lietuvos, nes čia neturėjau kur reikštis, nebuvo tiek galimybių kaip dabar. Svetur susikroviau patirties bagažą – yra į ką atsigręžti. O dabar man svarbiausia – šeimos laimė“, – atviravo menininkas.

Ant jo riešo – kelis tūkstančius eurų kainuojantis „Cartier“ originalas. Tai vieno Italijos konkurso specialusis prizas.

Gintaras prisipažino, kad jau kuris laikas svarbius savo gyvenimo įvykius pažymi nusipirkdamas naują laikrodį – net yra sukaupęs nedidelę jų kolekciją.

Atrodo, greitai ją papildys dar vienas egzempliorius, tik dar nežinia, ar jis žymės grįžimą į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.